Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 05 /11:29

„JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova teismui pasakojo apie gautą paramą iš „MG Baltic“

Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam politinės korupcijos bylą, penktadienį liudijo lauko reklamos įmonės „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova. Jos pavardė figūruoja bylos epizode, susijusiame su „MG Baltic“ parama jos vadovaujamai viešajai įstaigai. Minėtos paramos panaudojimas yra išskirtas į atskirą bylą, kurioje Ž.Fomova yra įtariamoji. Teisme ji tikino tyrimą vertinanti kaip persekiojimą.
Žaneta Fomova
„MG Baltic“ posėdžio metu buvo apklausta Žaneta Fomova / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

R.Kurlianskis, be kitų veikų, yra kaltinamas už išimtinę padėtį ateityje priimant „MG Baltic“ naudingus sprendimus buvusiam Darbo partijos vicepirmininkui Vytautui Gapšiui skyręs 15 tūkst. kyšį, kuris buvo užmaskuotas kaip parama viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“.

Jai vadovauja „JCDecaux Lietuva“ vadovė Ž.Fomova.

Bylos duomenimis, jai kreiptis paramos į „MG Baltic“ nurodė buvęs komunikacijos agentūros „Maniakai“ projektų vadovas Laurynas Filipavičius.

Per apklausą pas pareigūnus jis aiškino, kad 2015–2016 metais Darbo partijai teikė komunikacijos konsultacijas, o lauko reklamos įmonė „JC Decaux Lietuva“ tuomet buvo „Maniakai“ partnerė, iš šios įmonės „Maniakai“ pirkdavo lauko reklamą, o V.Gapšį pažįsta apie dešimtmetį.

Jis teigė ieškojęs paramos Ž.Fomovos viešajai įstaigai, ir dėl jos kreipęsis maždaug į dešimt žmonių, tarp jų – ir į V.Gapšį.

Šis, anot L.Filipavičiaus, 2015 metų pabaigoje jam perdavė numerį ir pasakė, kad jis yra Raimio, kuris yra „MG Baltic“ kontaktinis asmuo, paramai gauti. Kas tas Raimis, V.Gapšys jam esą nedetalizavo.

L.Filipavičius teigė, kad Ž.Fomova turėjo susitikti su Raimiu ir pristatyti, ką ji ketina daryti su parama.

Paramos panaudojimo aplinkybės tiriamos kitoje byloje

Prokurorai įtaria, kad L.Filipavičius ir Ž.Fomova buvo sugalvoję planą, kaip pateisinti gautos paramos panaudojimą – Ž.Fomova iš L.Filipavičiaus už 7 tūkst. eurų nuomosis meno kūrinius.

Šis meno kūrinių „nuomojimasis“ yra išskirtas į atskirą bylą dėl turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

Ž.Fomova pareigūnams liudijo, kad L.Filipavičius jai pokalbio metu pasakęs, jog gali viešajai įstaigai gauti 15 tūkst. eurų paramą.

Tačiau sėkmės atveju ji turėjo pažadėti, kad tuomet iš L.Filipavičiaus už 7 tūkst. eurų turės nuomotis meno dirbinius.

Antrojo susitikimo metu L.Filipavičius esą pasakė, kad paramą suteiks koncernas „MG Baltic“ ir liepė paskambinti R.Kurlianskiui, kuriam liepė pasakyti, jog skambina nuo L.Filipavičiaus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis ir Žaneta Fomova
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis ir Žaneta Fomova

Ji pareigūnams liudijo taip ir padariusi – paskambinusi R.Kurlianskiui, su juo susitikusi, tačiau netikėjusi, kad parama bus skirta. Bet, anot Ž.Fomovos liudijimo, ji netikėtai sulaukė „Mitnijos“ finansų direktoriaus skambučio, kurio metu buvo pranešta, kad parama bus skirta.

15 tūkst. eurų į VšĮ sąskaitą įkapsėjo 2016 metų sausio mėnesį.

Ž.Fomova pareigūnams teigė paraiškoje nurodžiusi iki septynių paramos punktų, tarp jų – jaunųjų menininkų rėmimą, parodų organizavimą, kelionę į užsienio parodas, kontaktų mezgimą su užsienio menininkais.

Ž.Fomova pareigūnus tikino niekada apie šią paramą nekalbėjusi su V.Gapšiu, su juo esą kalbėta tik apie Darbo partijos reklamą.

L.Filipavičius apklausoje nurodė R.Kurlianskio telefoną gavęs iš V.Gapšio.

Nežinau, kuo esu kaltinama, nežinau, pagal ką, kai Valstybinė mokesčių inspekcija man neturi jokių priekaištų.

Pareigūnai slapčia fiksavo, kad viename iš R.Kurlianskio ir V.Gapšio pokalbių verslininkas pasiteiravo, ar partija neturi kokių nors viešųjų įstaigų.

Kitame susitikime R.Kurlianskis klausė V.Gapšio, ar jam ką nors sako Žanetos Fomovos pavardė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Gapšys

„Aha, sako. Bet aš nežinau, kodėl per ją čia daro. Nu, aš paklausiu... jos dar. Mūsų šita... Šita jinai girdėta, ta prasme, viskas tvarkoj su ja“, – atsakė V.Gapšys.

R.Kurlianskis informavo, kad jam dokumentams sutvarkyti, uždėti antspaudus ir sukontaktuoti reikia maždaug trijų dienų.

Penktadienį liudydama Ž.Fomova nesigynė pažįstanti R.Kurlianskį, taip pat – ir V.Gapšį.

Ji sakė, kad 2015 metų pabaigoje buvo kalba su L.Filipavičiumi, kuris sakė, kad yra galimybė gauti paramą. Jis esą pasakojo, kad „MG Baltic“ remia meną, todėl yra galimybė gauti paramą.

Ž.Fomova: sąmoningai kenkiama mano reputacijai

„Laurynas nurodė kontaktą, konkrečiai – R.Kurlianskį, pasakė, kad jis yra „MG Baltic“ viceprezidentas, jis davė telefono numerį, gruodžio pabaigoje susisiekiau su R.Kurlianskiu, maloniai pabendravome, sakiau, kad kreipiuosi dėl paramos“, – teisme pasakojo ji.

Ž.Fomova teigė atvykusi pas R.Kurlianskį į biurą, jam papasakojusi apie „JCDecaux Lietuva“, apie viešąją įstaigą ir tai, kam reikėjo paramos.

Anot jos, paramos reikėjo Lietuvos menininkų dalyvavimui užsienio parodose.

Ž.Fomova sakė nesitikėjusi, kad verslininkai paramą viešajai įstaigai skirs, tačiau su ja susisiekė „Mitnijos“, vadovas.

„Parama buvo panaudota pagal tai, kas buvo parašyta paraiškoje“, – tikino ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žaneta Fomova
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žaneta Fomova

Anot liudytojos, VšĮ rengė garsaus menininko parodą Pamėnkalnio galerijoje, sulaukusią daug dėmesio, dalyvavo Londono meno mugėje, kur buvo pristatyti 5 menininkai iš Lietuvos, buvo užmegzti kontaktai su kolekcininkais.

„Pagal tai, kas buvo surašyta, viskas panaudota“, – teismą tikino ji.

Anot Ž.Fomovos, jos viešoji įstaiga dabar yra persekiojama jau metus. Pasak jos, žmonės yra tempiami į apklausas, klausinėjami, ar yra matę konkrečius paveikslus. Ž.Fomova tikino, kad taip yra sąmoningai kenkiama jos reputacijai.

„Mano butas 200 kvadratų, kur vyko paroda, metus areštuotas (...) Nežinau, kuo esu kaltinama, nežinau, pagal ką, kai Valstybinė mokesčių inspekcija man neturi jokių priekaištų“, – sakė ji.

V.Gapšys, anot jos, su šia istorija yra apskritai nesusijęs.

Tačiau ji teigė, kad 2011 metais Darbo partija prieš rinkimus buvo didžiausias „JCDecaux Lietuva“ klientas, partiją reklamą užsakinėjo ir prieš kitus rinkimus.

Ji patvirtino, kad byloje, kurioje ji yra, įtariamoji, tokį pat statusą turi ir L.Filipavičius.

Liudytoja teigė apie partijos reklamą kalbėjusi tiek su L.Filipavičiumi, tiek su V.Gapšiu. Kokio dydžio partijos biudžetas buvo, ji sakė neprisimenanti. Ž.Fomova taip pat teigė, kad „JCDecaux Lietuva“ klientai yra visos pagrindinės Lietuvos partijos.

Ji pabrėžė, kad 2016 metais jokia Darbo partijos lauko reklama įmonės stenduose nebuvo rodoma, nors prieš tai tokia kampanija ir buvo planuojama bei derinama.

„Įtarimas yra, kad aš pati iššvaisčiau savo įmonės turtą“, – klausinėjama R.Kurlianskio advokato Giedriaus Danėliaus, sakė ji. Paklausta, kokios naudos iš to galėjo turėti V.Gapšys, Ž.Fomova sakė, kad jokios – ji tiesiog gavo paramą ir ją išleido.

Liudytoja teigė, kad R.Kurlianskis pokalbio metu neminėjo nei Darbo partijos, nei V.Gapšio.

„Darbo partija negavo jokios naudos“, – klausiama, ar partija turėjo naudos iš skirtos paramos, sakė Ž.Fomova.

V.Gapšys klausė, kaip partija atsiskaitydavo už reklamą.

„Už visas paslaugas buvo išrašyta sąskaita faktūra, Darbo partija jokių skolų neturėjo niekada, visada yra atsiskaičiusi. Už Darbo partijos reklamą visada mokėjo Darbo partija“, – atsakydama į buvusio „darbiečio“ klausimus, kalbėjo ji.

Vėliau teisme buvo pagarsinti V.Gapšio ir Ž.Fomovos pokalbiai, kuriuos įrašė pareigūnai. Juose jie derino Darbo partijos reklamos reikalus.

Taip pat klausytas jos ir R.Kurlianskio pokalbis telefonu, kur buvo derinamas susitikimas pokalbiui dėl koncerno paramos VšĮ, derinami dokumentai paramai gauti, o vėliau Ž.Fomova dėkojo už gautą paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius