Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 16

Įtakingo valdininko kieme – tarnybinė mašina suklastotais numeriais?

Įsižiūrėkite į nuotrauką. Pagal valstybinį numerį – tai visai ne poros metų senumo „Toyota“, o 1990 metų gamybos BMW. Ir toks automobilis stovi įtakingo valdininko kieme. Sutapimas ar ne – tokią pačią mašiną, tik tarnybinę, vairuoja tas pats valdininkas. Tik kažin, ar tarnybos reikmėms.
Aidas Adomaitis negali paaiškinti, kaip jo kieme atsidūrė apynaujė „Toyota“ su senučio BMW numeriais
Aidas Adomaitis negali paaiškinti, kaip jo kieme atsidūrė apynaujė „Toyota“ su senučio BMW numeriais / Vidmanto Balkūno, Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Tai galėjo būti dar viena eilinė istorija apie valdininką, tarnybiniu transportu galimai besinaudojantį kaip nuosavu. Bet viskas pakrypo netikėta linkme. Yra ir valdininkas, ir tarnybinė mašina, ir valdininkas, iš namų riedantis prie būtent šios mašinos vairo. Bet yra ir valstybiniai numeriai, kurie tai mašinai nepriklauso.

Pagrindinis šios istorijos herojus – Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Aidas Adomaitis. Jis neneigia naudojantis tarnybinę „Toyotą“. Bet kaip tokia pati mašina – tik padabinta suklastotais numeriais – atsidūrė jo kieme, valdininkas paaiškinti negali.

Mašina. Laiko mašina

Praėjusią savaitę 15min gavo informacijos, jog Žemės ūkio ministerijai pavaldžios Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas A.Adomaitis galimai naudojasi tarnybine „Toyota RAV4“ savo reikmėms. 15min fotografas Vidmantas Balkūnas praėjusio ketvirtadienio vakarą nuvyko prie A.Adomaičio namų sostinės Petešos gatvėje ir rado kur kas įdomesnę istoriją.

Prie valdininko namų tikrai stovėjo juoda „Toyota RAV4“. Patikrinome – Žuvininkystės tarnyba tikrai turi būtent tokią „Toyotą“. Tik viena bėda – valstybinis automobilio numeris neatitiko to, kuriuo pažymėta Žuvininkystės tarnybos transporto priemonė.

Netrukus paaiškėjo, kad numeris neatitinka ne tik Žuvininkystės tarnybai priklausančios mašinos duomenų. Šis numeris neatitinka nei mašinos markės, nei pagaminimo metų.

15min gautais duomenimis, A.Adomaičio kieme stovinti „Toyota“ yra... 1990 metų gamybos BMW 524. Būtent toks „veteranas“ stovėjo po įtakingo valdininko langais – jei tikėsite tik valstybiniu numeriu. Tik tada automobilis turėtų atrodyti maždaug taip:

Nuotrauka iš skelbimų portalo autogidas.lt/BMW 524
Nuotrauka iš skelbimų portalo autogidas.lt/BMW 524

Be to, senutėlis BMW registruotas visiškai kito asmens vardu. 15min nepavyko nustatyti jokio ryšio tarp šio žmogaus ir A.Adomaičio, todėl BMW savininko tapatybės neskelbiame.

Taigi realybė tokia, kad įtakingo valdininko kieme stovi mašina, kurios valstybiniai numeriai neabejotinai suklastoti. Ir ta mašina stebėtinai panaši į tarnybinį Žuvininkystės tarnybos automobilį. Tą, prie kurio vairo netrukus radome ir patį A.Adomaitį.

Mašina. Šįsyk – tarnybinė

Šį ketvirtadienį 15min fotografas Irmantas Gelūnas užfiksavo ir patį A.Adomaitį prie „Toyota RAV4“ vairo, riedantį iš namų.

Valstybinis numeris – ne pensinio amžiaus BMW, o „Toyota RAV4“. Tos pačios, kurią 2015 m. rudenį Žuvininkystės tarnyba nusipirko iš bendrovės „Tokvila“. Tada tarnyba įsigijo dvi tokias „Toyotas“ už bendrą 50 tūkst. eurų sumą.

Jei palyginsite du automobilius – V.Balkūno užfiksuotą „BMW“ ir I.Gelūno nufotografuotą tarnybinę „Toyotą“, kurią ketvirtadienio rytą vairavo A.Adomaitis, skirtumų rasti bus labai sunku. Žinoma, neskaitant apšvietimo ir valstybinių numerių.

Vidmanto Balkūno, Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Toyota RAV4“ suklastotais numeriais, stovinti prie A.Adomaičio namų (kairėje) ir Žuvininkystės tarnybos „Toyota RAV4“
Vidmanto Balkūno, Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Toyota RAV4“ suklastotais numeriais, stovinti prie A.Adomaičio namų (kairėje) ir Žuvininkystės tarnybos „Toyota RAV4“

„Taip neturėtų būti“

15min pavyko susisiekti su A.Adomaičiu ir paprašyti jo paaiškinimo apie „Toyotą“, kuri turėtų būti BMW. Paklaustas, ar jam priklauso automobilis su BMW 524 valstybiniais numeriais, valdininkas kiek suglumo: „Kad gal ne...“

Pasiteiravus, ar jo asmeninė mašina yra juodos spalvos „Toyota“, pašnekovas patvirtino tokio automobilio neturintis. A.Adomaitis taip pat užtikrino namo nevažinėjantis su darbine „Toyota RAV4“.

„Ne, tikrai nevažinėju. Gal esu kartais kažkada nuvažiavęs po komandiruotės. Bet šiaip tai nevažinėju tikrai“, – tvirtino Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas.

Paklaustas, ar su šia mašina nevažiavo ketvirtadienio rytą, jis patikino to nedaręs. „Negalėčiau to jums patvirtinti, ta prasme“, – sutriko A.Adomaitis, išgirdęs, kad ryte buvo nufotografuotas prie „Toyota RAV4“ vairo savo namų apylinkėse.

Išgirdęs tarnybinės „Toyotos“ valstybinį numerį, A.Adomaitis kiek pakeitė versiją: „Aš šiandien važiavau, bet namuose nebuvau“.

Paklaustas, ar tarnybinė „Toyota“ praėjusio ketvirtadienio vakarą galėjo stovėti jo namų kieme, valdininkas užtikrino, kad taip negalima. „Na, neturėjo stovėti. Tikrai neturėjo“, – sakė jis.

Išgirdęs, kad jo kieme buvo užfiksuota juoda „Toyota RAV4“ su senutėlio BMW numeriais, pašnekovas sutriko.

„Aha... Na, čia kažkoks nesusipratimas. Negaliu pakomentuoti“, – teigė A.Adomaitis.

Čia pat jis iškėlė versiją, kad „Toyota“ su suklastotais numeriais galėjo atvykti kas nors iš jo šeimos svečių.

„Gal kas nors ir buvo atvažiavęs pas mane. Ta prasme, aš negalėčiau jums pakomentuoti, ta prasme, to reikalo“, – toliau svarstė pašnekovas.

Priminus, kad mašina suklastotais numeriais buvo lygiai tokia pati, kaip Žuvininkystės tarnybos „Toyota“, A.Adomaitis tarp versijų iškėlė ir tai, jog kažkas su šia mašina atvažiavo ne pas jį, o pas jo žmoną.

„Nu negali būti... Nu... gal ir gali... Ta prasme, negalėčiau pasakyti. Apie tą numerį nieko nežinom. (...) Kažkas gal buvo atvažiavęs, ta prasme. Gal pas žmoną atvažiavęs. Gal dar kas nors“, – garsiai mąstė vienas Žuvininkystės tarnybos vadovų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aidas Adomaitis su tarnybine „Toyota RAV4“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aidas Adomaitis su tarnybine „Toyota RAV4“

Paklaustas, ar praėjusio ketvirtadienio vakarą turėjo svečių, jis pareiškė, kad buvo „keletas žmonių“. Kas tie svečiai, jis nepasakė. Pašnekovas tiesiog sutiko, kad „taip neturėtų būti“ ir automobilis neturėtų būti žymimas kitos mašinos numeriais.

Tiesiai pasiteiravus, ar jis pats galėjo ant tarnybinės „Toyotos“ prikabinti 28 metų senumo BMW numerius, valdininkas pakartojo beveik tą patį: „Nu nežinau. Taip neturėtų būti.“

Paklaustas, ar sutiktų, jei 15min paprašytų Žemės ūkio ministerijos apsaugos kamerų medžiagos, kuri parodytų, kas ir kada naudojasi tarnybine „Toyota“, A.Adomaitis teigė su tokiu prašymu sutinkantis. 15min jau kreipėsi į ministeriją šiuo klausimu.

Ir dar viena mašina. Tik jos nėra

Prie Žemės ūkio ministerijos 15min fotografams pavyko rasti ne tik tarnybinę „Toyota RAV4“. Visai netoli stovėjo ir dar vienas automobilis – beveik naujas visureigis „Suzuki Vitara“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aido Adomaičio visureigis „Suzuki Vitara“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aido Adomaičio visureigis „Suzuki Vitara“

15min turimais duomenimis, ši bent keliolikos tūkstančių eurų verta mašina nuo praėjusių metų vasaros priklauso A.Adomaičiui. Bet ir jos nėra – bent jau viename labai svarbiame dokumente.

Kaip visi aukšto rango valdininkai, A.Adomaitis privalo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) teikti ir atnaujinti privačių interesų deklaraciją. Jei sudaromas 3 tūkst. eurų viršijantis sandoris, tai privaloma deklaruoti per 30 dienų. Tačiau A.Adomaitis VTEK deklaraciją paskutinįsyk pildė pernai sausį. Tada naujos „Suzuki“ jis dar neturėjo. Įsigijęs naują automobilį, vienas Žuvininkystės tarnybos vadovų to nedeklaravo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius