-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 11 /18:39

Julius Panka tautininkų eitynėse gąsdino: alkanų dykaduonių gaujos veržiasi į Europą

Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimas sostinėje neapsiėjo ir be tradicinėmis jau tapusių, bet prieštaringai vertinamų eitynių „Tėvynei“. Jas organizuojanti Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) renginį vadina patriotiniu, nors jo metu skanduojamus šūkius eitynių kritikai vadina kurstančiais rasinę ir tautinę neapykantą.

Keli šimtai eitynių dalyių į Vilniaus Katedros aikštę pradėjo rinktis apie trečią valandą dienos. Apie pusantro tūkstančio jų po 16 valandos pajudėjo Seimo link.

Kaip ir kasmet, šių metų tautininkų eitynės neapsiėjo be šūkio „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“. Tiesa, lynojant šis šūkis buvo skanduojamas ne visą eitynių kelią ir be didelio entuziazmo.

Gausios Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų pajėgos užtikrino viešąją tvarką eitynių metu – už girto pasirodymą viešojoje vietoje sulaikytas ir į Vilniaus miesto trečiąjį policijos komisariatą pristatytas vienas asmuo, informavo pareigūnai.

D.Lupshitzas: nedalyvauju jose, aš dalyvavau kitose eitynėse

Katedros aikštėje, tautininkų eitynių pradžios vietoje, jų tolerancijos lygį matavo žydų tautybės vilnietis Danielius Lupshitzas. Jis, renkantis eitynių dalyviams, prie Gedimino paminklo stoviniavo apsigobęs Izraelio vėliava.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“

„Aš žiūriu į tas eitynes, nedalyvauju jose, aš dalyvavau kitose eitynėse. Kaip nuostabu, kad nebegyvename ruso-nacių sąjungoje, o gyvename nuostabioje nepriklausomoje demokratinėje Lietuvoje. Šiandien mano šventė, aš pasipuošęs šiandien“, – BNS sakė D.Lupshitzas, paklaustas, ką jis veikia nacionalistiniame renginyje.

Vyras tvirtino, kad nepriklausomoje Lietuvoje jaučiasi saugiai, nors neigiamų reakcijų, keiksmažodžių iš nepažįstamų žmonių sulaukia neretai.

„Visokios reakcijos buvo ir keiksmažodžių visada yra, net kai einu Pilies gatve be vėliavos. Vakar mane vadino žydų, bet aš nieko negaliu padaryti, aš esu žydas“, – sakė jis.

Pabėgėliai kelia neapykantą

Skanduotės „Lietuva – lietuviams“, „Nei Rytams, nei Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“ ir tokie transparantai kaip „Sveikas protas įspėja: aklas pasitikėjimas ES pavojingas gyvybei“ buvo bene vienintelė šių metų nacionalistinių eitynių dalyvių žodinė amunicija.

Dar prieš prasidedant eitynėms, kai kurie tautininkų gerbėjai rinko parašus prieš, jų žodžiais tariant, „beraščių atbėgėlių atvykimą į turtingas šalis“. 

Pabėgėlių krizės, su kuria susiduria senasis žemynas, padariniai, masiški imigrantų srautai, piktino eitynių dalyvius.

Nepriklausomybės aikštėje, kurioje buvo oficialiai baigtos apie valandą trukusios eitynės, tautininkas Julius Panka žėrė kritiką Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

„Alkanų dykaduonių gaujos veržiasi į Europą“, – apie pabėgėlius kalbėjo J.Panka, o kaltę dėl emigracijos suvertė „poniai Merkelienei“. 

„Lietuva visiems“

Leonu prisistatęs vilnietis kraštutinių dešiniųjų eitynes stebėjo visą kelią ir kiekvieną kartą, išgirdęs skustgalvių skanduojamą „Lietuva lietuviams“ atsakydavo savu „Lietuva visiems“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“

Paklaustas, kaip vertina šias eitynes, ilgą laiką JAV gyvenęs vyriškis jomis piktinosi ir tikino, kad susidarius realiai grėsmei valstybei, garsiai nacionalistinius šūkius skanduojantys jaunuoliai patys pirmieji ners į krūmus.

„Gali būti kaip 1940 m., tik žydų jūs nežudysite, o gal žudysit arabus“, – emocingai kalbėjo vilnietis, priminęs, kad pabėgėliais Antrojo pasaulinio karo metu buvo patys lietuviai, ir niekas nežino, ar istorija kada nepasikartos.

„Kodėl gėjams neleidžia žygiuoti, o šitiems leidžia Gedimino prospektu? Tokia pas mus demokratija“, – pyko vyras.

Ksenofobiją, homofobiją ir rasizmą, gajų kai kuriuose Lietuvos visuomenės sluoksniuose. Leonas pavadino blogos ekonominės padėties ir švietimo trūkumo produktu.

Be to, vilnietis piktinosi, kad yra daug šnekama apie galimas grėsmes šaliai, bet Lietuva pati skiria nepakankamą dėmesį ir finansavimą savo gynybai.

Lietuvos žydų bendruomenėje – nerimas

Vilniaus miesto savivaldybė Tautinio jaunimo sąjungai buvo davusi leidimą organizuoti eitynes, kuriose galėjo dalyvaut iki 10 tūkst. asmenų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“

Dėl šių eitynių nerimą buvo išsakiusi Lietuvos žydų bendruomenė. Ji prieš kelias dienas išplatino pareiškimą, kuriame rekomendavo Vyriausybei ir Vilniaus bei Kauno miestų savivaldybėms imtis priemonių, kad nepriklausomybės atkūrimo šventė nebūtų lydima „neonacistinių skanduočių, eitynių ar kitų panašaus pobūdžio ženklų bei renginių“.

Pareiškime tvirtinta, kad pernai per tautininkų organizuotas eitynes naudota „fašistinė ir rasistinė simbolika, segregacines idėjas atspindinčios skanduotės“.

Tautininkų sąjungos vicepirmininkas Julius Panka tokius teiginius pavadino šmeižtu. Pasak jo, žydai lietuvių gretose prieš beveik šimtmetį kovojo Nepriklausomybės kovų metu, o tarpukario Lietuvoje buvo sėkmingai integravęsi į Lietuvos visuomenę.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eitynės „Tėvynei“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius