Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 17

Išsipildys priešmirtinė signataro M.Biržiškos svajonė: liepą palaikus perlaidos Lietuvoje

Priešmirtinė vieno iš Nepriklausomybės akto signatarų, literatūros istoriko ir tautosakos rinkėjo, akademiko, profesoriaus Mykolo Biržiškos valia amžinojo poilsio atgulti Lietuvoje šiemet, švenčiant Nepriklausomybės šimtmetį, išsipildys. Liepą M.Biržiškos palaikai bus perlaidoti Vilniaus Rasų kapinėse, greta Jono Basanavičiaus. Kartu perlaidota bus jo žmona Bronislava ir broliai Vaclovas bei Viktoras.
Mykolas Biržiška
Mykolas Biržiška / Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.

Amerikos lietuviai būsimą signataro grįžimą į protėvių žemę pažymėjo iškilmingai. Praėjusį savaitgalį lietuviškoje Šventojo Kazimiero bažnyčioje laikytos šventosios mišios ir surengtas atsisveikinimas su Biržiškomis, kuriame dalyvavo Lietuvos generalinis konsulas Los Andžele Darius Gaidys, lietuviškų organizacijų atstovai, taip pat signataro anūkai Venta ir Vytautas.

Renginyje dalyvavo apie kelis šimtus Amerikos lietuvių, skambėjo lietuviškos dainos, buvo šokami tautiniai šokiai. Nuotraukas iš renginio galite išvysti žemiau esančioje galerijoje.

M.Biržiška mirė 1962 m., jo žmona Bronislava – 1955 m. Jų abiejų palaikai buvo palaidoti kriptoje Kalvarijų kapinėse Los Andžele.

M.Biržiškos palaikus į Lietuvą planuojama atskraidinti liepos 9 d. Liepos 10 d. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje numatomas atsisveikinimas.

Oficialios valstybinės laidotuvės liepos 11 d. vyks Rasų kapinėse. Šia proga netgi skambės didysis Šv. Jonų bažnyčios varpas.

Biržiškos – lietuvių tautos šviesuoliai

Mykolas Biržiška (1882-1962) buvo teisininkas, pedagogas, literatūros istorikas. 1915 m. jis buvo pirmosios Lietuvoje lietuvių gimnazijos, kurioje dėstyta lietuvių kalba, vienas įkūrėjų ir pirmasis direktorius. Jo didelių pastangų dėka gimnazijai buvo suteiktas Vytauto Didžiojo vardas.

Gimnazija veikia ir dabar, jos kieme stovi M.Biržiškai bei kitiems gimnazijos kūrėjams dr. Jonui Basanavičiui ir Povilui Gaidelioniui atminti skirtas paminklas. Tariantis dėl M.Biržiškos palaikų perlaidojimo Vytauto Didžiojo gimnazija aktyviai tarpininkavo ir padėjo savo įkūrėjo ir krikštatėvio M.Biržiškos palikuonims.

Archyvo nuotr./M.Biržiška su šeima.
Archyvo nuotr./M.Biržiška su šeima.

Gimnazijos įkūrimu lietuviška M.Biržiškos veikla nesibaigė. 1919–1920 m. M.Biržiška gyveno Vilniuje, aktyviai propagavo lietuvybę. 1920 m. buvo vienas pasirašiusių Suvalkų sutartį. 1921 m. rugpjūčio pabaigoje buvo suimtas, tardytas, kartu su broliu grėsė sušaudymas už lietuvybės skleidimą. Tik įsikišus Tautų Sąjungai, M.Biržiška išvengė mirties bausmės ir Lietuvai bei Lenkijai apsikeitus kaliniais apsigyveno Kaune.

Nuo 1922 m. pradėjo dirbti ir dėstyti VDU, buvo universiteto dekanas, rektorius, profesorius, 1922–1930 m. buvo „Aušros“ berniukų gimnazijos direktorius. 1939-1944 m. su broliais gyveno Vilniuje. Buvo vienas įkūrėjų ir pirmasis Lietuvos Mokslų akademijos prezidentas, atkūrė ir buvo Vilniaus universiteto rektorius.

1944 m. birželio mėn., nors ir labai nenorėdamas, su žmona ir vaikais pasitraukė į Vokietiją, ten dirbo Pabaltijo universitete. 1962 m. rugpjūtį mirė savo namuose Los Andžele, JAV. Savo testamente jis išreiškė norą būti palaidotas Vilniuje, Rasų kapinėse.

Aktyviai visuomenine veikla užsiėmė ir jo žmona Bronislava. Ji mokytojavo M.Biržiškos įkurtoje gimnazijoje, vėliau buvo Vilniaus lietuvių komiteto narė ir vicepirmininkė, Kūdikių gelbėjimo draugijos pirmininkė, Vilniaus vadavimo sąjungos centro moterų sekcijos pirmininkė, Lietuvos moterų tarybos pirmininkė.

Portalo 15min kovą kalbinti Mykolo Biržiškos anūkai Venta ir Vytautas sakė, kad senelis jiems įkvėpė Tėvynės meilę ir skatino svajoti apie laisvą Lietuvą. Brolis ir sesuo teigė, kad M.Biržiška ir jo broliai Lietuvą mylėjo visa širdimi ir daug nuveikė jos labui, todėl juos perlaidoti Lietuvoje yra labai svarbu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Venta Barauskaitė-Leon prie senelio paminklo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Venta Barauskaitė-Leon prie senelio paminklo

Perlaidoti bus ir M.Biržiškos broliai

Kartu su M.Biržiška perlaidojami jo broliai Vaclovas (miręs 1956 m.) ir Viktoras (miręs 1964 m.) buvo palaidoti Lietuvių tautinėse kapinėse Čikagoje. Prie jų perlaidojimo prisideda Lietuvos generalinis konsulatas šiame mieste.

„Abu broliai yra iškilios ir lietuvybei nusipelniusios asmenybės. Vaclovas Biržiška tarnavo Lietuvos kariuomenėje, buvo pulkininku leitenantu, vėliau Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanu, pasitraukęs į vakarus dėstė Hamburge, o atvykęs į JAV nuo 1951 m. dirbo JAV Kongreso bibliotekos Vašingtone.

Brolis Viktoras buvo ne tik akademikas, profesorius, bet ir labai aktyvus visuomeninėje bei kultūrinėje veikloje – dainavo chore, šoko operetėje. Džiaugiamės, kad kartu su broliu signataru Mykolu Biržiška, nors ir po mirties, sugrįš į nepriklausomą Lietuvą amžinojo poilsio“, – 15min sakė Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Mantvydas Bekešius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius