Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 25

„Judex“ produkcija Londono lietuvių parduotuvėse – bakterijos prekybininkų neišgąsdino

Skandalas dėl pavojingų bakterijų „Judex“ kompanijos šaldytuose gaminiuose emigracijoje gyvenančių prekybininkų, regis, nepalietė. Vieni tikina nieko nežinoję apie situaciją Lietuvoje, kiti – manę, kad parduotuvėse jau nebėra minėtų gaminių. Trijose iš keturių aplankytų Londono lietuvių parduotuvių 15min aptiko įvairių „Judex“ gaminių.
Lietuviškose parduotuvėse Londone JUDEX produkcijos - gausu.
Lietuviškose parduotuvėse Londone „Judex“ produkcijos – gausu.

Lietuvos generalinė prokuratūra dar rugpjūčio pradžioje paskelbė, kad kompanijos „Judex“ gaminiuose aptikta salmonelių ir žarninių lazdelių. Vos gavę šią informaciją didieji prekybos tinklai iš rinkos pašalino visus kompanijos gaminius. Įmonės veikla taip pat laikinai sustabdyta, o jos patalpose aptikta entero bakterijų, rodančių nepakankamą švarą gaminant maisto produktus.

Teigia nieko nežinoję

Praėjus daugiau nei dviems savaitėms, rugpjūčio 23 dieną 15min žurnalistei apsilankius keletoje lietuviškų parduotuvių Londone buvo aptikta minėtos kompanijos produkcijos. Lietuviai verslininkai bei parduotuvių atstovai ne tik teigė nežinoję, kaip vyksta tyrimas „Judex“ bendrovėje, bet ir kad jų pačių parduotuvėse apskritai esama šių gaminių.

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Lituanica“ parduotuvėje, kurioje taip pat įrengtas ir lietuviškas restoranas, siūloma įsigyti šaldytų „Judex“ koldūnų, bulvių patiekalų, balandėlių, čeburekų ir kitų pusgaminių. Antro pagal dydį lietuviško prekybos tinklo Jungtinėje Karalystėje „Vida&Sons“ parduotuvėje galima įsigyti šaldytų „Judex“ virtinių. Parduotuvėje „Asorti“, kurios savininkai siūlo ir jau pagamintų lietuviškų patiekalų tiekimą, taip pat rasta balandėlių bei koldūnų.

„Lituanica Retail“ direktorė Nigrita Stankevičė tvirtino nieko nežinojusi apie tai, kad jų parduodamas prekes gaminančios įmonės produkcijoje rasta ligas sukeliančių bakterijų, o pačios įmonės veikla laikinai sustabdyta.

JUDEX čeburekai pardavinėjami pigiau.
JUDEX čeburekai pardavinėjami pigiau.

Žurnalistei paklausus, kodėl „Lituanica“ parduotuvėse vis dar galima įsigyti šių šaldytų gaminių, pašnekovė teigė nežinojusi, kad jų yra šaldytuvuose. „Čia tie, kuriuose rado kažkokių blogybių? Tikrai?“, – didžiai nustebo moteris ir pridūrė, kad nedelsiant nueis apžiūrėti ir griežtai patikrinusi gaminius, pašalins produkciją iš prekybos.

Parduotuvių tinklo „Vida&Sons“ atstovas Ramūnas Civilka, atsakingas už šaldytą produkciją, taip pat teigė nežinojęs apie vis dar parduodamus „Judex“ gaminius.

„Nežinau, kodėl dar pardavinėjami, o kokių produktų radote? Nemaniau, kad jų dar yra, seniai neužsakinėjame. Gerai, kad pranešėte, reikės viską pakontroliuoti“, – kalbėjo parduotuvių tinklo atstovas.

Už pranešimą žurnalistei dėkojo ir „Lituanica“ bei „Asorti“ parduotuvių atstovės. Pastarosios pardavėja Neringa neslėpė nuostabos, mat pardavėjos pačios užsako prekes, tačiau apie gamintojų įmonėje aptiktus higienos pažeidimus teigė taip pat nieko nežinojusi: „Mūsų niekas neinformavo, kad negalime prekiauti jų produkcija. Nežinojome, kad ją reikia pašalinti iš prekybos“.

Nežinau, kodėl dar pardavinėjami, o kokių produktų radote?

Parduodamų produktų kokybe nesidomi

Lietuvos prekybos tinklams, išėmusiems minėtą produkciją, to daryti niekas neliepė. „Iki“, „Rimi“ bei „Maxima“ visais įmonės pusgaminiais nustota prekiauti vos gavus Generalinės prokuratūros pranešimą apie keletame gaminių rastas bakterijas. Prekybos centrų atstovai lyg susitarę tvirtino, kad jiems svarbiausia pirkėjų sveikata bei gaminių saugumas, tad pirmiausia galimai nesaugi produkcija išimama iš lentynų, o vėliau aiškinamasi, ar įtarimai pasitvirtino.

Lietuvių parduotuvėse Londone gausu pačios įvairiausios nebeveikiančios įmonės produktų.
Lietuvių parduotuvėse Londone gausu pačių įvairiausių nebeveikiančios įmonės produktų.

Tuo tarpu, Londone veikiančių lietuviškų parduotuvių savininkai net nežinojo, kuriuose „Judex“ produktuose aptikta bakterijų, nors teigė „kažką girdėję“ apie įmonėje vykstančias patikras.

„Girdėjome tik nuotrupas, socialiniuose tinkluose, kad vyksta patikrinimai, kažką lyg ir įtaria, tačiau tikrai nežinojome, kad jų veikla sustabdyta, mums niekas nepranešė“, – atviravo „Asorti“ prekes užsakinėjanti Neringa.

„Mes nespėjom tų reikalų taip greitai susekti. Kažką girdėjau apie nemalonumus. Taip, aš tuoj pasidomėsiu, paskambinsiu į bazę“, – aiškino „Lituanica Retail“ direktorė, nors pokalbio pradžioje užsiminus apie „Judex“ teigė žinanti apie produkcijoje rastas „blogybes“.

Lituanica parduotuvėje didelė dalis šaldytų produktų - pagaminti Judex įmonėje.
„Lituanica“ parduotuvėje didelė dalis šaldytų produktų - pagaminti Judex įmonėje.

Už šaldytą produkciją „Vida&Sons“ tinklo parduotuvėse atsakingas R.Civilka taip pat prisipažino matęs pranešimų apie vykstančias patikras.

„Žinot, pardavėjos gal nespėjo patikrinti, atostogos, pusės darbuotojų nėra, dirba pagalbiniai. Skaičiau, kad pas juos vyksta patikros ir panašiai. Žmogui tos bakterijos nepavojingos, pasiskaitykite atidžiau. Lietuvos prekybininkai pašalino iš prekybos, tą patį padarysime ir mes“, – pažadėjo prekybos tinklo atstovas.

Mes nespėjom tų reikalų taip greitai susekti. Kažką girdėjau apie nemalonumus.

Salmonelės bei žarnyno lazdelės, kurių Lietuvos Maisto ir Veterinarijos tarnyba rado „Judex“ koldūnuose, pavojingos žmogui ir gali sukelti rimtų susirgimų. Kai kurių rūšių žarninės lazdelės sukelia infekcinę žarnyno ligą – ešerichiozę. Taip pat jos gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas bei kitas ligas.

Salmonelės sukelia salmoneliozę – ūmią ir nemalonią žarnyno ligą. Ji pasireiškia karščiavimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka iki savaitės, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dėl gausaus skysčių netekimo salmoneliozė itin pavojinga vaikams, mat gali sutrikti inkstų veikla ar prasidėti traukuliai. Žarnyne gali padaugėti nuodingų medžiagų, taip pat – ištikti mirtis.

Kaltų nėra

Pašnekovai savo kaltės dėl prekyboje tebesančių „Judex“ pusgaminių nepripažino. „Vida&Sons“ bei „Asorti“ atstovai teigė patys nebendraujantys su Lietuvoje laikinai neveikiančia įmone, tad iš jų pranešimo nesulaukę.

„Mes neperkame produkcijos iš jų tiesiogiai, užsisakome iš „Lituanicos“, greičiausiai, tokiu būdu produkcija ir papuolė pas mus. Nemanau, kad „Judex“ prekių pas mus gali būti daug, nes neimame jų tiesiogiai“, – atviravo R.Civilka.

Tuo tarpu „Asorti“ pardavėja Neringa neslėpė pasipiktinimo, kad tiekėjai nepranešė apie galimą pavojų.

„Paskambinsiu savininkams ir pranešiu, kad turime šią produkciją pašalinti iš šaldytuvų. Kaip suprantu, tiekėjai turėjo nustoti siūlyti tą produkciją, nesuprantu, kodėl leidžia mums ir toliau užsakinėti?“, – retoriškai klausė pašnekovė, teigianti, kad gaminius užsisakė iš tos pačios „Lituanicos“.

Minėto prekybos tinklo atstovė taip pat gūžčiojo pečiais tikindama, kad gamintojai jų neįspėjo: „Mūsų neinformavo „Judex“ įmonė, aišku, kad jie tupi tyliai ir dabar viską „prastūminėja“ kur tik įmanoma, kol viskas dar ne taip garsiai skamba. Kitoms parduotuvėms mes nepranešėme apie bakterijas, nes ir patys negavome jokio pranešimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius