Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05

Jono Pinskaus utopija „Po naują butą kiekvienam“ prajuokino internautus ir pribloškė Gitaną Nausėdą

Seimo rinkimuose Lazdynų vienmandatėje apygardoje dalyvaujantis „darbietis“ Jonas Pinskus savo rinkėjus apdalijo skrajutėmis, kuriose kiekvienam lazdyniečiui žada po naują butą vietoje seno. Internete jau pilna pašaipių šios reklamos perdirbinių. Pats politikas ginasi, kad reklama tik skamba kaip utopija, bet ekonomistas Gitanas Nausėda tikina, kad J.Pinskus su tokiu pažadu tikrai perspaudė, ir priminė jam buvusį žlugusios Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą.
Jono Pinskaus reklama
Jono Pinskaus reklama

„Gyventojams tai nieko nekainuos“, – savo reklaminėse skrajutėse J.Pinskus žada rinkėjams.

Internautams pro akis nepraslydo ir skrajučių tiražas – 200 kopijų. Jie juokėsi, kad naujus butus turbūt gaus tik tie 200 laimingųjų, kuriuos pasiekė J.Pinskaus reklama su pasiūlymu gauti naują butą už dyką.

Įkvėpė konservatorius iš Kauno

15min pasiteiravus, ar tikrai sugebės išpildyti šį utopinį pažadą, J.Pinskus tikino turintis visą planą, kaip atnaujinti Lazdynus ir „chruščiovkių“ gyventojus perkelti į naujus būstus.

Pasak jo, apie tokį planą jau kalbėtasi ir su statybų bendrovių savininkais, ir su Vilniaus miesto vyriausiuoju architektu Mindaugu Pakalniu.

„Yra nusikaltimas mėtyti pinigus pasibaigusio galiojimo namų renovacijai. Dar didesnis nusikaltimas, jei, neduok Dieve, tas namas nugrius ir bus žmonių aukų. Juos reikia griauti ir statyti naujus. Mano pasiūlymas ir yra daryti viso rajono bendrąjį planą, o Lazdynai tam idealiai tinka, nes yra daug neišnaudotų erdvių, įmanoma didinti apgyvendinimo tankį. Iš penkiaaukščių daryti 12-aukščius ir žmones perkelti iš griūvančių namų“, – aiškino savo planą J.Pinskus.

Aš siūlau, kad atsirastų raktinis žmogus, Seimo narys, kuris tą didžiulį darbą konsoliduojant privačias verslo, savivaldybės ir Vyriausybės lėšas apsiimtų daryti, – sakė J.Pinskus.

Jis neslėpė, kad idėją nusižiūrėjo nuo buvusio Kauno mero konservatoriaus Andriaus Kupčinsko, kuris anksčiau yra siūlęs panašų projektą Kaune. Tiesa, idėja ir šiame mieste liko dūlėti stalčiuje, mat statyti naujus keliais aukštais aukštesnius namus vietoj senųjų niekas nepanoro.

„Anksčiau A.Kupčinskas tai siūlė daryti Kaune, aš siūlau, kad atsirastų raktinis žmogus, Seimo narys, kuris tą didžiulį darbą konsoliduojant privačias verslo, savivaldybės ir Vyriausybės lėšas, apsiimtų daryti. Gyventojų mes tikrai nepriversime sutikti su šiuo projektu, jei reikės nors 1 eurą pridėti“, – skaičiavo Seimo narys.

Pasak jo, galbūt reikėtų griauti ir jau renovuotus namus Lazdynuose, nes jų būklė esą nė kiek ne geresnė nei senųjų.

Jono Pinskaus reklamos šaržas
Jono Pinskaus reklamos šaržas

Tačiau kiek lėšų reikėtų bent vienam namo gyventojų iškelti į naują daugiabutį, J.Pinskus neskaičiavo. Anot jo, tai tik detalės.

„Tos detalės, tie skaičiai turi būti tokie, kad būtų įdomu ir privačiam kapitalui ateiti. Reikia skaičiuoti, kiek papildomų aukštų reikia leisti statyti, kad jiems vertėtų ateiti. Tos detalės reikalauja didžiulio darbo“, – aiškino J.Pinskus.

Darbo partijos planuose naujų butų nėra

Darbo partija, kuri kelia J.Pinskų kandidatu į Seimą Lazdynų vienmandatėje apygardoje, plano nemokamai perkraustyti senų daugiabučių gyventojus į naujus butus neturi. Šios partijos programoje numatoma tik renovacijos plėtra.

Visus mano priešus, kurie priešinsis šitam projektui, aš paprašysiu užarchyvuot ir, kai nugrius koks nors namas, parodyti: va, šitas žmogžudys yra, – kalbėjo J.Pinskus.

„Užtikrinsime darnų energetikos išteklių naudojimą, remsime daugiabučių ir mažabučių gyvenamųjų namų bei visuomeninių pastatų renovaciją, mažinsime iškastinio kuro panaudojimą, plačiau naudosime atsinaujinančius energijos išteklius. Diegdami tipinius renovacijos projektus ir stiprindami renovacijos kontrolės sistemą, mažinsime renovacijos kaštus, stiprinsime jos patrauklumą gyventojams. Skatinsime mažai energiją naudojančių pastatų statybą“, – rašoma Darbo partijos programoje.

J.Pinskus pats yra buvęs Vilniaus vicemeru ir kandidatavo į sostinės merus pirmuosiuose tiesioginiuose merų rinkimuose pernai pavasarį, tačiau tuomet naujų butų gyventojams dalinti jis nei žadėjo, nei ketino.

Klausiamas, ar įmanoma tokį projektą išjudinti būnant eiliniu Seimo nariu ir net neturint visos partijos palaikymo, J.Pinskus pripažino, kad ne.

„Aišku, vienas čia nepadarysi, bet tai yra būtina. Mes turime suvokti, kad tai yra būtina. Visus mano priešus, kurie priešinsis šitam projektui, aš paprašysiu užarchyvuot ir, kai nugrius koks nors namas, parodyti: va, šitas žmogžudys yra, nes jis priešinosi šiam procesui. Aš turėsiu kaltininką“, – sakė J.Pinskus.

Jono Pinskaus reklama
Jono Pinskaus reklama

Jis skaičiavo, kad projektas yra ilgas, gali trukti dešimt metų, tačiau esą jį reikia pradėti ir kuo greičiau.

Skrajutėms ir plakatams su vizualizacijomis J.Pinskus tikino išleidęs partijos jam pervestus 400 eurų bei 15 tūkst. eurų, kuriuos kampanijai įstatymai leidžia kandidatams skirti iš savo kišenės. Tiesa, savų pinigų į rinkimų sąskaitą J.Pinskus dar nėra įnešęs.

G.Nausėda prisiminė M.Gorbačiovą

Ekonomistas Gitanas Nausėda ragina žmones nepatikėti saldžiais politiko pažadais. Anot jo, nieko už dyką nebūna, o politikas, žadėdamas naujus butus, elgiasi taip, kaip kadaise elgėsi Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas.

„Jis irgi žadėjo iki 2000-ųjų metų kiekvieną sovietinę šeimą aprūpinti butais. Vien gerais pažadais toli nenuvažiuosi, nes visiškai neaišku, kaip tokiu atveju veiktų finansavimas“, – 15min sakė G.Nausėda.

Anot jo, net ir renovacija, nors jai lėšų gaunama ir iš Europos Sąjungos fondų, gyventojams nėra nemokama.

„Gyventojų indėlis ir čia reikalingas, ir, beje, jis nėra toks jau menkas, nes statybos darbai kasmet brangsta“, – grąžina į realybę ekonomistas.

Anot jo, nauju butu gali susivilioti nebent visiškai ekonomiškai neišsilavinęs ir labai patiklus rinkėjas.

„Žinoma, čia jautri vieta. Būstas yra nepaprastai svarbus gerovės elementas, todėl politikas yra garantuotas, kad patrauks rinkėjų dėmesį. Tačiau šiame negailestingame pasaulyje visi dalykai kainuoja. Nesvarbu, ar griautume, ar renovuotume, gyventojų indėlis būtinas ir jis tokio dydžio, kad kai kas gali ir neišgalėti to padaryti. Toks skelbimas reiškia, kad žmogus labai susireikšmino ir stengiasi dezorientuoti rinkėją“, – teigė G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius