Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 05

„Įvairių šeimų“ šventės organizatoriai į renginį pakvietę homoseksualias poras sulaukė grasinimų

Motinos dienos proga Vilniaus Vingio parke „Įvairovės ir edukacijos namų“ savanoriai surengė šeimų šventę. Renginio organizatoriai stengėsi atkreipti visuomenės dėmesį, kad Lietuvoje gyvena ne tik tradicinės šeimos. Žmonės skiriasi, miršta, vaikus augina vieniši tėvai, šalia mūsų gyvena homoseksualios ir multikultūrinės šeimos. Į šventę pakvietę ir homoseksualias šeimas renginio organizatoriai sulaukė grasinimų.
Motinos dienos proga Vilniaus Vingio parke „Įvairovės namų“ savanoriai surengė šeimų šventę.
Motinos dienos proga Vilniaus Vingio parke „Įvairovės namų“ savanoriai surengė šeimų šventę. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiandien pirmą kartą Lietuvoje rengiame „Įvairių šeimų“ dieną. Ja stengiamės atkreipti visuomenės dėmesį, kad šeimos Lietuvoje yra įvairios. Nėra tik tradicinė šeima – sutuoktiniai su vaikais. Gyvenime vyksta įvairių dalykų. Žmonės skiriasi, vienas iš tėvų gali mirti, yra ir homoseksualių, įvairių rasių, tautybių šeimų. Jiems ir skirta ši diena“, – 15min.lt sakė „Įvairovės ir edukacijos namų“ savanorė Laima Vaigė.

Homoseksualios mamos

Renginio metu buvo numatyti žaidimai, piešinių konkursas, lobių ieškojimas, estafetės, diskusijos apie šeimų formas. Šventė surengta savanorių pagalba. Prie jos organizavimo prisidėjo vienišos mamos, skirtingų tautybių žmonės, tos pačios lyties asmenų šeimos. Tarp savanorių buvo ir tradicinių šeimų.

„Esame atlikę ir homoseksualių šeimų tyrimą. Praktiškai visas jas sudaro moterys. Ir jos yra motinos“, – sakė L.Vaigė.

Motinos dienos proga Vilniaus Vingio parke „Įvairovės namų“ savanoriai surengė šeimų šventę.
Laima Vaigė/Irmanto Gėlūno nuotr.

Pasak L.Vaigės, renginys su Motinos diena sutampa neatsitiktinai: „Kai bandoma siaurai apibrėžti, kas yra šeima, motinos dažniausiai ir atsiduria už borto. Kai koncepcija apibrėžia, kad šeima galima tik esant dviejų asmenų santuokai, vienišos, vaikus auginančios mamos, į tą apibrėžimą nepakliūna. Esame atlikę ir homoseksualių šeimų tyrimą. Praktiškai visas jas sudaro moterys. Ir jos yra motinos. Tikrąja ta žodžio prasme. Jos taip pat atsiduria už borto“.

Sulaukė grasinimų

Savanorė pasakojo, kad surenkti šventę nebuvo paprasta. Problemos kilo vos tik pranešus, kad joje laukiami netradicinės seksualinės orientacijos asmenys. „Kai tik paminėjome homoseksualias šeimas, mūsų renginys sulaukė papildomo neigiamo dėmesio. Dėl to mes jo nenorėjome labai viešinti. Atsirado žmonių, kurie pradėjo grasinti vien tiktai dėl to, kad tarp kitų šeimų yra išvardintos ir homoseksualios šeimos. Nors jos ir taip dalyvauja visuose šeimų renginiuose, tiesiog jos nėra atskirai įvardinamos. Nėra atskirai kviečiamos, kaip visi kiti žmonės. Policija taip pat pradėjo sakyti, kad reikia papildomai samdyti privačias saugos bendroves. Tam mes neturime pinigų. Be to, tokie reikalavimai prieštarauja įstatymams“, – nurodė L.Vaigė.

Pasak jos, toks požiūris į homoseksualias šeimas yra labai archaiškas: „Pati esu teisininkė. Homoseksuali šeima yra laikoma šeima Europos žmogaus teisių teismo praktikoje. O ši praktika mums galioja tiesiogiai, nes Europos žmogaus teisių konvencija praplečia mūsų konstitucijos žmogaus teisių katalogą. Jei teisme atsidurtuų ieškinys dėl homoseksualios šeimos pripažinimo šeima, Lietuvos teismai turėtų tai pripažinti“.

Baimė dingsta

Renginio organizatorės teigimu, Lietuvoje žmonėms labiausiai kliūna homoseksualų teisės. Iš karto pradedama ieškoti sąmokslo teorijų. „Kartais būna labai linksma paskaityti, kaip smarkiai esame finansuojami, nors viską darome savo jėgomis. Tačiau tai ne mūsų, o visur sąmokslus matančių žmonių problema. Reikia šnekėtis atvirai ir parodyti, kad nėra čia jokių baubų“, – sakė ji.

L.Vaigės nuomone, situacija po truputį keičiasi. „Visuomenės požiūris gerėja. Kuo toliau, tuo daugiau žmonių nebijo kalbėti tokiomis temomis ir prisistatyti savo vardu. Tai tikrai daug ką reiškia. Kuo toliau, tuo labiau matosi, kokia yra tiesa. Kai priimamos koncepcijos, kad prie šeimos stalo sėsti gali tik sutuoktiniai, tai ir tie patys seimūnai neturėtų sėsti prie to šeimos stalo. Jie irgi skiriasi, gyvena nesusituokę, smurtauja. Tačiau jie nori įteisinti kažkokią šeimos fikciją, kurios Lietuvoje iš viso nėra. Taip jie nereprezentuoja Lietuvos žmonių“, – sakė „Įvairovės ir edukacijos namų“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius