Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 16

Iššūkis Remigijui Šimašiui – ne Vilniaus finansai, o interesų grupės

Vilniaus valdžia keičiasi iš esmės. Vietoje Artūro Zuoko kabinetą savivaldybės dangoraižio 19 aukšte užims liberalas Remigijus Šimašius. Seimo narys ir buvęs teisingumo ministras žada būti „nauja šluota, kuri naujai šluos“, tad belieka laukti konkrečių sprendimų ir pokyčių miesto gyvenime. Prieš rinkimus itin daug kalbėta apie finansinius Vilniaus savivaldybės sunkumus, tačiau ekonomistė Rūta Vainienė įsitikinusi, kad kur kas svarbiau yra išvengti interesų grupių įtakos.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

41-erių metų R.Šimašius Vilniaus politikos padangėje nėra visiškas naujokas. Jis yra buvęs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, dirbo Biudžeto ir finansų komitete 2000-2002 metų kadencijos taryboje. Tuomet Lietuvos liberalų sąjungos sąrašo lyderis buvo Rolandas Paksas, kartu į tarybą pateko, o netrukus ir meru tapo A.Zuokas.

Kartu tik juosteles kirps

Tačiau šiandien buvusio bendrumo jau nėra likę. Rinkimų kampanija, ypač tarp pirmojo ir antrojo turo, buvo labai aštri, abu kandidatai negailėjo vienas kitam kritikos, o neretai ir nemalonių asmeninių pastabų. Todėl vargu ar naujojoje Vilniaus valdžioje atsiras vietos A.Zuokui. R.Šimašius, jau žinodamas, kad rinkimus laimėjo, vėlyvą sekmadienio vakarą sakė, jog kvies A.Zuoką bendram darbui, bet tik kerpant juosteles, kai bus baigiami dabartinio mero pradėti projektai.

Iš Tauragės kilęs R.Šimašius nuolat kartoja labai mylintis sostinę, kurioje gera gyventi, tačiau Vilnius turėtų būti tvarkomas dar geriau.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Vilniaus universitete teisės studijas baigęs išrinktasis Vilniaus meras savo biografijoje nurodo turįs daktaro laipsnį (2002 m. Lietuvos teisės universiteto (dabar – Mykolo Romerio universitetas) Teisės filosofijos katedroje apgynė disertaciją tema „Teisinis pliuralizmas“), puikiai kalbantis anglų ir rusų kalbomis.

Stažuotės užsieny, prezidento pareigos LLRI

R.Šimašius ketverius metus atidirbo Teisingumo ministerijoje, buvo išrinktas į Seimą, tapo Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotoju ir partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininku.

Be studijų Lietuvos aukštosiose mokyklose, R.Šimašius stažavosi bei sėmėsi įgūdžių JAV, Vokietijoje, Vengrijoje. 1995–2004 m., dar būdamas studentu, jau dirbo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) teisės ekspertu ir projektų vadovu, konsultavo nevyriausybines organizacijas ir analizavo jų teisinę bazę, bendradarbiavo su Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centru.

2002–2008 m. R.Šimašius dėstė Lietuvos teisės ir Vilniaus universitetuose, 2004–2006 m. ėjo LLRI viceprezidento ir ekspertų komandos vadovo pareigas, o 2006–2008 m. buvo šios įstaigos prezidentas.

2008-2012 m. R.Šimašius dirbo teisingumo ministru, o nuo 2012 metų tapo Seimo nariu. Politiniame gyvenime vis dėlto jis nėra naujokas – Lietuvos liberalų sąjungos nariu R.Šimašius buvo jau nuo 1995 metų iki 2005-ųjų, metus vadovavo visuomeninei organizacijai „Lietuvos liberalus jaunimas“, buvo Liberalų sąjungos valdybos narys, Teisingumo komiteto pirmininkas. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Adamkus ir Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Adamkus ir Remigijus Šimašius

Kaip yra sakęs pats, teisingumo ministru 2008-aisiais tapo jau pasitraukęs iš politikos. Tačiau grįžo, ketverius metus atidirbo Teisingumo ministerijoje, buvo išrinktas į Seimą, tapo Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotoju ir partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininku.

Komanda – dar neaiški

R.Šimašius vedęs, jo žmona Agnė Matulaitė – psichologė-psichoterapeutė, Vilniaus universiteto lektorė, šeimą augina tris vaikus – Uną, Anuprą ir Mortą.

Naujasis Vilniaus meras gyvena už paskolą iš banko įsigytame bute pačiame sostinės centre, Vrublevskio gatvėje. Jis taip pat turi sodybą Alytaus rajone. Tačiau R.Šimašius nurodo neturįs jokių įmonių akcijų.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius su žmona Agne
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius su žmona Agne

Nors oficialiai dar nėra skelbiama, kokia bus R.Šimašiaus komanda, iš sklindančių neoficialių kalbų atrodo, kad suvaldyti tiek savo frakciją, tiek koalicijos partnerius jam nebus lengva. Ypač kai galvojama burti plačią koalicija ne tik su konservatoriais, bet ir socialdemokratais, „tvarkiečiais“ bei „Lietuvos sąrašo“ atstovais.

Merui teks suvaldyti margą tarybą, kurios opozicija taip pat gali būti pakankamai griežta, kandi ir negailestinga – daug patirties turintys A.Zuoko šalininkai ir Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso blokas.

Sėkmės kūdikis

Skola didelė, ją grąžinti bus sunku, bet juk ne meras ir grąžina tą skolą. Ją grąžina miesto biudžetas, kartu su Finansų ministerija, – teigė R.Vainienė.

„Jam seksis gerai, jis juk apskritai yra sėkmės kūdikis, – taip paprastai apie R.Šimašių pasakė Rūta Vainienė, kartu su išrinktuoju meru dirbusi LLRI, taip pat buvusi ir Vilniaus mero patarėja, tarybos narė, o dabar lektorė ir konsultantė. – Jam dažnai pasiseka, beveik visada.“

Nuolat pabrėžiama, kad Vilnius yra ties bankroto riba ir miestą būtina kuo skubiau traukti iš tos finansinės duobės. Tačiau R.Vainienė pataria šito dalyko labai nesureikšminti. Esą miestai visame pasaulyje ant bankroto ribos gali gyventi dešimtmečius.

„Žinoma, skola didelė, ją grąžinti bus sunku, bet juk ne meras ir grąžina tą skolą. Ją grąžina miesto biudžetas, kartu su Finansų ministerija. Anksčiau būdavo tik tai, kad miestas būdavo paliekamas vienas pats tvarkytis – pinigų neduoda, o visko reikalauja. O kadangi dabar socialdemokratai palaikė Remigijų rinkimuose ir bus koalicijoje, tai gal susimylės. Gal liberalai ir Seimo rinkimus laimės, tuomet numatys normalų miesto finansavimą“, – svarstė ekonomistė.

Sudėtingiau – atsispirti interesų grupėms

Pasak R.Vainienės, sudėtingiau bus ne suvaldyti Vilniaus skolą, o atsispirti interesų grupėms.

„Dabar visi pasidarys draugais. Bet aš manau, kad jis turi vidinį gebėjimą atskirti tikrą nuo netikro, gal net didesnį, negu turiu aš. Aš manau, kad jam pačiam pavyks, bet rizikos ne iš jo kyla, o iš aplinkos“, – tikino buvusi R.Šimašiaus kolegė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rūta Vainienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rūta Vainienė

Patirties neturėjimas, ekonomistės manymu, tikrai nėra R.Šimašiaus minusas. „Būti meru niekas neturi patirties, kol yra pirma kadencija. Bet galbūt ta patirtis kartais ir minusas, aš tikrai nesureikšminu tos patirties, kartais entuziazmas ir darbštumas atperka. Imlūs žmonės patirtį įgyja labai greitai“, – įsitikinusi R.Vainienė.

Paklausta apie pagrindinius laukiančius darbus ir iššūkius, R.Vainienė išvardijo visą sąrašą. „Savivaldybė vykdo daug komercinės veiklos, reikia susitvarkyti su komercinėmis savivaldybės įmonėmis. Visi tie šilumos, vandens ūkiai yra komercinės veiklos. R.Šimašius sako, kad „Vilnius veža“ taksi nereikia, o aš tęsiu toliau: visų pelno siekiančių veiklų savivaldybei nelabai reikia“, – kalbėjo R.Vainienė.

Ar išjudins plėtros klausimus?

Būti meru niekas neturi patirties, kol yra pirma kadencija. Bet galbūt ta patirtis kartais ir minusas, aš tikrai nesureikšminu tos patirties, kartais entuziazmas ir darbštumas atperka, – įsitikinusi R.Vainienė.

Antrasis segmentas, reikalaujantis pertvarkų, anot R.Vainienės, yra sveikatos priežiūros ir švietimo įstaigos (vien pastarųjų Vilniaus savivaldybė turi apie 300).

Nors finansavimą šioms sritims skiria ir Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos, tačiau jų ūkį reikia tvarkyti miesto savivaldybei.

Trečioje vietoje – komunaliniai miesto klausimai: daugiabučių kiemai, automobilių stovėjimas ir pan., tai, už ką gyventojai nenori mokėti, bet nori galimybės po langais laikyti tris šeimos automobilius. „Kai reikės pasakyti, kad mokėti teks ir nemokamų pietų nebūna, tai bus trečias rimtas darbas“, – įsitikinusi R.Vainienė.

Dar viena sritis, kurios nepavyksta išjudinti jokiam Vilniaus merui, yra teritorijų planavimas – ilgos procedūros stabdo plėtrą, tad reikia būdų subalansuoti investuotojų interesus ir viešąjį interesą. „Bet Remigijus yra griežtas, moka ir NE pasakyti. Jis gali būti labai griežtas ir reiklus, taip pat ir saviems“, – kalbėjo R.Vainienė.

R.Šimašius triuškinančiai laimėjo tiesioginius mero rinkimus Vilniuje, gavęs net 61,95 proc. balsų, kai tuo tarpu dabartinis meras A.Zuokas sulaukė vos 36,84 proc. vilniečių palaikymo. Liberalų sąjūdis Vilniaus taryboje turės 16 mandatų ir formuoja valdančiąją daugumą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius