Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 03

Ką daryti pajutus beždžionių raupams būdingus simptomus?

Lietuvoje nustačius pirmąjį beždžionių raupų atvejį, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dalijasi patarimais, ką daryti pajutus beždžionių raupams būdingus simptomus.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

SAM išskiria keletą simptomų – bėrimą, karščiavimą, stiprų galvos, raumenų ir nugaros skausmą, energijos stoką.

Žmonėms, pajutusiems tokius simptomus, patariama likti namuose, vengti kontaktų su kitais žmonėmis ir stebėti savo sveikatą.

Taip pat tokiems žmonėms reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą – pasikonsultuoti telefonu su šeimos gydytoju arba vykti į ligoninės, kurioje yra infekcinių ligų skyrius, priėmimą.

Kol simptomai jaučiami, tol patariama laikytis gydytojo nurodymų dėl gydymo, nevykti į darbą, nesilankyti viešose vietose tiek, kiek nurodys gydytojas.

PPE/Beijersbergen/SIPA/Scanpix nuotr./Beždžionių raupai plinta Europoje
PPE/Beijersbergen/SIPA/Scanpix nuotr./Beždžionių raupai plinta Europoje

Namuose patariama būti atskirame kambaryje, o jeigu prireikia bendrauti su šeimos nariais, geriausia būtų dėvėti medicininę kaukę arba respiratorių, taip pat pridengti bėrimo vietas.

Svarbu ir laikytis atitinkamos higienos – nesinaudoti bendrais indais, rankšluosčiais, patalyne ir t. t.

SAM primena, kad jeigu reikės, nedarbingumo pažymėjimą išrašys gydytojas. Be kita ko, izoliuotis šeimos nariams, jeigu vienam iš jos narių nustatyti beždžionių raupai, nereikia.

15min primena, kad trečiadienį pranešta apie pirmą šios ligos atvejį Lietuvoje, susirgusiam asmeniui – 40–49 metai, jis atvykęs iš užsienio.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo gegužės pradžios visame pasaulyje už Afrikos ribų nustatyta daugiau kaip 18 tūkst. beždžionių raupų atvejų, dauguma jų – Europoje.

PSO beždžionių raupų protrūkį yra pripažinusi tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija. Tai yra aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį tik gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Kaip liepą skelbė SAM, Lietuva yra užsisakiusi apie 1,4 tūkst. vakcinų nuo šios ligos dozių, tačiau kol kas šios dozės nėra gautos, jų tiekimas vėluoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius