-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14

Kai kas Seime jau rauko nosis: rinkiminiai perbraižymai nepatinka

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pasiūlymai, kaip keisti vienmandačių rinkimų apygardų ribas, priimtini ne visiems Seimo nariams-vienmandatininkams. Siūlymuose kai kurie jų pasigenda logikos, be to, panašių pertvarkų pageidautų po rinkimų, o ne prieš juos.
Seimo rinkimų antrasis turas Žirmūnuose
Seimo rinkimų antrasis turas Žirmūnuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

VRK pristatė vienmandačių rinkimų apygardų ribų kitų metų Seimo rinkimams projektą.

Pagal jį, Vilniuje siūloma steigti naują Pašilaičių apygardą. Taip pat atsiras Pasaulio lietuvių vienmandatė rinkimų apygarda.

Sumažėjus gyventojų skaičiui norima naikinti po apygardą Dzūkijoje ir Žemaitijoje.

Nesupranta, kam reikia keisti

Pietų Žemaitijos vienmandatėje rinkimų apygardoje, kurios, VRK siūlymu, turėtų nebelikti, į Seimą 2016 metais išrinktas parlamento vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako, kad jo atstovaujamos apygardos ribas norima keisti ne pirmą kartą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Mano – labiausiai keičiama. Kai pradėjo keisti įsismaginę, taip ir smaginasi toliau“, – kalbėjo jis.

Mano – labiausiai keičiama. Kai pradėjo keisti įsismaginę, taip ir smaginasi toliau.

Iki 2016 metų minėta apygarda buvo Šilalės–Šilutės. Prieš tais metais vykusius rinkimus, pasak R.Žemaitaičio, buvo kalbų apie tai, kad jos ribos bus keičiamos.

„Buvo siūlymas Šilalę prie Klaipėdos rajono prijungti. Tada buvo mintis Kelmę sujungti. Tada buvo mintis Tauragę sujungti. Tada galų gale Rietavą sujungė“, – pasakojo jis.

Susipažinęs su VRK siūlymu dėl Pietų Žemaitijos apygardos naikinimo ir naujos Žemaitijos pietinės steigimo, R.Žemaitaitis buvo gerokai nustebęs. Jis teigė, kad, jeigu pakeitimai būtų priimti, ši apygarda būtų pati didžiausia šalyje.

Rimos Norvilienės nuotr./Įdomios lankytinos vietos Šilalės krašte
Rimos Norvilienės nuotr./Įdomios lankytinos vietos Šilalės krašte

Politikas minėjo, kad rinkėjų nuokrypis nuo vidurkio apygardoje turėtų būti apie 95–100 proc., tai skaičiuojama, jog Žemaitijos pietinėje apygardoje jis siektų 109,12 proc. Kai, pavyzdžiui, Karšuvos vienmandatėje apygardoje – 93,94 proc.

„Tai niekaip nesuprantu, kam reikia keisti“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

R.Žemaitaičiui keista ir tai, kad dalį dabartinės apygardos teritorijos norima perkelti į kitas, greta esančias vienmandates rinkimų apygardas. Tarkime, dalis dabartinės Pietų Žemaitijos teritorijos būtų priskirta Tauragės apygardai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimų antrasis turas Žirmūnuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimų antrasis turas Žirmūnuose

„Jeigu 2016 metais Rietavas buvo Pietų Žemaitija, tai jau šiandien Rietavas nebe Pietūs, o Vakarai. O Pietūs tampa Kelmė. Iš viso toks sunkiai suvokiamas dalykas“, – mano jis.

R.Žemaitaitis žadėjo teikti savo siūlymus VRK projektui, kad, jo teigimu, būtų atsižvelgta į protingumo kriterijus.

Negalėtų balsuoti už save

Dzūkijos vienmandatėje rinkimų apygardoje, kurią ketinama naikinti, bet jos vardą naudoti didesnei apygardai, išrinktas Petras Valiūnas teigė, kad nelabai gerai, kai „Alytaus rajoną sudrasko į tris gabalus“.

Dalis jo būtų priskirta Dzūkijos, taip pat Dainavos pietinei ir Sūduvos apygardoms. Prie naujosios Dzūkijos vienmandatės norima prijungti dalį dabartinės Varėnos–Trakų rinkimų apygardos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Valiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Valiūnas

„Žinoma, kai aš esu šios apygardos atstovas, tai man labai liūdna. Nagrinėjuosi dabar, kaip čia kas liko, kiek miesto. Bet faktas tas, kad visą Varėnos rajoną prijungia, kuris yra vienas didžiausių Lietuvoje pagal teritoriją, tai čia gana sudėtinga.

Vis tiek reikia bendrauti, važinėti daug. Ir gyventojams. Kas bebūtų išrinktas, manau, turės kelis biurus, nes iš Varėnos pakraščių, kito galo neatvažiuos į Alytų. Kol kas tik analizuoju, kaip kas. Bet, aišku, nieko gero nematau“, – aiškino politikas.

Kol kas tik analizuoju, kaip kas. Bet, aišku, nieko gero nematau.

Kartu P.Valiūnas minėjo, kad vietovė, kur jis gyvena Alytaus rajone, būtų priskirta Dainavos pietinei rinkimų apygardai.

„Jau aš pats net negalėsiu už save balsuoti. Mano gyvenvietė jau yra Prienams (dabartinei Prienų–Birštono rinkimų apygardai – red. past.) priskirta“, – pasakojo jis.

Klausiamas, kaip įsivaizduotų darbą siūlomoje įteisinti Dzūkijos vienmandatėje rinkimų apygardoje, P.Valiūnas sakė ir dabar Varėnoje turintis padėjėją, dirbantį ne visu etatu. Jis parlamentarui persiunčia gyventojų prašymus, kreipimusis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Tučas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Tučas

P.Valiūnas mano, kad tokioje vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktam Seimo nariui reikėtų daugiau laiko skirti darbui vietoje: vieną dieną – Varėnos rajone, kitą – Alytaus mieste ir rajone.

Gal taip ratu ir suks?“

Pagal VRK siūlomą planą, neliktų atskiros Varėnos–Trakų vienmandatės rinkimų apygardos. Joje 2016 metais išrinktas Juozas Baublys tai vertino gana kritiškai.

Jis sakė, kad anksčiau ši apygarda buvo Varėnos–Eišiškių, prieš ketverius metus tapo Varėnos–Trakų. Dabar Varėnos kraštą siūloma sujungti su Alytaus rajonu.

Parlamentaras VRK klausė, gal prieš dar kitus Seimo rinkimus apygarda bus jungiama su gretima Lazdijų–Druskininkų vienmandate rinkimų apygarda.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Baublys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Juozas Baublys

„Gal taip ratu ir suks. Žinote, jie kalba apie kompaktiškumą, bet, aš manyčiau, kad pirmiausia reikia žiūrėti į žmones, į rinkėjus, nes būtent jiems mes atstovaujame. Kai ketverius metus dirbi ir paskui sužinai ir jie sužino, kad jau, galima sakyti, nesi jų atstovas. Tenka tik apgailestauti. Suprantu, kad ir žmonių skaičius turi didėti apygardoje, ir tam tikros ribos būti pakoreguotos, bet ne taip, jog pusė apygardos pasikeičia“, – įsitikinęs J.Baublys.

Suprantu, kad ir žmonių skaičius turi didėti apygardoje, ir tam tikros ribos būti pakoreguotos, bet ne taip, jog pusė apygardos pasikeičia.

VRK siūlo, kad Šiaurės Lietuvoje prieš kitus rinkimus į Seimą atsirastų Žiemgalos vakarinė ir Žiemgalos pietinė vienmandatės rinkimų apygardos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Jonaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Jonaitis

Rugsėjo mėnesį per pakartotinius parlamento rinkimus Žiemgalos apygardoje išrinktas Liudas Jonaitis sakė, kad, pagal siūlomas ribas, Žiemgalos vakarinė vienmandatė rinkimų apygarda sumažėtų nedaug. Dalis teritorijos būtų priskirta Šiaulių krašto apygardai.

„Ji tik šiek tiek sumažėja. O šiaip visos ribos liko tos pačios. Dabar gali teikti pasiūlymus ir savivaldybės, ir seniūnijos, Seimo nariai. Aš manau, kad šiek tiek sumažins, bet liks tos pačios ribos“, – aiškino L.Jonaitis.

Pertvarkos – po rinkimų, o ne prieš juos

Seimo nariai tikino, kad stambinant vienmandates rinkimų apygardas, jose išrinktiems parlamentarams išaugs veiklos imtis. Esą nepatogiau būtų ir gyventojams.

R.Žemaitaitis aiškino dabar dirbantis per tris savivaldybes – Šilalės, dalį Šilutės ir Rietavo. Dėl to susidaro didesnės išlaidos, apmokamos iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

„Kai aš pateikiu ataskaitą, kodėl Seimo narys R.Žemaitaitis išleidžia degalams daugiausia, tada aš jūsų kolegoms iš karto pridedu GPS sistemą, kur man tenka važinėtis. Tai mano apygarda yra 360 km. O aš važiuoju kiekvieną penktadienį ir kiekvieną pirmadienį realiai. Ir dabar aš turiu tris biurus: Šilalėje, Šilutėje ir Rietave“, – kalbėjo „tvarkietis“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo rudens sesijos pradžia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo rudens sesijos pradžia

R.Žemaitaičio nuomone, panašios vienmandačių rinkimų apygardų ribų pertvarkos turėtų būti daromos ne baigiantis Seimo kadencijai, o vos jai prasidėjus.

„Aišku, Seimo nariai pagal Konstituciją renkami visai Lietuvai, bet tas, kuris išrinktas vienmandatėje, didesnį dėmesį skiria tai rinkimų apygardai, kurioje yra išrinktas. Jeigu aš būčiau žinojęs 2016 metais, kad mano apygarda bus Kelmės, tai Kelmės rinkimų apygardoje jau mano padėjėjas galėjo daugiau dirbti, priimti žmones“, – teigė jis.

Jeigu aš būčiau žinojęs 2016 metais, kad mano apygarda bus Kelmės, tai Kelmės rinkimų apygardoje jau mano padėjėjas galėjo daugiau dirbti, priimti žmones.

Tam, kad apie vienmandačių rinkimų apygardų ribų keitimą reikėtų galvoti po rinkimų, o ne prieš juos, pritarė ir P.Valiūnas.

„Dabar tokia dviprasmiška situacija. Vis tiek aš esu asmeniškai rinktas šioje apygardoje. Aš turiu atidirbti tiems savo rinkėjams dabar. Bet kartu kažkur jau turiu žiūrėti, tarkime, ir į ateitį – ir į Varėnos rajoną, ir į perspektyvą“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius