Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 15

K.Girnius: užsiauginti reitingą iki prezidento rinkimų S.Skvernelis galimybių nebeturi

Politologas Kęstutis Girnius įsitikinęs, kad premjeras Saulius Skvernelis galimybių tapti prezidentu nebeturi. Anot jo, sunkiai tikėtina, jog galėtų įvykti kas nors, kas greitai pataisytų grimztančių premjero reitingų reikalus. K.Girnius įsitikinęs, jog dabar realiausia, kad prezidento rinkimuose „valstiečiai“ parems Arvydo Juozaičio kandidatūrą.
Kęstutis Girnius
Kęstutis Girnius / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šeštadienį paskelbti dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakytos ir įmonės „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenys parodė, S.Skvernelį nepalankiai vertina daugiau žmonių, nei palankiai. Tokie rezultatai stebimi pirmą kartą.

Gruodžio mėnesį per apklausą premjerą palankiai vertino 36,8 proc. respondentų, nepalankiai – 40 proc. Lapkritį jis turėjo 45,4 proc. palankių ir 32,3 proc. nepalankių vertinimų.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas K.Girnius 15min šeštadienį sakė, kad tai, jog nebėra galimybių S.Skverneliui laimėti kitų metų gegužę įvyksiančius prezidento rinkimus, buvo aišku dar iki jo kreipimosi į spectarnybas ir kalbų apie tai, jog konservatoriai yra susiję su Kremliumi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Jau jo populiarumas smuko ir jis rimtų vilčių neturi. Mane labai stebino jo pastabos prieš kelias dienas, kad jis galvoja apie prezidentūrą“, – teigė pašnekovas.

Penktadienį S.Skvernelis užsiminė, kad puolimas prieš Vyriausybę verčia jį mąstyti apie galimą kandidatavimą prezidento rinkimuose.

Politologas neatmetė, kad ilgainiui S.Skvernelio populiarumas gali padidėti vėl, tačiau tai - ne greitas procesas.

„Jei jis kandidatuotų, atsidurtų labai kvailoje padėtyje, turėtų atsisakyti ministro pirmininko pareigų, ko jis nenorėtų. Tačiau jeigu kandidatuotų ir nepatektų į antrą turą, visa Vyriausybė būtų diskredituota, nes jis būtų priimamas kaip Vyriausybės atstovas, tad tas balsavimas būtų priimamas kaip žmonių nepasitenkinimo išraiška ne tik juo, bet ir visa valdžia, – teigė K.Girnius. – Manau, kad jis yra pakankamai protingas, todėl nerizikuos.“

Įvykiai dažniau smarkiai sumažina populiarumą, retas jį staigiai pakelia.

Paklaustas, ar gali atsitikti kas nors tokio, kas reikšmingai pakeltų S.Skvernelio reitingus iki kitų metų gegužės, K.Girnius teigė, kad tokių įvykių nebūna.

Politologas juokavo, kad taip galėtų nutikti nebent, jei S.Skvernelis šoktų į degantį namą ir iš jo išneštų keletą vaikų.

„Įvykiai dažniau smarkiai sumažina populiarumą, retas jį staigiai pakelia“, – tvirtino jis.

Anot K.Girniaus, nederėtų pamiršti, kad mokytojų streikas vis dar tęsiasi ir greitų sprendimų šioje situacijoje nebus.

„Vieni nepatenkinti, kad jis nenusileidžia mokytojams, kiti pyksta, kad mokytojams leidžiama okupuoti ministeriją. Jis tiesiog negali laimėti“, – pabrėžė pašnekovas.

K.Girnius priminė, kad anksčiau būta užuominų, jog „valstiečiai“, neturėdami kandidato į prezidentus, galėtų paremti Arvydą Juozaitį.

„Aš manau, kad tai yra geriausia išeitis. Nes siųsti savo žmogų dabartinėmis aplinkybėmis... Neįsivaizduoju, kad jis patektų į antrą turą“, – teigė jis.

K.Girnius pridūrė, kad Lietuvoje per prezidento rinkimus galime turėti savotišką įvykį – dominuojant kairiųjų rinkėjams, kovoje dėl prezidento posto susirungs du dešiniųjų kandidatai.

Gruodžio 1-9 dienomis „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, už G.Nausėdą balsuotų 23,6 proc. (24,6 proc. lapkritį), už konservatorių iškeltą I. Šimonytę – 19,8 proc. (19,7 proc. lapkritį), S.Skvernelį būsimu prezidentu norėtų matyti 10,6 proc. (13,2 proc. lapkritį).

Arvydo Juozaičio reitingas siekia 3,6 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius