Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 03

„Kabinetas 339“: pernai atleisti ministrai atvirai prabilo apie tai, kas vyko už durų

Lygiai prieš metus, 2018-ųjų gruodžio 3-iąją, premjeras Saulius Skvernelis netikėtai atleido tris savo Vyriausybės ministrus. Dabar jie atvirai apie tai liudija 15min tyrimų žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygoje „Kabinetas 339“. Atleisti ministrai pasakojo, kad premjero komanda vertė juos parašyti prašymus, esą iš pareigų jie traukiasi „savo noru“.
Liana Ruokytė-Jonsson, Jurgita Petrauskienė ir Kęstutis Navickas
Liana Ruokytė-Jonsson, Jurgita Petrauskienė ir Kęstutis Navickas / 15min nuotr.

Šiomis dienomis premjeras Saulius Skvernelis vėl turi spręsti problemas dėl savo komandos. Nors žiniasklaidoje mirga skandalai, susiję su susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi, tačiau premjeras sako nematąs teisinio pagrindo, kodėl ministras turėtų trauktis, kaip to reikalauja prezidentas.

Tačiau lygiai prieš metus, 2018-ųjų gruodžio 3-iąją, premjeras atleido tris savo Vyriausybės ministrus ne tik neieškodamas teisinio pagrindo, bet ir bemaž neaiškindamas padėties.

Ką tik išleistoje 15min tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Kabinetas 339“ liudija visi trys atleisti ministrai: Jurgita Petrauskienė, Kęstutis Navickas, Liana Ruokytė-Jonsson.

Pastarieji du ministrai nė nežinojo būsią atleisti, o tokio sprendimo priežastys gali būti gilesnės nei tik noras „perkrauti Vyriausybę“.

15min nuotr./Knyga „Kabinetas 339“
15min nuotr./Knyga „Kabinetas 339“

Tikėjosi pasitraukti viena

Tą lemtingą pirmadienį, 2018-ųjų gruodžio 3-iąją, švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė buvo vienintelė žinojusi savo likimą.

Tuo laiku Lietuvoje vyko mokytojų streikai, kilo įtampa, todėl apžvalgininkai ir politiniai oponentai svarstė, kad J.Petrauskienė turėtų trauktis iš pareigų.

Knygoje „Kabinetas 339“ ji pasakoji ilgai svarsčiusi, kaip pasielgti būtų teisingiausia ir po asmeninių pokalbių su premjeru nutarusi pasitraukti iš pareigų.

„Aš buvau nusiteikusi išeiti, bet buvom priversti išeiti trise“, – knygoje „Kabinetas 339“ pasakojo J.Petrauskienė.

Tą pirmadienio rytą, prieš įprastą ministrų pasitarimą, į premjero kabinetą, pažymėtą 339-uoju numeriu, buvo pakviesta ne tik J.Petrauskienė, bet ir aplinkos ministras K.Navickas bei kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson.

Pastarieji du nežinojo, ką premjeras ruošiasi jiems pasakyti ir kad jų darbas Vyriausybėje baigtas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Premjeras pažado netesėjo

Tąryt J.Ruokytė-Jonsson vėlavo į ministrų pasitarimą, nes užsibuvo kitame renginyje, todėl į kabinetą numeris 339 įžengė paskutinioji.

„Pamačiau kiek neįprastą vaizdą: premjeras sėdi savo kėdėje prie darbo stalo, vienoje pusėje priešais jį sėdi švietimo ministrė, kitoje pusėje – aplinkos ministras“, – pasakojo L.Ruokytė-Jonsson.

Eidama prie premjero stalo, L.Ruokytė-Jonsson pamėgino įvertinti padėtį.

„Pagalvojau: kad švietimo ministrę atleidžia, galima nuspėti. O kodėl Kęstutis čia sėdi? Aha, pagalvojau, jis irgi iš tų nenuolankiųjų, principų ir vertybių žmogus. Aš – trečia. O kur kiti ministrai? A, čia, matyt, bus strateginis ėjimas, nukreipiant dėmesį nuo mokytojų streikų“, – pasakojo buvusi kultūros ministrė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson

L.Ruokytė-Jonsson ir K.Navickas tik tą rytą sužinojo būsią atleisti. Ministrai nebuvo tam pasiruošę, o po keliolikos minučių jau turėjo atsakinėti į Vyriausybės rūmuose laukusių žurnalistų klausimus. Pasak buvusios ministrės, premjeras ir jo komanda pasakė atleistiems ministrams, ką šie turėtų kalbėti prieš televizijų kameras.

„Mums buvo rekomenduota, ką sakyti. Buvo paaiškinta, kad motyvas spaudos konferencijoje turėtų būti, jog Seime neturime palaikymo“, – knygoje „Kabinetas 339“ pasakojo L.Ruokytė-Jonsson. Vis dėlto ji teigė, kad tai nebuvo tiesa.

Ji sakė, kad tai buvo vienas iš labiausiai ją nuvylusių epizodų: savo komandos narius gerbiantis vadovas turėtų iš anksto įspėti apie atleidimą, kad šie galėtų tinkamai pasiruošti ir apgalvoti savo pareiškimus žiniasklaidai.

Tačiau L.Ruokytė-Jonsson dar labiau nuvylė kitas epizodas.

„Skvernelis užtikrino, jog atleidimo laikas bus suderintas su mumis, kad turėtume laiko svarbiems darbams užbaigti“, – knygoje pasakojo buvusi kultūros ministrė.

L.Ruokytė-Jonsson premjero prašė dviejų savaičių, norėjo užbaigti svarbiausią savo darbą – parengti ateinančio dešimtmečio kultūros politikos strategiją. Premjeras sutiko duoti papildomas dvi savaites. Tai girdėjo ir K.Navickas.

Tačiau iškart po spaudos konferencijos L.Ruokytė-Jonsson sulaukė skambučių iš premjero biuro vadovės Živilės Navickaitės-Babkin: „Buvau tikinama, kad reikia parašyti prašymą būti atleistai savo noru. Esą to reikia, kad būtų galima koreguoti atleidimo datą ir suteikti papildomo laiko darbams užbaigti. Galiausiai tą ir padariau.“

Po kelių dienų, gruodžio 5-ąją, per susitikimą su prezidente Dalia Grybauskaite L.Ruokytė-Jonsson sužinojo, kad premjeras atleidžia ją tuojau pat, nuo penktadienio, ir kad jokių žadėtų dviejų savaičių nebus.

„Tuo metu jaučiausi apgauta“, – knygoje sakė L.Ruokytė-Jonsson.

Nors prezidentė leido L.Ruokytei-Jonsson pabaigti darbus, tas dvi savaites dirbdama S.Skvernelio Vyriausybėje ji juto premjero priešiškumą.

Premjeras liepė atleisti viceministrus

Knygoje „Kabinetas 339“ buvęs aplinkos ministras K.Navickas pasakojo, kad jo atleidimas buvęs dėsningas.

K.Navickas sako, kad premjero taikiklyje atsidūrė 2018-ųjų kovą. Per vieną asmeninį pokalbį, vykusį premjero kabinete, S.Skvernelis spaudė K.Navicką atleisti du aplinkos viceministrus – Dalių Krinicką ir Rėdą Brandišauskienę.

„Pasakė, kad nenori jų daugiau matyt savo Vyriausybėj“, – knygoje liudijo K.Navickas.

Jis tvirtino, kad vėliau jam pavyko susitarti, jog nebūtų atleista aplinkos viceministrė R.Brandišauskienė, bet D.Krinickas buvo priverstas trauktis iš pareigų.

„Man buvo pasakyta jį [D.Krinicką] atleisti, tą aš jums šiandieną galiu sąžiningai patvirtinti, – pasakojo K.Navickas. – Būdamas normalus ir sąžiningas žmogus, jisai [D.Krinickas] pats pasakė, kad išeis. Aš jam pasakiau, kad pirma susirastų kitą darbą. Aš nenorėjau jo atleisti, delsiau.“

Knygos „Kabinetas 339“ autorių paklaustas, ar nurodė atleisti aplinkos viceministrus, premjeras S.Skvernelis raštu atsakė: „Jūsų klausime formuluojami teiginiai neatitinka tikrovės ir yra melagingi. Viceministrai yra politinio pasitikėjimo pareigūnai ir dėl jų atleidimo sprendžia vienintelis asmuo – ministras.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Navickas

K.Navickas pasakojo, kad būtent po šio konflikto pasijuto praradęs premjero S.Skvernelio pasitikėjimą. Po kelių mėnesių K.Navickas buvo atleistas.

„Prisipažinsiu, man tai buvo smūgis. Galvoje sukosi vienintelė mintis: už ką? Norėjau paskambint savo komandai, bet supratau, kad jie viską sužinos iš žiniasklaidos“, – knygoje pasakojo K.Navickas.

S.Skvernelis aiškino, esą atleidžiami ministrai neturį Seimo palaikymo, ir todėl, kad Vyriausybės darbas toliau vyktų sklandžiai, jis privaląs juos atleisti.

„Supratau, kad tai briedas. Su valstiečių frakcija aš palaikiau nuolatinius santykius ir jokios priešpriešos nejutau“, – sakė buvęs aplinkos ministras.

Išsamiau apie šiuos ir kitus įvykius skaitykite 15min tyrimų knygoje „Kabinetas 339“.

Knygą galite įsigyti visuose Lietuvos knygynuose arba internetu čia.

Visas knygos pelnas ir autorių honoraras bus skirtas 15min tiriamosios žurnalistikos vystymui ir jaunųjų žurnalistų rengimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius