-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 04

K.Mažeika: anglies dioksido laidojimas žemėje keltų grėsmę vandens ištekliams

Seimui svarstant, ar leisti žemės gelmėse laidoti pagrindines klimato kaitą sukeliančias dujas – daugiausia pramonės bei energetikos įmonių išmetamą anglies dioksidą (CO2), aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, jog toks projektas keltų grėsmę požeminio vandens ištekliams.
Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Anglies dioksido laidojimas žemėje yra pakankamai abejotinas projektas. (...) Jeigu mokslininkai akcentuoja, kad palaidotas žemėje CO2 gali sukelti papildomų problemų dėl karbonizacijos, rūgštėjimų, kitų cheminių reakcijų, o žinant, kad Lietuvoje požeminio vandens resursai yra didžiuliai, grėsmė požeminio vandens ištekliams ir kokybei yra tikrai pirmoje vietoje“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras.

Anot jo, tokio projekto įgyvendinimas būtų rizikingas, todėl reikia žinoti daugiau argumentų.

„Žinant, kad tai yra komercinis projektas, tai gali kainuoti mums visiems, kaip mokesčių mokėtojams, kad Lietuvos valstybė turės vykdyti monitoringą. Jei atsitiks nenumatyti reiškiniai, mes turėsime už savo pinigus tuos reiškinius sutvarkyti. Manau, kad tai yra per didelė rizika ir mums reikia daugiau argumentų“, – kalbėjo jis.

Ministras teigė, kad su dujų išmetimu į atmosferą reikia kovoti kitais būdais: įvesti automobilių taršos mokestį, mažinti kenksmingų dujų išmetimus pramonėje ir žemės ūkyje.

Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nutarė kol kas drausti CO2 saugoti natūraliose žemės gelmių ertmėse.

Komitetas nepritarė Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininko „valstiečio“ Virgilijaus Poderio siūlymui nustatyti liberalią anglies dioksido saugojimo tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius