Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07

JAV kartu su Rytų europiečiais smerkia Rusijos bandymus klastoti istoriją

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį kartu su Vidurio ir Rytų Europos šalimis pasmerkė bandymus „klastoti istoriją“ – pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, ši deklaracija nukreipta prieš Rusijos vykdomą propagandą, teisinant sovietų nusikaltimus.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Bendrą pareiškimą JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir devynių regiono šalių užsienio reikalų ministrai paskelbė Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ųjų metinių išvakarėse.

Ministrai pabrėžė, kad gerbia karius, kurie kovojo, kad būtų nugalėta nacių Vokietija ir baigtųsi Holokaustas, bet kartu atkreipė dėmesį, kad 1945-ųjų gegužė nereiškė laisvės visai Europai.

„Vidurinė ir rytinė žemyno dalys beveik 50 metų liko komunistinių režimų valdžioje. Naudodama triuškinančią karinę jėgą, represijas ir ideologinę kontrolę, Sovietų Sąjunga neteisėtai okupavo ir aneksavo Baltijos valstybes ir geležiniame kumštyje laikė sugniaužusi kitas pavergtas tautas“, – rašoma pareiškime.

Ateitis turi būti kuriama istorijos faktų ir teisingumo totalitarinių režimų aukoms pagrindu.

„Ištisus dešimtmečius daug europiečių iš rytinės ir vidurinės žemyno dalies aukojo gyvybes, kovodami už laisvę, iš milijonų buvo atimtos jų teisės ir pagrindinės laisvės, jie buvo kankinami ir priverstinai perkeliami. Už geležinės uždangos atsidūrusios visuomenės desperatiškai ieškojo kelio į demokratiją ir nepriklausomybę“, – teigia ministrai.

„Šiandien veikiame kartu, kurdami stiprią ir laisvą Europą, kurioje įtvirtintos žmogaus teisės, demokratija ir teisės viršenybė. Ateitis turi būti kuriama istorijos faktų ir teisingumo totalitarinių režimų aukoms pagrindu. Esame pasirengę dialogui su visais, pasiryžusiais laikytis šių principų. Manipuliavimas istorijos įvykiais, kurie privedė prie Antrojo pasaulinio karo ir po jo įvykusio Europos padalijimo, yra apgailėtinos pastangos klastoti istoriją“, – nurodoma deklaracijoje.

Pareiškimą kartu su M.Pompeo pasirašė Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos užsienio reikalų ministrai. Šios šalys sudaro vadinamąjį Bukarešto devintuką ir dažnai koordinuoja savo pozicijas NATO viduje.

L.Linkevičius BNS sakė, kad šis pareiškimas yra „skirtas atremti propagandines atakas, susijusias su Antruoju pasauliniu karu ir istorijos iškraipymais“, kuriuos vykdo Rusija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Pasak ministro, teisindama 1939 metų Molotovo-Ribentropo paktą, kuriuo sovietai su naciais pasidalijo Rytų Europą, Rusija „galbūt mėgina pateisinti šių dienų agresiją, žemėlapio perbraižymą“, okupuojant Sakartvelo ir Ukrainos teritorijas.

„Karinė užsienio politika mėginama pateisinti tam tikromis paralelėmis, komentuojant istorinius įvykius“, – sakė L.Linkevičius.

Lietuvos Seimas ketvirtadienį taip pat priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Rusijos istorinį revizionizmą, o Rusijos bandymus klastoti istoriją, menkinant Maskvos vaidmenį pradedant Antrąjį pasaulinį karą, pasmerkė Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai.

Bendrame pareiškime Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ųjų metinių išvakarėse Baltijos šalių vadovai perspėjo, kad istorijos iškraipymas kelia pavojų taisyklėmis grįsto pasaulio tvarkai.

Seimo ketvirtadienį priimtu dokumentu pažymima, kad Rusija siekia Vidurio ir Rytų Europos valstybes apkaltinti prisidėjus prie Antrojo pasaulinio karo pradžios.

Parlamentas juo „smerkia Federacijos vykdomą istorinį revizionizmą ir skleidžiamą dezinformaciją, kuria neigiamas Sovietų Sąjungos, kaip vienos iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo iniciatorių, vaidmuo“.

Rezoliucija sakoma, kad Rusija ne tik siekia kaltę perkelti agresijos aukoms, bet ir pateisinti 1939-ųjų Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius