Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 05 /14:24

Jonavos rajone į paskutinę kelionę išlydėti šulinyje tėvo nuskandinti vaikai

Antradienį Panoterių kaimo (Jonavos rajonas) kapinėse laidojamos tragiško įvykio Kėdainių rajone aukos – 4 mėnesių mergaitė ir 2 metų berniukas. Myriop vaikus, įmetęs į šulinį, sausio 2 dieną pasiuntė jų pačių tėvas. Amžinojo poilsio mažyliai atguls savo mamos gimtose vietose, ten, kur gyvena jų senelė.

13 valandą mažytėje Panoterių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje prasidėjo šventos Mišios. Jas laikė abejingas visuomenę sukrėtusiai tragedijai nelikęs arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Apie savo susirūpinimą dėl Kėdainių rajone nutikusios nelaimės bei ketinimus palydėti į paskutinę kelionę nužudytus mažuosius jis paskelbė dar sausio 4-ąją.

„Prašau maldos, kad šių nekaltų vaikelių žūtis daugeliui atvertų akis pamatyti, kur mes einame“, – pirmadienį savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje skelbė S.Tamkevičius.

Mažoje koplytėlėje šalia bažnyčios vykusiose mišiose dalyvavo kiek mažiau nei šimtas žmonių. Kreipdamasis į juos, arkivyskupas prisiminė karaliaus Erodo įsakymą išžudyti visus Betliejaus vaikus iki dvejų metų amžiaus.

Žmogus, kaip būtybė, yra nuvertinta. Nuvertinta pati gyvybė. Tai yra didžiausia šiandienos problema.

„Laidotuvės visuomet skaudžios, bet šios laidotuvės – ypatingai. Lietuvos nebejaudina keliuose žuvę žmonės ar plėšikų nužudyti senoliai. Tačiau šis įvykis sujaudino. Nesimelskime už šiuos mirusius mažučius, melskimės už Lietuvą, už tuos, kurie priima sprendimus. Kiekvienas, stovėdamas prie mažylių karsto, pagalvokime, kokį kelią pasirinksime: griauti ar statyti Lietuvą, griauti ar statyti savo gyvenimą“, – šventų Mišių metų kalbėjo S.Tamkevičius.

Arkivyskupas ėmėsi analizuoti šio skaudaus įvykio priežastis. Anot jo, viena jų – alkoholio pramonė, skandinanti lietuvius.

„Jiems žmogus – tik vos iš beždžionės išsivysčiusi būtybė. Kaip namų šeimininkei yra tarakonai. Žmogus, kaip būtybė, yra nuvertinta. Nuvertinta pati gyvybė. Tai yra didžiausia šiandienos problema“, – kalbėjo S.Tamkevičius.

Antra priežastis – neatsakingas liberalumas. Nesugebėjimas suvaldyti savų norų, troškimų, kurie prasideda dar vaikystėje, užsimanius lėlės. 

Po šventų Mišių vaikučių kūneliai baltutėliuose karstuose buvo išnešti iš kitapus gatvės esančių Panoterių krašto bendruomenės namų ir palaidoti naujoje Panoterių kapinių dalyje. Karstus vežusi mašina laidotuvių dalyvių lydėta pėsčiomis. Nuo bendruomenės namų iki kapinių – mažiau nei puskilometris.

Vaikučiai palaidoti šalia aukščiausiai kapinėse iškilusio medinio kryžiaus, naujai suformuotame kape. Laidojimo metu labiausiai raudojo mirusiųjų senelė.

Sprendimą laidoti juos Jonavos rajone priėmė šeima. Iš Jonavos rajono kilusi nužudytų vaikų mama. Panoterių miestelyje iki šiol gyvena vaikų senelė.

Šiurpus nusikaltimas

15min primena, jog tragiškas įvykis Kėdainių rajono Saviečių kaime įvyko sausio 2-osios naktį, apie 02.56 valandą. Pelėdnagių seniūnijos Saviečių kaimo sodyboje 36 metų Aurelijus B., buitinio konflikto metu išvijęs iš namų sugyventinę 26 metų Liną C., įmetė į šulinį du savo vaikus – 2 metų sūnelį, kuris šeštadienį būtų šventęs savo antrąjį gimtadienį, ir 4 mėnesių dukrytę.

Žuvusių vaikų kūnus iš šulinio ištraukė ugniagesiai gelbėtojai. Pagalbą į nelaimės vietą iškvietė žuvusiųjų mama. Nuo siautėjančio tėvo išsigelbėti tą kraupią naktį pavyko kitoms dviem šeimos atžaloms. 4 bei 6 metų vaikai nuo įniršusio tėvo spėjo pasislėpti ūkiniame pastate, šiauduose.

Tėvą, kuris įvykio metu buvo blaivus, tačiau, kaimynu teigimu, nuolat girtaudavo, tą pačią naktį tragedijos vietoje sulaikė policijos pareigūnai. Sausio 3-iąją atvesdintas į Kauno apylinkės teismą jis prisipažino nužudęs abu mažylius. Paaiškinti motyvų, kodėl taip pasielgė, negalėjo. Į žurnalistų klausimą, ar gailisi dėl brutalaus poelgio, vaikžudys teatsakė šypsniu. Jam paskirta psichiatrinė ekspertizė.

Įtariamajam nužudymu teismas skyrė maksimalią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams. Už žvėrišką nusikaltimą jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Anksčiau Kėdainių rajono gyventojas kartą jau teistas, taip pat 5 kartus baustas administracine tvarka. Visus prasižengimus jis įvykdė apgirtęs nuo alkoholio. Policija dėl smurto artimoje aplinkoje į tragedijos ištiktos šeimynos sodybą iki tol vyko ne kartą. Tačiau oficialūs kaltinimai Aurelijui B. nebuvo pareikšti.

Įvykio Kėdainiuose aplinkybes aiškinasi ne tik tyrėjai, tačiau ir vietos savivaldybės atstovai.

VIDEO: Panoteriuose palaidoti Saviečių kaime tėvo nužudyti vaikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius