Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Jonavoje atidarytas pirmasis Lietuvoje interaktyvus policijos paslaugų kambarys

Kauno apskrities policijos pareigūnai balandžio 26 d. atidarė pirmąjį Lietuvoje interaktyvų policijos paslaugų kambarį, įrengtą pagal Olandijos policijos modelį. Kambaryje, kuris veiks 24 val. per parą, gyventojai turės galimybę ne tik pranešti apie įvykdytą nusikalstamą veiką, parašyti pareiškimą, bet ir iškart sulaukti pagalbos. Idėją į Lietuvą parvežė Kauno apskrities policijos viršininkas.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno apskrities VPK Jonavos rajono policijos komisariate atidarytame interaktyviame policijos paslaugų kambaryje gyventojai galės bendrauti bei vaizdo kamerų pagalba matyti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojų dalyje dirbantį pareigūną. Pokalbis tarp jų vyks tarsi „Skype“ programos pagalba.

Į kambarį užėjusiam žmogui reiks prisijungti prie epolicijos.lt sistemos ir klaviatūros pagalba užpildyti pareiškimą. Jei dėl sužeidimų ar prastų kompiuterinių gebėjimų jis to padaryti negalės, už žmogų pareiškimą surašys vaizdo konferencijos metu su juo bendrausiantis pareigūnas. Užpildęs pareiškimą (pareiškėjas matys visą pildymo procesą), pareigūnas perskaitys jį garsiai ir pasiųs į interaktyviame kambaryje esantį spausdinimo aparatą.

Užpildytas pareiškimas čia pat bus atspausdintas. Pareiškėjui beliks jį pasirašyti ir įmesti į sandarią dėžę.

Jei vaizdo konferencijos būdų su užsukusiu gyventoju bendraujantis Kauno apskrities VPK budėtojas pastebės, kad reikalinga žmogui fizinė pagalba, į vietą bus iškviestas policijos pareigūnas.

Kambarį, ant kurio šiandien vis dar kabo „techninių patalpų“ lentelė, pristatę teisėsaugos pareigūnai pateikė ir konkretų pavyzdį. Tarkime, asmuo susidūrė su smurto atveju. Pasišalinęs iš nesaugios aplinkos jis bet kuriuo paros metu galės atvykti iki Jonavos rajono policijos komisariatą. Paspaudęs prie laukinių durų esantį skambutį, nukentėjęs asmuo vaizdo kamerų pagalbą jį matančio pareigūno bus įleistas į vidų. Būtent tas pats pareigūnas įleis jį ir į interaktyvų kambarį. Kitu būdu patekti į jį nebus galima.

Vienu metu naujose moderniose patalpose galės būti tik vienas pareiškėjas, kitiems bus suteikta galimybė saugiai laukti savo eilės komisariato patalpose. Nors eilės, kaip tikina Jonavos policijos atstovai, susidaryti neturėtų – per dieną komisariate apsilanko keli pareiškėjai.

Interaktyvųjį policijos paslaugų kambarį ir jo galimybes balandžio 26 dieną žiniasklaidai pristatė Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, Kauno apskrities VPK viršininkas Darius Žukauskas ir Kauno apskrities VPK Jonavos rajono policijos komisariato viršininkas Šarūnas Martinkėnas.

VIDEO: Jonavoje atidarytas interaktyvus policijos paslaugų kambarys

„Jonava pirmoji Lietuvoje išbandys tokį kambarį. Norime, kad policijos paslaugos būtų arčiau gyventojų. Kad bet kada atėjęs į komisariatą jis sulauktų pagalbos, galėtų pats interaktyviai pranešti apie pareiškimą. Jei pasiteisins šis projektas, tokie kambariai atsiras visoje Lietuvoje. XXI a. technologijos turi keisti žmogiškąjį faktorių. Tai yra patikimiau, objektyviau, greičiau.

Džiaugiamės, kad Kauno apskrities policija parodė tokią iniciatyvą. Tai pirmas žingsnis. Sieksime tobulinti epolicija.lt sistemą. Kad mobiliosios programėlės ar kompiuterio pagalba galėtų žmonės pateikti pareiškimą ir gauti net gyvas konsultacijas“, – teigė E.Šileris.

Kauno apskrities policijos viršininko Dariaus Žukausko teigimu, šis projektas atsiėjo 4,5 tūkst. eurų. Jis tikisi, kad netrukus toks interaktyvus policijos paslaugų kambarys bus atidarytas ir Kauno miesto Dainavos policijos komisariate.

Šis projektas atsiėjo 4,5 tūkst. eurų.

„Perimame praktiką iš kolegų olandų. Norime, kad žmogus, atėjęs į komisariatą, visuomet rastų duris atidarytas, galėtų betarpiškai bet kada pabendrauti su policijos pareigūnu. Pareigūnas nebūtinai turi būti šalia jo. Šiuo atveju jis bendraus su pareiškėju vaizdo konferencijos pagalba, pats būdamas Kaune. Nebeliks tų priekaištų, kad policijos komisariatai naktį yra uždaryti. Būsime atviri žmonėms. Einame į XXI a.“, – tikino D.Žukauskas, atvežęs šią idėją iš Olandijos į Lietuvą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Žukauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Žukauskas

Tokias modernias patalpas žadama pavadinti „interaktyviu policininku“. Paklaustas, kodėl pirmasis interaktyvus kambarys Lietuvoje atsirado būtent Jonavoje, D.Žukauskas paaiškino, kad tai nulėmė geografinė komisariato padėtis bei laisvos buvusios tinkamos tam patalpos. Be to, reikėjo įgyvendinti nuotolinės pagalbos teikimo sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius