Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

J.Sabatauskas: Lietuva neteikė Turkijai informacijos apie „ByLock“ vartotojus

Lietuva nebuvo gavusi Turkijos teisinės pagalbos prašymo dėl programėlės „ByLock“ vartotojų ir jokių duomenų neteikė, teigia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas.
Pratybų „Kibernetinis skydas 2017“ akimirka
Kompiuteris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gavom atsakymus, įsitikinom, kad Lietuvos institucijos tokių teisinės pagalbos prašymų nėra gavusios ir niekam informacijos neteikė“, – po uždaro komiteto posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė J.Sabatauskas.

Turkijos žiniasklaidoje šių metų sausį buvo pasirodę pranešimai, esą Ankara užsitikrino bendradarbiavimą su Lietuva ir gavo šalyje buvusio serverio palaikomos programėlės „ByLock“ naudotojų duomenis. Ankara teigia, kad ši programėlė buvo specialiai sukurta perversmo šalininkams mobilizuoti, ir vien jos turėjimas tapo pagrindu suėmimams.

Klausiamas, ar duomenys galėjo būti perduoti privačiai, apeinant Lietuvos institucijas, J.Sabatauskas pabrėžė, kad „Lietuvos institucijos šitoje situacijoje nieko panašaus nedarė“. Perklaustas, ar duomenys galėjo būti perduoti jų saugotojų, komiteto vadovas atsakė: „Ar tai galėjo būti kažkokia nusikalstama veika, ne“.

Į Seimo TTK su prašymu atlikti tyrimą dėl Turkijos spaudoje pasirodžiusių pranešimų pagrįstumo apie Lietuvos bendradarbiavimą dėl „ByLock“ vartotojų duomenų kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI).

Naudojimasis saugiojo susirašinėjimo programėle „ByLock“ Turkijoje tapo pagrindu suimti žmones dėl įtarimų sąsajomis su musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu. Turkija minimą musulmonų dvasininką kaltina pernai organizavus nepavykusį perversmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius