Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 23

J.Narkevičius dėl kelių susirėmė su V.Andrejevu: „Žmonės neturi kentėti, kad rajone gyvena ministras“

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sako, kad beveik 1 mln. eurų trims kelių remonto projektams Trakų ir Šalčininkų rajonuose, kurių nebuvo Automobilių kelių direkcijos paraiškoje, buvo paskirstytas skaidriai. Jo teigimu, gyventojai neturėtų nukentėti dėl to, kad vienoje iš vietovių jis pats ir gyvena. Savo ruožtu Kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas atkerta, kad ministras vykdo politinį užsakymą.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę J.Narkevičius paskyrė beveik 16 mln. eurų Automobilių kelių direkcijos valdomiems valstybinės reikšmės keliams remontuoti ir asfaltuoti, o beveik 1 mln. eurų atseikėjo trims Trakų ir Šalčininkų rajonų projektams, kurių nebuvo direkcijos paraiškoje.

Vienas kelias yra Trakų rajone, kur yra J.Narkevičiaus rinkimų apygarda, kiti du – Šalčininkų rajone, kurio taryboje daugumą turi ministrą į Vyriausybę delegavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

„Jokio čia neskaidrumo nėra“, – antradienį „Žinių radijui“ komentavo susisiekimo ministras, tikindamas, kad lėšos paskirstytos pagal tvarką.

„Lėšos pagal papildomus 150 mln. eurų skirta paramos iš Vyriausybės, skiriamos pagal nustatytą tvarką. Čia yra akivaizdu. Jeigu ministras gyvena kažkokiame rajone, tai dar nereiškia, kad žmonės nuo to turėtų nukentėti.

Dėl šitų papildomų lėšų buvo klausta savivaldybių nuomonės.

Trečias aspektas, kad neminima, jog dėl šitų papildomų lėšų buvo klausta savivaldybių nuomonės. Teikėjai paraiškų yra savivaldybės ir Kelių direkcija“, – paminėjo J.Narkevičius.

Jis tikino, kad savivaldybės ne kartą reiškė susirūpinimą esą Kelių direkcija neatsižvelgė į jų prašymus, „gyventojų poreikius remontuoti vieną ar kitą Kelių direkcijai priklausantį kelią“.

„Šiuo atveju iš devynių savivaldybių buvo gauta beveik septyniolikos objektų sąrašas. Tarpžinybinė atrankos komisija – ministerijos atstovai, Savivaldybių asociacijos atstovai, Vyriausybės kanceliarijos atstovai – nuodugniai išnagrinėjo ir išrinko keturis kelius, kurie galėtų būti paruošti ir atlikti dar šiais metais. Neminimas čia, tarp kitko, kelias Plungė–Skuodas, kuriam skirta virš 2,5 mln. eurų“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Kelio nuo Šklėrių iki Aluonos kaimo Trakų rajone asfaltavimui birželio 17 dienos J.Narkevičiaus įsakymu skirta 300 tūkst. eurų. Ministras aiškino, jog dėl jo „Kelių direkcija dar šiais metais atliko projektą, dar birželio pradžioje atliko viešuosius pirkimus“. Pasak ministro, atlikus rangos darbus, šį kelią perims savivaldybė.

„Aišku blogai, kai pavaldžios įmonės vadovas bando viešai aiškintis santykius su darbdaviais arba steigėjais. Čia nenormali situacija“, – santykius su Kelių direkcijos vadovu V.Andrejevu apibūdino ministras J.Narkevičius.

Atsakydamas ministrui, V.Andrejevas pareiškė, kad tai – nėra santykių aiškinimasis.

Ne asmeninės lėšos yra skirstomos, o valstybinės.

„Ne asmeninės lėšos yra skirstomos, o valstybinės“, – pridūrė Kelių direkcijos vadovas.

Jis teigė, jog J.Narkevičius klaidina visuomenę – esą projektas kelio Šklėriai–Aluona asfaltavimui nėra parengtas, su Trakų rajono savivaldybe vyksta derybos dėl kelio savivaldybės žinion perėmimo.

„Bet tol, kol savivaldybės tarybos sprendimo nebus, Kelių direkcija toliau jokių veiksmų ir neatliks“, – kalbėjo V.Andrejevas.

Atliepdamas į repliką dėl kelio Plungė–Skuodas asfaltavimo, jis patikino gavęs savivaldybės kreipimąsi dėl šio kelio būklės.

„Skuodo rajono savivaldybė prašė suremontuoti ties 8 kilometru kelio atkarpą, o lėšos skirtos 30 kilometrų kitoje vietoje“, – pastebėjo V.Andrejevas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Andrejevas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Andrejevas

Kelių direkcija, pasak jo, kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, kad ši „ištaisytų klaidą“, tai yra, lėšas kelių remontui paskirstytų pagal Vyriausybės patvirtintą aprašą.

„Tai, kad ministerija arba ministras tvirtina, kad [į savivaldybių prašymus] reikia atsižvelgti, labiau ir atrodo kaip politinis užsakymas, arba politinių užsakymų vykdymas, o ne kaip skaidrus valstybės lėšų vykdymas“, – teigė V.Andrejevas.

Klausiamas, ar ministerija bandys perskirstyti lėšas kelių asfaltavimui, J.Narkevičius aiškaus atsakymo taip ir nepateikė.

„Ministerija būtent ir nustato taisykles, ir pagal patvirtintą programą, komisija atrenka ir skiria lėšas. Taigi, galbūt direktoriui reikėtų susirūpinti, kodėl vėluoja eilė programų“, – komentavo susisiekimo ministras, pridurdamas, kad Kelių direkcija kelius esą asfaltuoja ne tuo eiliškumu kaip turėtų.

„Manau, gerbiamam vadovui reikėtų susirūpinti ir tvarkyti savo darbą taip, kad būtų ir kontrolės sistema sutvarkyta, ir žmonės turėtų kuo greičiau sulaukti taisytinų kelių“, – teigė J.Narkevičius ir pažymėjo, jog Kelių direkcijos vadovo elgesys bus įvertintas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kelio remontas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kelio remontas

V.Andrejevas anksčiau BNS nurodė, kad nė vienas iš asfaltuoti numatytų kelių neatitinka paties ministro nustatytų kriterijų – nė vienas jų nėra paruoštas, todėl direkcija esą neketina pasirašyti rangos sutarčių ir įgyvendinti projektų.

Be to, pasak V.Andrejevo, du keliai, kuriems ministras skyrė lėšų – Turgeliuose ir Dainavoje – pagal dangos būklę nėra prasčiausi Lietuvoje. Pirmasis yra prioritetinio sąrašo 155 vietoje, o antrasis – 224-oje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius