Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

Iškilmingai perlaidojusi signatarą Mykolą Biržišką valstybė jo kapą paliko likimo valiai

Iškilmingai Lietuvoje perlaidoti Vasario 16-osios akto signataro Mykolo Biržiškos, jo žmonos ir brolių palaikai, prabėgus ceremonijoms, nei valstybės, nei Vilniaus savivaldybės dėmesio nebesulaukia. Nuo Biržiškų perlaidojimo praėjus beveik dviem mėnesiams, jų laidojimo vietą Rasų kapinėse vis dar žymi paprasti mediniai kryžiai, į kapo teritoriją veržiasi žolė.
Brolių Viktoro ir Vaclovo Biržiškų kapas
Brolių Viktoro ir Vaclovo Biržiškų kapas / Valdemaro Kaupinio nuotr.

Prie kapo, kurio vienoje pusėje amžinojo poilsio atgulė Mykolas Biržiška su žmona Bronislava, o kitoje – jo broliai Vaclovas ir Viktoras Biržiškos, apsilankęs Mykolo Biržiškos gimnazijos direktorius Valdemaras Kaupinis pirmadienį pasidalino jo nuotraukomis.

Jose matyti, kad prie kiekvieno kapo vis dar stovi paprasti laikini mediniai kryžiai, auga tik po vieną gėlę, jokių žvakių, vainikų nėra. Apsilankęs prie kapo svečias vargu ar pagalvotų, kad čia ilsisi Lietuvai nusipelnę asmenys.

Valdemaro Kaupinio nuotr. /Brolių Viktoro ir Vaclovo Biržiškų kapas
Valdemaro Kaupinio nuotr. /Brolių Viktoro ir Vaclovo Biržiškų kapas

Jei ne kryžiai, būtų ne taip jau lengva suprasti, kad Vaclovo ir Viktoro Biržiškų perlaidojimo vietoje palaikai ilsisi neseniai: čia nedideli smėlio kauburėliai matyti tik urnų vietoje, aplinkinę teritoriją pamažu pasiglemžia žolė.

Mykolo ir Bronislavos Biržiškų perlaidojimo vieta atrodo tvarkingiau, bet pagerbimo ženklų nėra ir čia.

Valdemaro Kaupinio nuotr. /Mykolo ir Bronislavos Biržiškų kapai
Valdemaro Kaupinio nuotr. /Mykolo ir Bronislavos Biržiškų kapai

Portalui 15min susisiekus su V.Kaupiniu, jis sakė prie kapavietės pirmadienį apsilankęs dar kartą – šįkart jau su mokiniais. Tuomet mokiniai ant kapo paliko gėlių ir uždegė žvakutes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų šeimos kapai po moksleivių apsilankymo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų šeimos kapai po moksleivių apsilankymo

Įspūdį, patirtą išvydus kapą, V.Kaupinis pavadino slogiu.

„Kai pamatėme, kad kapas taip varganai atrodo, apžėlęs varpučiais ir vietoje gėlių kažkokios varnalėšos... atsiprašau už tokį žodį, bet tikrai pasidarė liūdna. Buvome šokiruoti. Nežinau kieno, bet požiūris į tokias asmenybes yra per menkas“, – sakė V.Kaupinis.

Jis mano, kad gimnazijos moksleiviai reguliariai prižiūrėti kapą galėtų ir ateityje, tačiau suorganizuoti antkapį – jau ne gimnazijos jėgoms. Tuo, anot jo, turėtų rūpintis valstybė.

„Aš nežinau, gal yra kažkoks veiksmų planas, bet man keista tai, kad tokios asmenybės, pagal jų valią ir už nuopelnus valstybei ir Vilniui galų gale sugrįžusios į tėviškės žemę, lieka joje atmestinai priglaustos. Sakyčiau, kad visgi ar Vilniaus savivaldybė, ar valstybės institucijos galėtų parodyti padoresnį dėmesį“, – sakė V.Kaupinis.

Direktorius sakė manantis, kad organizuojant perlaidojimą iš karto buvo galima užsakyti ir antkapius ar paminklus.

„Visa tai įmanoma. Man atrodo, kad čia yra elementarus žmogiškumo, padorumo stygius. (...) Po to gal pirštais badys ir sakys, kad giminės ar kažkokia gimnazija nesirūpina, neprižiūri. Toks biurokratų požiūris“, – apgailestavo V.Kaupinis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų šeimos kapai po moksleivių apsilankymo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržiškų šeimos kapai po moksleivių apsilankymo

Vyriausybė rodo į savivaldybę

Su klausimais, kas atsakingi už Biržiškų kapavietės priežiūrą bei ar esama planų ant kapų įrengti paminklus, 15min kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir Vyriausybės kanceliariją.

„Už kapavietės aplinkos tvarkymą (žolės nupjovimą, kitą priežiūrą) atsakinga Vilniaus miesto savivaldybė, kurios teritorijoje kapinės ir yra. Tvarkymo darbai turėtų būti vykdomi pagal tam tikrą grafiką“, – atsakyme nurodė Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

Taip pat kanceliarijos atsakyme nurodyta, kad antkapinio paminklo sukūrimo konkursas bus organizuojamas 2019 m.

„Siekiant užtikrinti tinkamą 1918 m. Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signataro Mykolo Biržiškos, jo žmonos Bronislavos Biržiškienės ir visuomenės veikėjų profesorių Vaclovo bei Viktoro Biržiškų atminimo įamžinimą Rasų kapinėse, 2019 m. planuojama organizuoti granitinio Signataro ženklo ir antkapinio paminklo sukūrimo konkursą“, – teigiama Vyriausybės kanceliarijos atsakyme.

Savivaldybė primena, kad atsakingi ir šeimos nariai

Vilniaus miesto savivaldybė šioje situacijoje problemos neįžvelgia. Pasak Vilniaus savivaldybės Komunalinio ūkio poskyrio vedėjos Juditos Nauckuvienės, tvarkyti Biržiškų kapą ar statyti ant jo paminklą – dar per anksti, nes neprabėgo metai nuo laidotuvių.

„Taip jau priimta, kad lietuviai paminklus stato praėjus metams po palaidojimo. Kadangi Vasario 16-osios akto signataras Mykolas Biržiška kartu su žmona Bronislava buvo perlaidoti Rasų kapinėse liepos mėnesį, metai dar nėra praėję ir kapo tvarkyti ar statyti ant jo paminklo dar negalima. Šiuo metu kapavietėje yra supiltas smėlis, kuris turi nusėsti. Tuomet ant jo bus galima statyti paminklus ar kitaip tvarkyti kapavietę“, – atsakymuose 15min nurodė J.Nauckuvienė.

Metai dar nėra praėję ir kapo tvarkyti ar statyti ant jo paminklo dar negalima.

Kaip ir Vyriausybės kanceliarija, J.Nauckuvienė nurodė, kad paminklo projektui ir jo įgyvendinimui bus skelbiamas konkursas.

„Kultūros ministerija drauge su Nacionaliniu muziejumi netrukus turėtų skelbti viešąjį konkursą paminklo projektui ir jo įgyvendinimui. Pastačius paminklą, kapavietė bus prižiūrima bendra tvarka“, – nurodė Komunalinio ūkio poskyrio vedėja.

„Taip pat norime pabrėžti, kad tai yra Biržiškų šeimos kapas, už kurio priežiūrą ir puošimą taip pat yra atsakingi perlaidoto signataro ir jo žmonos šeimos nariai“, – atkreipė dėmesį J.Nauckuvienė.

Visi trys Mykolo Biržiškos anūkai – Venta, Vytautas ir Danutė – bei jų palikuonys gyvena JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius