Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 28

J.Šiugždinienė: po Ukrainos pergalės bendradarbiavimas su šia herojiška valstybe tik didės

Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pirmadienį nuotoliniu būdu susitiko su Ukrainos švietimo ir mokslo ministru Serhiy Shkarlet. Jis dėkojo už Lietuvos visokeriopą paramą Ukrainai ir prašė nutraukti visus ryšius su Rusija švietimo, aukštojo mokslo ir mokslo srityse, rašoma ŠMSM pranešime spaudai.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

J.Šiugždinienės inicijuotame susitikime taip pat dalyvavo Latvijos švietimo ir mokslo ministrė Anita Muižniece bei Estijos švietimo ir mokslo ministrė Liina Kersna.

„Dėkoju Ukrainos žmonėms už tai, kad jie herojiškai kovoja už mus, už visą Europą. Lietuva yra pasirengusi priimti karo pabėgėlius ir vaikus, kuriems suteiksime galimybę mokytis mūsų mokyklose“, – sakė J.Šiugždinienė.

Ministrė informavo, kad Lietuva kreipsis į Europos aukštojo mokslo erdvės valdybą su siūlymu sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos narystę šioje bendradarbiavimo platformoje. Tai bus pirmas toks atvejis 49 valstybes vienijančiame procese, kuris prasidėjo 1999 metais.

Lietuvos aukštosios mokyklos jau pranešė, kad nutraukia visų formų bendradarbiavimą tiek studijų, tiek mokslo srityse su Rusijos ir Baltarusijos aukštosiomis mokyklomis.

„Institucijos į situaciją reaguoja greitai ir dauguma jau nutraukė dvišales sutartis, partnerystės programas ir kartu vykdomus projektus. Nutraukiamas visų formų bendradarbiavimas. Taip pat peržiūrėjome ir pakeitėme nacionalines priemones tarptautiniam bendradarbiavimui skatinti, kad nebūtų sudaroma galimybė paramą gauti bendroms veikloms su Rusijos ir Baltarusijos aukštosiomis mokyklomis, įskaitant mainų programas“, – sakė ministrė.

Aukštosios mokyklos taip pat rengiasi priimti studentus bei dėstytojus, mokslininkus iš Ukrainos.

Ukrainos švietimo ir mokslo ministras S.Škarletas kreipėsi į ES švietimo ministrus, prašydamas įvesti griežtus ribojimus šalies agresorės institucijų ir organizacijų švietimo ir mokslinėms veikloms, uždrausti Rusijos mokslo ir švietimo institucijoms, jų darbuotojams ir studentams prieigą prie tarptautinių finansavimo šaltinių, akademinio mobilumo programų, bet kokių formų bendradarbiavimo švietimo ir mokslo srityje.

„Ukrainos švietimo ir mokslo bendruomenei yra kritiškai svarbu turėti stiprią partnerių paramą. Dėl to prašome jūsų stovėti petys petin su Ukraina mūsų sunkioje kovoje už nepriklausomybę ir suduoti atkirtį įžūliems agresorės veiksmams“, – sakė Ukrainos švietimo ir mokslo ministras.

Visų trijų Baltijos šalių ministrės informavo, kad šalys pasirengusios priimti Ukrainos karo pabėgėlių vaikus, suteikti jiems galimybes mokytis svetimoje šalyje.

Ukrainos švietimo ir mokslo ministras S.Škarletas kreipėsi į ES švietimo ministrus prašydamas įvesti griežtus ribojimus šalies agresorės institucijų ir organizacijų švietimo ir mokslinėms veikloms, uždrausti Rusijos mokslo ir švietimo institucijoms, jų darbuotojams ir studentams prieigą prie tarptautinių finansavimo šaltinių, akademinio mobilumo programų, bet kokių formų bendradarbiavimo švietimo ir mokslo srityje.

„Ukrainos švietimo ir mokslo bendruomenei yra kritiškai svarbu turėti stiprią partnerių paramą. Dėl to prašome jūsų stovėti petys petin su Ukraina mūsų sunkioje kovoje už nepriklausomybę ir suduoti atkirtį įžūliems agresorės veiksmams“, – rašoma Ukrainos ministro išplatintame kreipimesi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius