Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 04

Jei prezidentė vetuos gydymo įstaigų pertvarką, Seime gali būti šaukiama neeilinė sesija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį sprendžia, ar pritarti gydymo įstaigų pertvarkai, kurią paskutinę pavasario sesijos dieną priėmė Seimas. Premjeras Saulius Skvernelis teigia nežinantis, ką valdantieji darys, jei prezidentė nuspręs vetuoti pataisas, bet variantų yra keletas. Tarp jų – ir prezidentės siūlymų, jei tokių bus, nagrinėjimas, ir net veto atmetimas neeilinėje Seimo sesijoje.
Ligoninė
Ligoninė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

D.Grybauskaitė trečiadienį surengė pasitarimą dėl praėjusią savaitę Seime priimtų gydymo įstaigų pertvarkos įstatymų.

S.Skvernelis trečiadienį žurnalistams sakė nematantis, kodėl reikėtų nepritarti reformai, nes ji didina sveikatos paslaugų prieinamumą, dėl to eilės būtų mažesnės.

„Šiandien nematau jokių argumentų vetuoti, bet jeigu taip būtų, tai ieškotume sprendimo būdų. Arba būtų siūlymas iš prezidentės, kokį straipsnį reikia taisyti, arba būtų kitokie sprendimai. Laukiame verdikto galutinio ir spręsime, – kalbėjo Vyriausybės vadovas. – Vienas iš variantų – jeigu matysime, kad dėl reformų įgyvendinimo laikas prarastas, prarasta žmonių sveikata ir gyvybė, galėsime kviesti arba neeilinę sesiją ir taisyti, arba atmesti veto. Arba jeigu matysime, kad nėra skubos, tai galime viską padaryti ir rudens sesijos metu.“

Mažąsias ligonines reikia pertvarkyti dėl to, kad, anot S.Skvernelio, jos neteikia pakankamo kiekio paslaugų, neturi specialistų.

Pasitarime prezidentūroje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas. Taip pat pakviestas Lietuvos medikų sąjūdžio narys Vytautas Kasiulevičius, Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas, konstitucinės teisės profesorė Toma Birmontienė.

Seimas praėjusį šeštadienį priėmė gydymo įstaigų pertvarkai reikalingus įstatymus.

Kaip primena BNS, pagal priimtas pataisas, sveikatos apsaugos ministras įgyja teisę tvirtinti gydymo įstaigų tinklą, o sutartys tarp gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų (TLK) prioriteto tvarka bus sudaromos su šiame tinkle esančiomis įstaigomis.

Stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos galės su TLK sutartis sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebės užtikrinti valstybinės ligoninės.

Priimtuose įstatymuose numatyta, kad įstaigų vadovai, vadovų pavaduotojai, padalinių ir filialų vadovai bei vyriausieji finansininkai privalės atitikti įstatyme nustatytus nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius