TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2013 11 06

Johnas Kerry: JAV laiko žydų nausėdijas Palestinoje neteisėtomis

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį pakartojo, kad Vašingtonas nepritaria Izraelio nausėdijų plėtrai palestiniečių žemėse, nes tai esą neteisėta.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes dabar manome ir visada anksčiau manėme, kad nausėdijos yra neteisėtas (dalykas)“, – sakė J.Kerry po susitikimo Betliejuje su Palestiniečių savivaldos prezidentu Mahmudu Abbasu; pagrindinė judviejų pokalbio tema buvo taikos derybų skatinimas.

„Noriu, kad būtų visiškai aišku, niekada ir jokiais būdais palestiniečiai nesutinka, kalbant apie grįžimą į derybas, kad jie galėtų kaip nors nusileisti ar sutikti su nausėdijomis“, – pažymėjo J.Kerry.

„Negalima sakyti, kad jie nežinojo, ar kad mes nežinojome, jog ten bus statoma“, – pridūrė jis.

Izraelis sekmadienį paskelbė konkursus 1 859 gyvenamųjų namų statybai žydų nausėdijose.

Nausėdijų plėtrą stebinti organizacija „Peace Now“ sakė naujienų agentūrai AFP, kad Izraelio gyvenamojo būsto ir statybų ministerija išskyrė 1 031 sklypą okupuotame Vakarų Krante, dar 828 – aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, ir konkursų laimėtojai galės pradėti statybas artimiausiu laiku.

Kai kurie Izraelio pareigūnai sakė, kad nausėdijų plėtra buvusi abipusiai „be žodžių sutarta“, susiejant su 26 įkalintų palestiniečių paleidimu į laisvę praėjusią savaitę.

Tačiau tokių komentarų įsiutinti palestiniečiai puolė tai neigti.

„Palestiniečių įsitikinimu nausėdijos yra neteisėtos. Jungtinės Valstijos lieka tos pačios nuomonės, kad nausėdijos nepadeda“, – sakė J.Kerry.

Ankstesnis tiesioginių derybų randas žlugo 2010-ųjų rugsėjį, nesutarus būtent dėl nausėdijų plėtros; palestiniečiai atsisakė derėtis, kol Izraelis stato okupuotose jų žemėse, kurias palestiniečiai siekia įteisinti kaip savo būsimą valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius