Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22

Jau skiepijasi senjorai, ne už kalnų ir masinė vakcinacija. Kaip viskas vyks?

Kai kurios šalies savivaldybės nuo COVID-19 jau pradėjo skiepyti senjorus. Vakcinacija vyksta skirtingai – vienur į įstaigas dėl skiepo raginami kreiptis gyventojai, kitur jų ieško pačios gydymo įstaigos. Kai skiepijimo mastai paaugs, tvarka keisis – daugės vakcinavimo vietų, atsiras atskiros telefoninės linijos registracijai, galbūt – internetinė pacientų registravimosi sistema.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Apie COVID-19 vakcinacijos eigą Vilniaus mieste 15min papasakojo šio proceso savivaldybėje koordinatorius, Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas.

„Pirmadienį pradėjome skiepyti senjorus ir pirmoji poliklinika, kuri tai pradėjo daryti, buvo Karoliniškių poliklinika. Nuo trečiadienio senjorus pradėjo skiepyti ir Antakalnio poliklinika. Atitinkamai prisijungs ir kitos vakcinaciją organizuojančios poliklinikos – kas šią savaitę, kas ateinančią“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika

Šią savaitę Vilniuje iš viso ims veikti septynios vakcinacijos procesą organizuojančios gydymo įstaigos, tačiau vykdančiųjų galės būti ir daugiau.

„Vykdančios – visos, kurios tik pageidaus, turės sąlygas, galės kviestis prie įstaigos prisirašiusius senjorus ir juos vakcinuoti“, – teigė E.Navickas.

Vilnius visiems paskambins

Pirmiausia bus skiepijami vyriausi pagal amžių senjorai ir tie, kurie serga lėtinėmis ligomis.

Jiems, prisirašiusiems prie Vilniaus gydymo įstaigų, kreiptis dėl skiepų nereikia, su jais susisieks.

Skambinsime visiems, nes tai – 80 metų ir vyresnio amžiaus žmonės. Nenorime jų varginti.

„Skambinsime visiems, nes tai – 80 metų ir vyresnio amžiaus žmonės. Nenorime jų varginti ir tikimės, kad per ateinančias dvi savaites jų vakcinacija bus užbaigta“, – kalbėjo poliklinikos vadovas ir leido suprasti, jog tokia pat tvarka galios vakcinuojant ir kitus senjorus.

O kas bus, jei skambučių senoliai nesulauks?

Tokiu atveju bus galima kreiptis į skambučių centrą.

„Bus informacija ir viešai, atsiras vadinamasis skambučių centras tiek jiems patiems, tiek artimiesiems. Aišku, skambučių centras bus daugiau skirtas neprisirašiusiems prie vienos įstaigos, bet matyt, darysime išimtis tiems, kurie galbūt kažkur nepasiekti“, – teigė E.Navickas.

Senjorams, kurie neturi galimybių nuvykti į gydymo įstaigas, savivaldybė parūpins pavežėjimą.

„Pas tuos, kurie yra namų slaugoje, nuvyksime, o tiems, kurie neturi galimybės atvykti, jais negali pasirūpinti artimieji, Vilniaus miesto savivaldybė organizuos pavežėjimo paslaugą. Informacija apie tai jau yra viešinama“, – tikino koordinatorius.

Skiepijimas persikels į viešas erdves

Jis pasakojo, kad Vilniaus gyventojus nuo COVID-19 skiepija poliklinikose, skiepų kabinetuose dirbančios slaugytojos.

Kartais prisijungia slaugytojos ir iš kitų skyrių.

Vien Antakalnio poliklinika iš viso tokių turi 61.

„Ir visos jos gali vykdyti skiepijimo programas, taip pat ir COVID-19 vakcinaciją“, – teigė E.Navickas.

Paklaustas, ar ateityje, kai bus vykdoma masinė vakcinacija, septynių šį procesą organizuojančių įstaigų užteks, jis nesiėmė prognozuoti, bet užsiminė, jog skiepijimas planuojamas ne tik poliklinikose, bet, ir pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybės patalpose.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19

„Balandžio–gegužės mėnesiais, pagal dabartinius gaunamus skiepus, kuriuos prognozuoja Sveikatos apsaugos ministerija, manyčiau, kad viešosiose erdvėse pradėsim vakcinaciją“, – kalbėjo poliklinikos vadovas.

Jis svarstė, kad vakcinacija galėtų vykti ne tik savivaldybės patalpose, bet ir mobiliuose punktuose, seniūnijose.

Sprendimai dėl to esą dar nepriimti.

Atrinkti gyventojai pakvietimus gautų internetu

Kol kas, E.Navicko teigimu, neaišku ir tai, kaip vyks Vilniaus gyventojų masinė vakcinacija – ar juos skiepytis kvies šeimos gydytojai, ar registracija vyks internetu.

Pastarasis variantas koordinatoriui priimtinesnis:

„Tuo klausimu dar irgi kalbamasi, bet mūsų noras, kad tai būtų randomizuotas būdas, veiktų centralizuota internetinė pacientų registracijos sistema, kviestų visus tai amžiaus grupei priklausančius asmenis atvykti į vieną ar kitą vakcinacijos vietą.“

Mūsų noras, kad tai būtų randomizuotas būdas, veiktų centralizuota internetinė pacientų registracijos sistema.

Sistemoje, jo manymu, turėtų būti sudaryta galimybė kviečiamam asmeniui pareikšti sutikimą skiepytis arba to atsisakyti.

„Kad vėlgi nebūtų – vienas atvyko, dešimt nėra“, – pridūrė E.Navickas.

Jis reiškė viltį, kad internetinė registracijos sistema pradės veikti dar šio mėnesio bėgyje, o kai prasidės jaunesnių nei 65 metų asmenų vakcinacija, veiks visu pajėgumu.

„Jau gegužę bus galima ir patiems, tuo metu vakcinuojamiems asmenims, registruotis sistemoje savarankiškai“, – apie planus kalbėjo vadovas.

Birštono savivaldybė turės vieną vakcinavimo centrą

Birštonas skiepyti senjorų dar nepradėjo, bet ketina to imtis jau šią savaitę.

„Šiuo metu, kadangi turim gavę nedaug vakcinų pirmam skiepui, skiepijame keletą asmens sveikatos priežiūros specialistų, kurie dirba sanatorijose, skiepijame mokytojus, kurie irgi priklauso prioritetinei grupei ir anksčiau negalėjo pasiskiepyti dėl įvairių asmeninių priežasčių, ir skiepijame darželių specialistus“, – vardijo Birštono savivaldybės gydytoja, koordinuojanti vakcinacijos nuo COVID-19 procesą, Eglė Grinevičienė.

Birštono gyventojai skiepytis šiuo metu vyksta į Birštono pirminės sveikatos priežiūros centrą.

Čia, E.Grinevičienės įsitikinimu, pavyks paskiepyti visus savivaldybės gyventojus.

„Kadangi savivaldybė nedidelė, nors asmens sveikatos įstaigų, tai yra sanatorijų, mes turim daug ir specialistų daug, tačiau gyventojų skaičius pas mus 4,5 tūkst., tikrai mums nėra tikslo steigti keleto vakcinavimo centrų. Manau, kad susitvarkysim su vakcinavimo procesu vienoje įstaigoje“, – svarstė ji.

Savivaldybės gydytoja pasakojo, jog pirminiame sveikatos priežiūros centre veikia dvi šešių slaugytojų grupės, atliekančios vakcinaciją nuo COVID-19.

Jei slaugytojų pritrūktų, galėtų padėti ir rezervinė grupė, sudaryta iš specialistų sanatorijose.

Gyventojai jau registruojasi

Kaip Birštonas organizuos senjorų ir masinį gyventojų skiepijimą – ieškos tų, kuriems laikas skiepytis, ar lauks, kol jie patys pareikš tokį norą?

E.Grinevičienė teigė, kad abu variantai įmanomi, tačiau pridūrė, jog kai kas vakcinacijai registruojasi jau dabar.

Jau, kiek žinau, kai kurie pacientai į įstaigą kreipėsi, jie yra įtraukiami į sąrašus.

„Jau, kiek žinau, kai kurie pacientai į įstaigą kreipėsi, jie yra įtraukiami į sąrašus, ir kai jiems ateis laikas skiepytis pagal prioritetus, pagal amžių, tai ir sukontaktuosime.

O gyventojams paleisime registraciją, kad jie galėtų registruotis. Turėsim atskirą telefono liniją.

Be to, galima registruotis ir per e. sveikatą, kiek žinau ministerija dar turės atskirą liniją vakcinavimo procesui“, – vardijo savivaldybės gydytoja.

Paklausta, o kas bus, jei gyventojai apie vakcinaciją taip nieko ir nesužinos, ir nesikreips į gydymo įstaigą patys, E.Grinevičienė užtikrintai atsakė, jog taip nenutiks.

„Nedidelėje savivaldybėje, manau, mums šitos problemos nekils. Galbūt pasitelksim socialinius darbuotojus, kad žinią išplatintų, kad ji pasiektų tuos tolimesnius gyventojus“, – dėstė ji.

Šiaulių rajonas plės skiepijimo vietų skaičių

Šiaulių rajonas taip pat dar nepradėjo senjorų vakcinacijos, ji turėtų startuoti šią savaitę.

„Šiuo momentu baigiame švietimą ir pradedame skiepyti gyventojus – pirmiausia nuo vyriausių, ir pagal prioritetinių grupių amžių, į jaunesnę pusę“, – 15min teigė Šiaulių rajono savivaldybės gydytoja, čia koordinuojanti vakcinacijos nuo COVID-19 procesą, Inga Rimgailienė.

Kauno klinikų nuotr./Skiepijimas
Kauno klinikų nuotr./Skiepijimas

Iki šiol rajono gyventojai buvo skiepijami tik Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre, tačiau nuo šios savaitės rajone turėtų atsirasti dar penkios skiepijimui skirtos vietos.

„Papildomai esam nusimatę penkias vietas savivaldybės seniūnijose, ambulatorijose arba gydytojų kabinetuose“, – vardijo I.Rimgailienė.

Skiepytis rajono gyventojus kvies pačios gydymo įstaigos.

„Kiekviena įstaiga prie jos prisirašiusiems kiekvienam skambina ir kviečia vakcinuotis“, – paaiškino savivaldybės gydytoja.

Pagalbos prašys seniūnijose

O kas, jei kam nors nepriskambins?

„Vakcinacijos procesas nėra toks, kad praeinam vieną grupę ir ją baigiame. Atsiradus naujų, norinčių skiepytis iš aukščiau esančių grupių, mes galime sugrįžti ir juos paskiepyti.

Seniūnijose prašome, jeigu yra tokių žmonių, kurie neprisirašę, arba pas medikus nesilanko, su visuomenės pagalba bandysime juos surinkti“, – komentavo I.Rimgailienė.

Vakcinacijos procesas nėra toks, kad praeinam vieną grupę ir ją baigiame.

Paklausta, kas skiepija gyventojus nuo COVID-19, ji pasakojo, kad Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre yra devynios tai atliekančios slaugytojos.

O jei jų ilgainiui neužteks, pagelbės kolegos iš kitur.

„Turime dar dvi pirmines įstaigas, kurios bendradarbiauja ir prisidės savo žmogiškaisiais ištekliais“, – teigė I.Rimgailienė.

Nuo COVID-19 paskiepijus senjorus, toliau seks sergančiųjų lėtinėmis ligomis, tų, kurie gydomi psichiatrijos ligoninėse, svarbias visuomenei funkcijas atliekančių asmenų ir likusių gyventojų vakcinacija.

Pastarieji, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą planą ir vakcinų pristatymo grafikus, turėtų būti pradėti vakcinuoti gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius