Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05

Išlindo dar viena G.Nausėdos kampanijos yla – iš savo kišenės už reklamą mokėjo ir štabo vadovė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar spalį aptiko, kad per rinkimų kampaniją už Gitano Nausėdos reklamą feisbuke 721 eurą sumokėjo buvusi jo rinkimų štabo darbuotoja, o dabar prezidento patarėja Sofija Armoškaitė. Aiškėja, kad tai gali būti ne vienintelis kartas. Dar 2,7 tūkst. eurų iš savo sąskaitos už G.Nausėdos reklamą, auditorių duomenimis, yra mokėjusi dabartinė prezidentūros kanclerė Algė Budrytė. VRK jau pripažino tokius atvejus nepiniginėmis aukomis kandidatui, tačiau G.Nausėdos finansininkė reikalauja sprendimą pakeisti.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nagrinėti G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansus VRK sėdo spalio viduryje. Tuomet komisija nutarė S.Armoškaitės nupirktą reklamą pripažinti nepinigine jos auka G.Nausėdai, o jo iždininkę įspėti.

Taip pat nutarta patikrinti, ar S.Armoškaitė turėjo lėšų suteikti tokią paramą būsimam prezidentui.

Kad įvyko nesusipratimas, G.Nausėdos štabas tuomet neslėpė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sofija Armoškaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sofija Armoškaitė

„Kadangi Gitano Nausėdos viešas „Facebook“ nepagalvojus buvo sukurtas iš už reklamą kampanijos metu atsakingos komandos narės Sofijos Armoškaitės „Facebook“ sąskaitos/prisijungimo, tai pirmieji apmokestinti kampanijos „Facebook“ veiksmai buvo apmokestinti Sofijos Armoškaitės vardu. Sausio pradžioje tai pastebėjusi, ji viską perregistravo, kad sąskaitos „Facebook“ būtų išrašomos G.Nausėdos vardu.

Tačiau jūsų minimas laikotarpis liko neįtrauktas į G.Nausėdos vardu išrašomas sąskaitas. Labai apgailestaujame, bet laiku neapsižiūrėjome, kad turėjo būti ir sąskaitos už tą laikotarpį“, – teigė iždininkė Vilma Gražulevičienė, pripažindama, kad klaidą štabas pastebėjo anksčiau, tačiau sąskaitų į G.Nausėdos išlaidas vis tiek neįtraukė.

Praėjus kelioms dienoms po VRK sprendimo, 15min žiniomis, ta pati iždininkė kreipėsi į VRK reikalaudama sprendimą pakeisti.

Ji paprašė, kad S.Armoškaitės apmokėta reklama feisbuke būtų laikome ne pinigine auka kandidatui, o jo įsiskolinimu buvusiai štabo darbuotojai.

Dabar aiškėja, kad patarėja – ne vienintelė G.Nausėdos štabo atstovė, už kandidato reklamą mokėjusi iš savo kišenės.

Auditoriai, patikrinę G.Nausėdos išlaidas rinkimams, nustatė, kad ne iš kandidato sąskaitos buvo mokama ir už reklamą „Google“.

Nustatyta, kad iki G.Nausėdos įregistravimo savarankišku politinės kampanijos dalyviu, buvo išrašyta 15 sąskaitų faktūrų, kurios buvo apmokėtos iš politinės kampanijos štabo vadovės, o dabar prezidentūros kanclerės Algės Budrytės asmeninių lėšų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė

Politinės kampanijos štabo vadovei pasitarus su VRK, nuspręsta šiuos apmokėjimus rodyti kaip nepinigines aukas (suma 2745,86 Eur).

Išlaidos buvo patirtos nuo 2018-09-17 iki 2018-10-30, tačiau VRK informacinė sistema leido įvesti tik vėlesnę datą 2019 m. balandžio 30 d.

Antradienį VRK posėdyje G.Nausėdai atstovauti atvyko Arnas Neverauskas, tačiau suabejota, ar jis išvis gali atstovauti štabui, kurio nebėra. Esą jis turėjo gauti prezidento, iždininkės arba S.Armoškaitės įgaliojimą. Paskelbus trumpą pertrauką, A.Neverauskas gavo V.Gražulevičienės įgaliojimą, tačiau jis nebuvo patvirtintas notaro. Be to, komisijos nariai tikino, kad A.Neverauskas vis tiek negalės atstovauti G.Nausėdai.

Todėl pasiūlyta klausimą svarstyti kitą kartą, kai A.Neverauskas turės deramą įgaliojimą. Pats A.Neverauskas sakė manantis, kad klausimas gali būti svarstomas neatidėliojant.

Visgi balsuojant nutarta, kad klausimas antradienį svarstomas nebus. Dėl šio klausimo dar šią savaitę bus rengiamas kitas VRK posėdis.

Išlaidų politinei kampanijai apskaitos tvarkos pažeidimas, pagal įstatymus, užtraukia baudą politinės kampanijos iždininkams ar politinės kampanijos dalyviams nuo keturių šimtų aštuoniasdešimt iki trijų tūkstančių eurų, tačiau nieko bausti VRK nenorėjo – dėl nepiniginės S.Armoškaitės aukos G.Nausėdos kampanijai apsiribota įspėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius