-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 27

JAV prezidentas sovietinį švietimą laikė geriausiu?

Netikros citatos – paplitusios internete, tačiau to išvengti vis dar nepavyksta. Vieną pavyzdžių, šlovinančių sovietinę švietimo sistemą, pastarosiomis dienomis galima rasti Lietuvos socialiniuose tinkluose.
Johnas F.Kennedy
Johnas F.Kennedy / Pixabay.com nuotr.

„Sovietinis švietimas – geriausias pasaulyje. Turime daug ko pasimokyti. SSRS laimėjo kosmoso lenktynes mokyklos suole“, – citata rusų kalba priskiriama JAV prezidentui Johnui F.Kennedy.

Facebook.com/Netikra citata socialiniuose tinkluose
Facebook.com/Netikra citata socialiniuose tinkluose

Nuotraukoje pateikiamų žodžių šaltinis nėra nurodytas, todėl patikrinti jo autentiškumo – negalime. Tačiau citatos paieškos anglų kalba – bevaisės. Panašu, kad tokių žodžių JAV politikas nėra pasakęs.

Tiesa, kad J.F.Kennedy yra ne kartą kalbėjęs apie Sovietų Sąjungos švietimo sistemą. Pavyzdžiui, dar būdamas senatoriumi politikas ragino JAV sprendimų priėmėjus švietimui skirti bent jau tiek pat lėšų, kiek skiria Maskva.

Politikas taip pat negailėjo kritikos Jungtinių Valstijų gebėjimui paruošti reikiamą kiekį inžinierių ir kitų specialistų.

Mythdetector.ge /Mythdetector.ge aptikta iliustracija
Mythdetector.ge /Mythdetector.ge aptikta iliustracija

Nors J.F.Kennedy negailėjo kritikos savo valstybės švietimo sistemai, politikas buvo pastebėjęs, kad „tiesioginis JAV ir Sovietų švietimo sistemų vertinimas yra sudėtingas ir beprasmis“.

Apie nuotrauką su netikra citata praėjusių metų lapkritį rašė Gruzijos, Armėnijos ir Azerbaidžano informacinėje erdvėje faktus tikrinančio tinklalapio mythdetector.ge žurnalistai.

Nuotrauką jie pastebėjo greta melagingos publikacijos apie Jungtinės Karalystės švietimo sistemą, kuria pasidalino abejotinos reputacijos organizacija „Institute of Social and Economic Development“.

15min nuotr./Įrašas organizacijos socialinio tinklo paskyroje
15min nuotr./Įrašas organizacijos socialinio tinklo paskyroje

Organizacijos tinklalapyje netrūksta sąmokslo teorijų apie Antrojo pasaulinio karo pradžią, Ukrainos elito psichologinių analizių ar straipsnių protestus Honkonge laikančių Vakarų provokacija.

Tariamos organizacijos, nenurodančios veiklos adreso, turinys skleidžia Kremliui palankų informacinį srautą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius