-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 02

JT Saugumo Taryboje Lietuva pernai didžiausią dėmesį skyrė Ukrainai

Narystę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje įpusėjusi Lietuva 2014 metais didžiausią dėmesį skyrė konflikto sureguliavimui Ukrainoje, teisės viršenybės užtikrinimui, civilių apsaugai ginkluotuose konfliktuose, JT ir Europos Sąjungos bendradarbiavimo stiprinimui bei tinkamam Saugumo Tarybos sprendimų dėl sankcijų įgyvendinimui, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).
Lietuvos Respublikos ambasadorė prie Jungtinių Tautų Raimonda Murmokaitė
Lietuvos Respublikos ambasadorė prie Jungtinių Tautų Raimonda Murmokaitė / „Twitter“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Kaip pažymima pranešime, padėties Kryme ir Ukrainoje klausimas į Saugumo Tarybos darbotvarkę įtrauktas Lietuvos pastangomis.

Nuo vasario mėnesio Lietuva inicijavo 8 Saugumo Tarybos posėdžius situacijai Ukrainoje aptarti, iš viso šis klausimas aptartas jau 26 kartus.

Nuo vasario mėnesio Lietuva inicijavo 8 Saugumo Tarybos posėdžius situacijai Ukrainoje aptarti, iš viso šis klausimas aptartas jau 26 kartus.

Lietuva taip pat nuolat kelia žmogaus teisių pažeidimų Rusijos okupuotame Kryme klausimą; balandį surengė neformalią Saugumo Tarybos narių diskusiją su Krymo totorių atstovu ir Krymo žurnaliste, gruodį – apskritojo stalo diskusiją su Ukrainos nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Saugumo Taryboje Lietuva taip pat nuolat kelia atsakomybės už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, neteisėtos prekybos ginklais, tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, seksualinio smurto, moterų ir vaikų apsaugos konfliktuose klausimus, teigiama pranešime.

Gruodžio mėnesį drauge su kitomis Saugumo Tarybos narėmis Lietuva pasiekė, kad į Saugumo Tarybos darbotvarkę būtų įtrauktas žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje klausimas.

Lietuvos iniciatyva Saugumo Taryba vasario mėnesį pirmą kartą priėmė dokumentą, įtvirtinantį Europos Sąjungos, kaip strateginės JT partnerės, statusą.

Lietuvos iniciatyva Saugumo Taryba vasario mėnesį pirmą kartą priėmė dokumentą, įtvirtinantį Europos Sąjungos, kaip strateginės JT partnerės, statusą. Lietuva taip pat vadovavo deryboms dėl Saugumo Tarybos dokumento teisės viršenybės srityje ir rezoliucijos dėl Bosnijos ir Hercegovinos.

Kaip sankcijų komitetų Centrinės Afrikos Respublikai ir Jemenui pirmininkė, Lietuva prisidėjo gerindama Saugumo Tarybos sankcijų įgyvendinimo efektyvumą bei skatindama skirtingų sankcijų komitetų bendradarbiavimą, teigiama pranešime. Siekdama užtikrinti sankcijų komitetų veiklos skaidrumą, Lietuva rengė viešus komitetų veiklos pristatymus, komiteto posėdžiuose kvietė dalyvauti regiono valstybes. Pirmininkaudama Kovos su terorizmu komitetui, Lietuva pagrindinį dėmesį skyrė atsakui į užsienio kovotojų-teroristų, smurtinio radikalizmo, grobimų dėl išpirkos keliamas ir kitas augančias grėsmes.

2015 metais prasidės antroji kadencija

2015-aisiais – antraisiais Lietuvos kadencijos Saugumo Taryboje metais – už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą atsakingos svarbiausios JT institucijos lauks iššūkiai Artimuosiuose Rytuose, Ukrainoje, Pietų Sudane, Centrinės Afrikos Respublikoje. Lietuva toliau skirs dėmesį teisės viršenybės ir žmogaus teisių stiprinimui, kovai su neteisėta prekyba ginklais, žurnalistų saugumui ir konfliktų prevencijai, pažymima pranešime.

2015 metų gegužę Lietuva antrą kartą pirmininkaus Saugumo Tarybai. Lietuva nenuolatine Saugumo Tarybos nare išrinkta 2014–2015 metų laikotarpiui. 2015 metais Saugumo Taryboje bus šios šalys: Angola, Čadas, Čilė, Ispanija, Jordanija, Jungtinė Karalystė, JAV, Kinija, Lietuva, Malaizija, Naujoji Zelandija, Nigerija, Prancūzija, Rusija, Venesuela.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius