Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 06 11

Išbandymas Smiltynės gyventojams – bemiegės naktys

Smiltynės gyventojai pratrūko – dėl uoste visą parą birbiančios žemkasės miegas tapo svajone. Žmonės pasijuto kovoje dėl ramesnės kasdienybės palikti vieni. Tuo tarpu institucijos gynėsi, kad į skundus reaguojama ir, jei reikės, naktinis darbas uoste bus stabdomas.

Sunku net užsivėrus langus

Apie naktimis varginantį triukšmą socialinių tinklų paskyroje parašė prieš porą metų Smiltynėje apsigyvenusi sociologė Milda Pivoriūtė.

Po bemiegės nakties moteris pratrūko: „Įdomu, ar kas nors sureaguos į gyventojų poreikį bent nakties metu nepatirti vibracijos ir triukšmo, kuris verčia lipti sienom. O paskambinus naktį į uostą, tai nepatenkintai klausė, o iš kur jūs žinot, kad viršija normas?“

15min M.Pivoriūtė pasakojo, kad naktį sunku tverti netgi užsivėrus visus langus. Ji telefonuose esančiu triukšmo matuokliu 3 valandą nakties bandė pamatuoti garso lygį. Prietaisas rodė 53 decibelus. Pagal galiojančius teisės aktus miegamuosiuose nakties metu triušmo lygis negalėtų viršyti 45 decibelus.

„Tokius duomenis gavome pamatavę triukšmą telefono programėle. Tikriausiai su profesionaliu prietaisu rodytų dar daugiau. Ir tai ne tik triukšmas, jaučiama ir vibracija, tarsi per kūną eitų“, – pasakojo pašnekovė.

Darbas šiltą ketvirtadienio naktį nesustojo nė valandai.

15min skaitytojo nuotr./Pagal sutartis uosto gilinimo darbai gali vykti visą parą.
15min skaitytojo nuotr./Pagal sutartis uosto gilinimo darbai gali vykti visą parą.

Susirašinėjimas – neveiksmingas

Negausiai apgyvendintos Smiltynės gyventojai teigia, kad šį pavasarį triukšmo nebuvo girdėti vos kelias naktis. Dabar, kai naktimis šilta, nėra vėjo, triukšmo problema pasidarė dar aktualesnė.

„Dėl darbų dienos metu mes nieko nesakome. Tačiau naktimis toks intensyvus kasimas neturėtų vykti“, – antrino Snieguolė Kerpienė.

Moteris pasakojo, kad kurį laiką dar gaudavo atsakymus iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos. Vėliau į jos pastabas reakcijų nesulaukta.

Dėl darbų dienos metu mes nieko nesakome. Tačiau naktimis toks intensyvus kasimas neturėtų vykti.

Smiltynės seniūnaitė Inga Dailidienė pasakojo, kad neapsikentę gyventojai kreipėsi ir į danų kompaniją „Rohde Nielsen“, kuriai priklauso žemkasė. Šie atsakę, kad turi leidimą dirbti, todėl ir dirba. Dauguma institucijų, gavusios skundus net neskuba patvirtinti, kad raštas gautas.

„Jaučiasi visų žmonių susierzinimas. Tie, kas atvyko poilsiauti – nusivylę, gyventojai – pervargę“, – aiškino seniūnaitė.

Kuršių nerijos Smiltynės gyvenvietės bendruomenė – negausi. Čia nemažai akademinio pasaulio žmonių. Jie tikina, kad po triukšmingos nakties dieną tampa sudėtinga dirbti, vargina galvos skausmas.

Klaipėdos TIC nuotr./Smiltynės kurhauzas
Klaipėdos TIC nuotr./Smiltynės kurhauzas

Skundą dėl triukšmo pasirašė ir Smiltynės jachtklubo viešbučio valdytojai. Jie tikino sulaukę nepasitenkinimo iš poilsiautojų dėl triukšmingos uosto veiklos naktį.

Penktadienį Smiltynės gyventojai kviečiami į susitikimą Klaipėdos uosto direkcijoje, ten ketina dar kartą išsakyti savo problemas.

Policijai birželį – penki skundai

Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus viršininko Virginijaus Zubausko duomenimis, nuo birželio 1-osios gauti 5 pranešimai dėl naktimis ramybę trikdančio triukšmo, kuris galimai sklinda dėl uoste atliekamų gilinimo darbų.

Daugiausia nusiskundimų gauta iš Smiltynėje gyvenančių ir poilsiaujančių žmonių. Aplinkybės tikslinamos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė, kad šią savaitę gavo du skundus dėl triukšmo, sklindančio iš uosto.

Jis tikino kad tyrimas tik pradėtas, bus analizuojamos sutarčių sąlygos, vertinimas triukšmas.

Smiltynės gyventojų nuotr./Žemkasė Klaipėdos uoste
Smiltynės gyventojų nuotr./Žemkasė Klaipėdos uoste

Uosto vadovas: „Jei reikės – naktį darbus stabdysime“

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas priminė, kad šiuo metu uoste vyksta vidinio kanalo gilinimo iki 15 metrų gylio, darbai.

„Bendrovė darbus atlieka pagal techninį projektą ir leidimą tokiems darbams atlikti. Tokie darbai įpareigoja laikytis higieninių normų, tai yra ir neviršyti leistino triukšmo lygio“, – aiškino A.Latakas.

Darbai suskirstyti pagal zonas. Kai kuriose akvatorijos vietose darbai naktį nevyksta. Iki šiol atlikti triukšmo matavimai nefiksavo, kad būtų viršijamos normos. Triušmo lygis buvo vertinamas po kiekvienuo gyventojų skundo, tačiau pažeidimų nefiksuota. Projektas turėtų būti baigiamas kitąmet.

Rangovas turi teisę pagal projektą dirbti visą laiką tik užtikrinus visas normas.

A.Latakas teigė, kad rangovas jau informuotas apie nusiskundimus iš gyventojų. Jis įpareigotas užtikrinti, kad triukšmas nebūtų viršijamas, matuoti triukšmo lygį ir jei jis bus viršijamas – darbus nakties metu nutraukti.

„Rangovas turi teisę pagal projektą dirbti visą laiką tik užtikrinus visas normas“, – aiškino uosto vadovas.

Jis tikisi, kad penktadienį per susitikimą su gyventojais ir rangovais pavyks surasti susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius