-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 25 /19:13

Ką pasirinks konservatoriai? Kandidatą į sostinės merus rinksis iš keturių politikų

Sostinės konservatoriai kandidatą į Vilniaus miesto merus rinksis iš keturių gerai žinomų politikų, viena jų – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Galutinis sprendimas paaiškės tik rugsėjo antroje pusėje. Panašiu metu apsispręsti turėtų ir dabartinio mero Remigijaus Šimašiaus atstovaujama politinė jėga Laisvės partija.
Paulius Saudargas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Monika Navickienė, Valdas Benkunskas
Paulius Saudargas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Monika Navickienė, Valdas Benkunskas / 15min nuotr.

M.Navickienė 15min teigė, kad sostinės konservatoriai kandidatą rinksis taip pat iš frakcijos Seime seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, dabartinio sostinės vicemero Valdo Benkunsko ir Seimo vicepirmininko Pauliaus Saudargo.

„Buvo iškelta daug kandidatų, bet palikti esame mes keturiese (...) Tai yra oficialus sprendimas – patvirtinti keturi kandidatai, iš kurių rinksimės vieną“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Navickienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Monika Navickienė

Jos teigimu, Vilniaus sueiga sprendimą priims rugsėjo antroje pusėje, iki to laiko turės apsispręsti ir patys kandidatai.

„Aš irgi turiu to laiko dar“, – kalbėjo M.Navickienė.

Viena palankiausiai vertinamų konservatorių taip pat teigė kol kas esanti susikoncentravusi į savo darbą ir apie galimą kandidatavimą į sostinės merus negalvojanti.

„Dabar esu susikoncentravusi į savo pareigas ir darbus. Jų tikrai yra nemažai (...) Dėkoju bendražygiams už pasitikėjimą, matant mane toje pozicijoje, keliant į ją, bet tikrai nesu apsisprendusi. Tiesą sakant, neturėjau daug laiko apie tai pamąstyti“, – teigė viena konservatorių lyderių.

Ji, „Lietuvos ryto“ užsakymu kas mėnesį atliekamos „Vilmorus“ apklausos duomenimis, yra viena populiariausių šalies politikių, patenkanti į dešimtuką.

Seimo vicepirmininkas P.Saudargas lrt.lt sakė, kad jį ši pozicija domina, tačiau taip pat dar nėra apsisprendęs, ar jos siektų.

Dėkoju bendražygiams už pasitikėjimą, matant mane toje pozicijoje, keliant į ją, bet tikrai nesu apsisprendusi. Tiesą sakant, neturėjau daug laiko apie tai pamąstyti

Kelias vicemerui?

Valdas Benkunskas, paklaustas, ar yra realiausiais kandidatas į sostinės merus, to nei patvirtino, nei paneigė.

„Nežinau, kaip čia pamatuoti tą realumą. Nedaug laiko liko – baigsis procedūros ir partija apsispręs, ką deleguoti“, – 15min sakė dabartinis Vilniaus vicemeras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Jis pripažino, kad jo patirtis Vilniaus miesto savivaldybėje „duoda tam tikrą privalumą“.

„Žinau miestą, žinau problemas, aktualijas. Kita vertus, kolegos, kurie taip pat iškelti, yra nacionalinės politikos dalyviai, tai čia įvairiai galime dėlioti“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Paklaustas, ar nori tapti Vilniaus meru, jis teigė, kad klausimas dar per daug ankstyvas.

„Reikia matyti visą paveikslą. Bet kokiu atveju manau, kad turėsime tokį kandidatą, kuris bus ir vertas, ir padarys viską, kad mūsų miestas būtų stipresnis, geresnis, o vilniečiai galėtų džiaugtis“, – teigė politikas.

„Neperšokę griovio nesakykime op“

Į klausimą, ar norėtų vadovauti Vilniui, trumpai ir aiškiai neatsako nei Paulius Saudargas, nei Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Neperšokę griovio, nesakykime op. Diskusija tikrai dar nėra net prasidėjusi. Yra įvykęs tik iškėlimas. Taip, manęs neramina kai kurios Vilniaus problemos, rodau dėmesį, pabendraujam ir su savo atstovais savivaldybėje“, – 15min teigė Seimo narys P.Saudargas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Paulius Saudargas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Paulius Saudargas

„Manau, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys kandidatai turėtų turėti stiprų kandidatą, norintį, galintį ir galintį laimėti“, – pridūrė jis.

Konservatorių frakcijos seniūnė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė irgi tikisi, kad partija turės stiprų kandidatą Vilniuje.

Iškelti keturi kandidatai yra stiprūs, teigė ji.

„Esu dėkinga bendruomenei, kuri rodo pasitikėjimą. Tai labai malonu. Manau, kad visi kandidatai yra stiprūs ir turintys gerų savybių (...) Esu šalininkė komandinio darbo, tai visada žiūriu, kaip geriausia bendruomenei“, – 15min sakė parlamentarė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Ji pridūrė norinti, kad kandidatuotų tas žmogus, kuris turi „daugiausia šansų pelnyti vilniečių pasitikėjimą“.

Galimi kandidatai

Kol kas aiškūs ne visi pretendentai į Vilniaus merus – kol kas aišku, kad to sieks buvęs sostinės vadovas, vienas partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderių Artūras Zuokas, taip pat Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas parlamentaras Lukas Savickas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas

Be kita ko, visuomenininkas ir laidų vedėjas Andrius Tapinas įvardinęs, kad „geru kandidatų“ galėtų būti Vilniuje gyvenantis Izraelio pilietis Danielius Lupshitzas.

Tačiau jam, kad galėtų siekti mero posto, dar reikalinga susigrąžinti Lietuvos pilietybę, be to, jis savo dalyvavimo rinkimuose nėra patvirtinęs.

Dabartinis sostinės meras, vienas Laisvės partijos įkūrėjų Remigijus Šimašius yra paskelbęs, kad trečios kadencijos šiose pareigose nebesieks.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Laisvės partija apsispręs rugsėjį

Dabartinio mero atstovaujama politinė jėga savo kandidatą turėtų iškelti rugsėjo mėnesį, 15min teigė partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Vilniaus skyrius rudenį turės pirminius rinkimus, kuriuose bus keliami kandidatai, jie galės išsakyti savo vizijas“, – teigė partijos lyderė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Anot jos, skyriuje „kalbų ir pamąstymų“ yra, kas galėtų kandidatuoti.

„Rugsėjį mes paskelbsime oficialiai, kas yra išsikėlę ir kas yra keliamas, dabar tas procesas vyksta“, – sakė A.Armonaitė.

Jos vadovaujamoje partijoje norą kol kas pareiškusi tik dabartinė sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Donalda Meiželytė.

„Bet bus rinkimai, bus debatai – bus įdomu“, – tvirtino A.Armonaitė.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kitų metų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius