-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 26 /16:53

Epidemiologai nusivylę Jūros švente: pasekmės – jau po kelių savaičių

„Mane nuvylė ta situacija“, – apie ką tik praūžusią Jūros šventę 15min sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas. Nors organizatoriai ragino svečius ir amatininkus dėvėti kaukes, daugelis rekomendacijų nepaisė. R.Grigaliūnas sako, jog maždaug per dvi savaites bus galima išvysti Klaipėdos sergamumo koronavirusu statistiką ir daryti išvadas.
Jūros šventės atidarymas
Jūros šventės atidarymas / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Pirmadienį R.Grigaliūnas rengia pasitarimą su Klaipėdos miesto ir aplinkinių savivaldybių merais dėl vakcinacijos.

Klaipėda pagal paskiepytų gyventojų skaičių yra šešta savivaldybė nuo galo.

Pabrėžiama, jog jei rodikliai negerės, rudenį medikai vėl turės apsčiai darbo.

R.Grigaliūnas savaitgalį pats buvo užsukęs pasidairyti į Jūros šventę.

NVSC Klaipėdos departamento vadovas sako pasijutęs tarsi pandemijos nė nebūtų buvę.

Į akis krito didelės žmonių spūstys, retas dėvintis kaukę.

„Ir aš mačiau, ir darbuotojai vaikščiojo, žiūrėjo, pastabas išsakė. Situacija... Kaip čia gražiai pasakyt... Pasigedom žmonių sąmoningumo. Prašymai, rekomendacijos buvo, kad žmonės nesigrūstų prie scenų, eisenose, kituose renginiuose, dėvėtų kaukes.

Net ir kur matuojami drabužiai susigrūdę, nekalbu, kad prekiavo maistu be pirštinių. Mane nuvylė ta situacija. Aš kažkaip palyginu su pernai švente – viskas buvo žymiai geriau. Gal kad renginiai buvo trumpalaikiai, skirtingose vietose, žmonės drausmingesni. Žymiai geriau vertinu nei šiemet“, – sakė R.Grigaliūnas.

Paprašius užsidėti pirštines, kai kurie prekeiviai NVSC specialistams teigė jų nė neturintys.

„Keistas požiūris, žiūrint į tai, koks sergamumas Klaipėdos mieste ir aplink. Toks požiūris ir elgesys lyg nieko nebuvę, kaip prieš visas pandemijas. Vienas kitas buvo su kaukėm, tikrai labai mažai buvo tokių žmonių“, – kalbėjo R.Grigaliūnas.

Menkas skiepijimosi mastas

Klaipėda pagal skiepijimosi apimtis yra šešta savivaldybė nuo galo.

Paskiepytų gyventojų skaičius siekia 39,9 proc.

Lyderių sąraše – mažesnės savivaldybės: Neringa, Akmenės ir Alytaus rajonai, Birštonas, Anykščiai, Druskininkai.

Tarp lyderių su 54 proc. buvo ir Palanga, bet šį kurortą netruko aplenkti.

Pirmadienį R.Grigaliūnas rengia pasitarimą su Klaipėdos ir aplinkinių savivaldybių merais dėl vakcinacijos apimčių didinimo. NVSC Klaipėdos departamento vadovas mano, kad būdų, kaip paspartinti apimtis, dar tikrai yra.

„Kiek matėme, žmonės vakcinavosi šventėje. Tai procentą padidins. Paveiks ir tai, kad kai kurių sektorių darbuotojai turės nuo šiandien per septynias dienas arba prasitestuoti, arba pradėti skiepytis“, – teigė R.Grigaliūnas.

Jūros šventės svečiai galėjo pasiskiepyti specialiose palapinėse, tokia galimybe pasinaudojo 962 žmonės.

Jūros šventės svečiai galėjo pasiskiepyti specialiose palapinėse, tokia galimybe pasinaudojo 962 žmonės.

Šiuo metu Klaipėdoje ir aplinkiniuose rajonuose užfiksuota 13 koronaviruso židinių.

Tiesa, jie nedideli, serga po keletą žmonių.

Šeši židiniai yra Klaipėdoje, po du Klaipėdos rajone, Kretingoje, trys Palangoje.

Sergama sveikatos priežiūros įstaigose, vienuose globos namuose, įvairiose įmonėse.

Pasak R.Grigaliūno, ligos protrūkiai fiksuojami ten, kur „ne šimtu procentų paskiepyta“, be to, jei skiepytasi neseniai, ne visiems žmonėms susidarę antikūnai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vakcinacija per Jūros šventę
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vakcinacija per Jūros šventę

„Jei bus žemas vakcinavimo lygis, jei žmonės įvairiose veiklose, įstaigose nesilaikys tvarkų, rekomendacijų, sergamumas išaugs. Ateina atmainos, jų vis daugėja – delta ir kitų mutacijų, tikimybė užsikrėsti yra didesnė.

Ateis ruduo, atšals, daugiau žmonės bus uždarose patalpose, klausimas dėl vėdinimo ne visada išspręstas. Dirbant su klientais, ne visur ir ne visada laikomasi vėdinimo, dezinfekavimo“, – sakė vadovas.

Specialistų teigimu, net ir atsirandant atsparesnių mutacijų, pasiskiepiję žmonės serga kur kas lengvesne forma, gali gydytis namie.

Nusiteikęs optimistiškai

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nusiteikęs optimistiškai. Jis pasakoja pats užsukęs į vieną iš vakcinavimo palapinių, kur „Pfizer“ vakcinos jau laukė keturi asmenys. Tam, kad būtų pilnai išnaudotas vakcinos buteliukas, buvo laukiama susidarant šešių asmenų. Meras pasakojo pats kalbinęs praeivius ir kvietęs pasiskiepyti. V.Grubliauskas sako užšnekinęs kokį 15 praeivių ir visi jie tikino jau pasiskiepiję.

Meras sako, jog negalima atmesti galimybės, jog šventėje iš tiesų dalyvavo labai daug pasiskiepijusių, sąmoningų žmonių.

„Organizatoriai, visos tarnybos, savanoriai, pagalbininkai egzaminą, kuris buvo jiems užduotas, išlaikė jį, nebijau to pasakyti, tačiau kaip jį išlaikė atvykusieji, parodys tiktai laikas. Kita vertus, įsivaizduoju, kad gausioje minioje žmonių nebuvo vien klaipėdiečių, jei kažkas kažkur nuvažiuos, parsiveš ten, iš kur buvo atvažiavę, bet aš būčiau linkęs tikėti, kad na, neturėtų būti kažkokių dramatiškų protrūkių“, – sakė meras, retoriškai klausdamas, ar kas nors teiravosi, kas toje minioje susirinko?

„Gal jie visi vakcinuoti, gal 46 proc. Lietuvos vakcinuotos tuo metu buvo Klaipėdoje, to niekas negalėtų nei patvirtinti, nei paneigti. Mes visą laiką apeliavome į atsakomybę, suvokimą už buvimą toje šventėje. Labai tikiuosi, kad Jūros šventė paliks visiems pačius geriausius atsiminimus“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius