Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 08

Įtikinėdamas „valstiečius“ palaikyti urėdijų pertvarką Saulius Skvernelis nesivaldė: kas jums padėjo laimėti rinkimus?

Trečiadienį valdančiajai Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai svarstant Vyriausybės siūlomą urėdijų pertvarką liejosi aistros. Įtikinėjant pritarti siūlomai reformai premjerui Sauliui Skverneliui ne kartą teko kelti balsą ir net priminti, kad „valstiečiams“ padėjo laimėti rinkimus.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Numatomą urėdijų reformą „valstiečiai“ svarstė beveik pusketvirtos valandos.

Diskusijoje dalyvavęs premjeras S.Skvernelis kartais taip pakeldavo balsą, kad tai, ką jis sako, puikiausiai girdėjo už durų posėdžio pabaigos laukę žurnalistai.

„Mes antrą valandą čia sėdime ir įtikinėjame savus, kad tą reikia padaryti. Jeigu neturime valios to padaryti, aš išeisiu pro duris ir pasakysiu, kad mes neturime valios“, – šaukė S.Skvernelis.

Jis ragino frakcijos narius žaisti atviromis kortomis, pasakyti, kad nepritaria pertvarkai, tačiau prašė neagituoti kitų. Jis kartas nuo karto nusistebėdavo, kad pertvarkos būtinybe reikia įtikinėti savus. Kai kurie frakcijos nariai S.Skverneliui aiškino, kad tai – ne priešinimasis reformai, o kvietimas diskusijai, kad nebūtų padaryta klaidų.

Vėliau netekęs kantrybės jis net „valstiečių“ frakcijai priminė, kad jie į Seimą buvo išrinkti ne be jo pagalbos.

Jeigu neturime valios to padaryti, aš išeisiu pro duris ir pasakysiu, kad mes neturime valios, – pareiškė S.Skvernelis.

S.Skvernelis posėdį paliko anksčiau. Žurnalistams jis sakė manantis, kad frakcija patikėjo, jog reformos reikia.

„Dėl to, kad argumentai, kad jos nereikia, yra silpni ir neįtikinantys“, – pridūrė jis.

Išgirdęs, kad jo pakeltą balsą frakcijos posėdyje girdėjo ir už durų sėdėję žurnalistai, S.Skvernelis pyktelėjo: „Aš visą laiką garsiai kalbu. Aš nekomentuoju tokių ir iš viso intonacijų... Dabar aš gal per lėtai kalbu ar per tyliai“

S.Skvernelis sakė, kad reformos reikia, nes toliau taip neracionaliai ir neskaidriai elgtis su valstybės turtu negalima.

Po posėdžio „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad dalis frakcijos mano, jog priimamas sprendimas turi būti apgalvotas, tačiau trečiadienį esą įsitikino, kad jie yra labai gerai apgalvojami.

Klausimą, kodėl premjeras posėdžio metu kelis kartus pakėlė balsą, R.Karbauskis bandė nuleisti juokais.

„Ne, jis šnekėjo kokie mes geri draugai garsiai, tikrai“, – išgirdęs, kad žurnalistai girdėjo, jog S.Skvernelis svaidėsi grasinimais, sakė R.Karbauskis.

„Ne, čia nebuvo jokio grasinimo. Mes labai draugiškai šnekėjomės, o premjeras tiesiog pavargęs labai po ilgos darbo dienos ir galbūt... Čia pas mus mikrofonų sistema, jeigu pastebite, – aiškino R.Karbauskis ir ranka parodė į Seimo Konstitucijos salėje įrengtus mikrofonus. – Jie stovi taip, kad reikia kartais garsiau šnekėti, gal čia taip buvo.“

R.Karbauskis mano, kad reformai bus pritarta

LVŽS pirmininkas sakė, jog įstatymo pateikimui frakcija pritars. „Tikimės, kad į visus klausimus bus atsakyta. Iš tikrųjų galima nuraminti tą visuomenę, kuri reiškia abejones. Tai nebus latviškas variantas, nebus toks, kuris panaikintų girininkijas. Daug atsakymų, išaiškinimų girdėjome. Aš manau, kad svarstymų periodas bus labai naudingas, kad Seime nekiltų abejonių ir girininkams, kad iš ten nekiltų jokio protesto“, – teigė R.Karbauskis.

Jo teigimu, Aplinkos ministerijos teikiami argumentai bus pakankami, kad priėmimo stadijoje visas Seimas už reformą, R.Karbauskio žodžiais, balsuotų šimtu procentų.

Dar anksčiau už S.Skvernelį LVŽS frakcijos posėdį palikęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas aiškino, esą frakcijos per daug įtikinėti nereikėjo.

„Apsikeitėme nuomonėmis, pritarimas yra“, – teigė jis.

Anot jo, Vyriausybės pasiūlytos įstatymo pataisos Seimui bus teikiamos kovo 16 dieną.

Apie planus į vieną įmonę sujungti 42 urėdijas aplinkos ministras K.Navickas pranešė sausį. Pagal įstatymo projektą, ketinama steigti 25 naujos valstybės įmonės „Lietuvos valstybiniai miškai“ teritorinius padalinius.

Kritikai reformą vadina skubota. „Valstiečių“ atstovė, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė prieš kelias dienas pareiškė, kad ji neatneš skaidrumo, o gali tik paskatinti valstybinių miškų privatizavimą.

Be to, jos teigimu, stambios medienos perdirbimo įmonės po pertvarkos miškų galės įsigyti gerokai pigiau, o smulkios įmonės gali būti sužlugdytos. Urėdijų reformą taip pat kritikuoja kai kurie socialdemokratai, tuo tarpu opoziciniai konservatoriai žada paremti Vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius