Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 15

K.Mažeika neįvykdys pažado premjerui: ką daryti su užterštu vandeniu Alytuje, bus neaišku dar dvi savaites

Trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis Vyriausybės pasitarime griežtu tonu pareikalavo aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, kad penktadienį jau būtų aiškiai žinoma, ką daryti su Alytaus gaisrui gesinti panaudotu sukauptu užterštu vandeniu. Tačiau taip neatsitiko. Ką daryti su vandeniu geriausiu atveju paaiškės po dviejų savaičių.
Saulius Skvernelis, Kęstutis Mažeika
Saulius Skvernelis, Kęstutis Mažeika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip išvalyti gaisrui padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ panaudotą vandenį penktadienį svarstė Alytaus savivaldybės ekstremalių situacijų komisija. Tačiau sprendimo nėra.

Aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis tikino, kad dėl vandens valymo būdo nesusitarė mokslininkai, todėl sutarta pirmadienį tyrimus pakartoti dalyvaujant visoms suinteresuotoms pusėms.

Tyrimus ims jau toks ekspertų konsiliumas, nes būta nesutarimų dėl metodologijos, – sakė J.Jaskonis.

Alytaus meras socialdemokratas Nerijus Cesiulis sako, kad kivirčų nebuvo. Pasak jo, rekomendacijos, ką daryti su vandeniu, niekaip nesuformuluoja Aplinkos ministerija.

O kol visi pešasi, užterštas vanduo stovi. Tiesa, jau ne gamyklos rūsiuose, o išpumpuotas į talpyklas. Nors gamyklos rūsiai irgi ne sausi – kadangi lyja ant dar neišgabentų nuodėgulių, ten kaupiasi nauji taršos ežerai.

Meras: dar dvi savaitės

N.Cesiulis 15min penktadienį sakė, kad jam tenka tik apgailestauti, tačiau dar bent dvi savaites nebus aišku, kaip išvalyti gaisro gesinimui panaudotą vandenį.

„Mes tikėjomės ir spaudoje girdėjome viešai, kad jau bus pateikti siūlymai, kaip tą vandenį išvalyti, bet atvažiavę ekspertai nusprendė, kad po keturiolikos dienų padarys naujus tyrimus vandens ir tiktai tada bus galvojama pagal tuos tyrimus, ką reiks daryti. Tai taip ir vertinu“, – 15min sakė meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

Pasak jo, ministerija rimtai nevertino Vilniaus universiteto chemikų pateiktos rekomendacijos, pagal kurią vanduo turėtų būti filtruojamas smėliu, o tik paskui skiedžiamas ir leidžiamas per „Dzūkijos vandenų“ valymo įrenginius. Chemikai taip pat atkreipė dėmesį, kad svarbu nelaukti žiemos, mat mikroorganizmų veikla paremti įrenginiai reaguoja į šaltį.

Mero teigimu, savivaldybės komisija pati negali priimti sprendimą, nes laukia ekspertų ir, pirmiausia, ministerijos rekomendacijos.

„Komisija, kai tik išgirs siūlymus, kaip valyti, priims sprendimą, nes joje nėra nė vieno chemiko. Turi būti specialistų nuomonė“, – aiškino N.Cesiulis.

Aplinkos ministerija: sprendimas – savivaldybės

Vis dėlto aplinkos ministro patarėjas J.Jaskonis tikina, kad ministerijai kaltinimai metami be reikalo. Esą ne ji kalta, kad penktadienį dėl vandens valymo būdo nesutarė mokslininkai.

„Nuspręsta imti dar vieną mėginį iš didžiausio rezervuaro, kur yra apie 30 tūkst. tonų vandens, iš sutarto gylio. Tyrimus ims jau toks ekspertų konsiliumas, nes būta nesutarimų dėl metodologijos“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Jaskonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Jaskonis

J.Jaskonis pripažino, kad nauji tyrimai atims dar 7-10 dienų. Taigi sprendimas bus priimamas tik dar kitą savaitę.

Jis patikino, kad koks sprendimas bebūtų priimtas, vandens išvalymas bus finansuojamas iš valstybės rezervo lėšų.

Primename, kad ištyrus po gaisro gesinimo likusį vandenį ministerija ir savivaldybė gavo skirtingus rezultatus. ministerija skaičiavo, kad vanduo nėra smarkiai užterštas – esą viršijamos tik cinko normos.

Turi būti specialistų nuomonė, – įsitikinęs N.Cesiulis.

Todėl ji rekomendavo labai mažais kiekiais leisti į „Dzūkijos vandenų“ valymo įrenginius arba jį perpumpuoti į nenaudojamą saugyklą ir skiedžiant palaipsniui perduoti į biologinio valymo pradžią.

Tuo tarpu N.Cesiulis paskelbė, kad tokiu būdu gaisro vanduo būtų valomas kelerius metus ir vis tiek neaišku, ar vandens valymo sistemos nebūtų sugadintos.

Meras paskelbė gavęs tyrimų rezultatus, kurie rodo, kad kenksmingų medžiagų kiekiai vandenyje viršijami šimtais kartų.

Gaisras „Ekologistikos“ padangų perdirbimo gamykloje kilo spalio 16 d. Jis buvo gesinamas dešimt dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius