-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 24

Kai kur prasidėjo antroji COVID-19 banga, atvejų skaičius šovė į viršų: ko imsis valdžia?

Radviliškyje, Šiauliuose ir Raseiniuose, kur fiksuojamas staigus COVID-19 plitimas, prasidėjo antroji šio viruso banga, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė. Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad virusas – valdomas, o labiau paveiktoms savivaldybėms reikia turėti kantrybės. Svarstymų įvesti lokalų karantiną, anot jo, nėra. Naujų ribojimų nenumatoma ir nacionaliniu mastu.

Ketvirtadienį spaudos konferencijos metu karštaisiais COVID-19 taškais R.Lingienė įvardijo Radviliškį, Šiaulius ir Raseinius, kur infekcija plinta staigiai.

„Galime kalbėti apie tam tikruose Lietuvos regionuose prasidėjusią antrąją bangą, kadangi tie regionai, kurie tapo karštaisiais taškais, ilgą laiką juose matėme visišką štilį – arba visai nebuvo registruoti atvejai, arba buvo po keletą, kurie buvo visiškai nesusiję vieni su kitais“, – teigė NVSC atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Dar liepą Raseiniuose buvo fiksuotas tik vienas COVID-19 atvejis, rugpjūtį tokių išvis nebuvo, o dabar rugsėjį, per tris savaites, pasak R.Lingienės, koronavirusas nustatytas 112 asmenų.

Panaši situacija yra ir su kitomis dviem minėtomis vietovėmis. Dideli COVID-19 židiniai Šiauliuose ir Radviliškyje – šių miestų ligoninės: su Radviliškio ligonine jau siejami 102 COVID-19 atvejai, su Šiaulių – 19.

Raseinių rajone per praėjusią parą nustatyti 23 koronaviruso atvejai, infekcija, anot NVSC atstovės, plinta tam tikroje rajono dalyje – Viduklėje.

„Viduklėje plinta mokykloje, darželyje, ambulatorijoje ir šalia šio miestelio esančiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose – visur čia atvejai yra fiksuoti. Be išvardytų įstaigų ar institucijų, atvejai buvo fiksuoti tiek savivaldybėje, tiek ligoninėje, tiek vienoje Raseinių įmonėje, tiek policijoje – antrinis atvejis, tiek chore Šatrija“, – vardijo R.Lingienė.

Gyvenantiems viruso paveiktose teritorijose ji rekomendavo būti atsakingiems ir vengti kontaktų.

Labai prašome kiek tik įmanoma sumažinti kontaktus.

„Labai prašome kiek tik įmanoma sumažinti kontaktus arba juos apriboti iki minimumo, o jeigu išeina, išvis išvengti jų – tarp regionų aš turiu omeny. Pagrindinė rekomendacija – dirbkite iš namų“, – ragino R.Lingienė.

Prie nuotolinio darbo ji rekomendavo pereiti tiems darbuotojams, kurie važinėja, pavyzdžiui, iš Raseinių į Šiaulius, ar Radviliškio į kitus rajonus, ir darbdavių paprašė tai užtikrinti.

„Labai prašytume palikti epidemiologams laiko tol, kol neišsitestuos tiek Radviliškio, Raseinių rajono gyventojai, ir kol nebus nustatytos šio židinio ribos, ir jis lokalizuotas. Nes neišvengiamai matome, kad infekcija yra išplitusi į kitas Lietuvos vietas“, – pažymėjo R.Lingienė.

Teigia, kad karantinas – nereikalingas

Savo ruožtu A.Veryga savivaldybes ragino turėti kantrybės ir vadovautis NVSC teikiamomis rekomendacijomis.

Savivaldybės absoliučia dauguma atvejų elgiasi adekvačiai.

„Savivaldybėms tiesiog reikia kantrybės ir suprasti, kad išplitus ligai nėra taip paprasta židinį suvaldyti. Aš suprantu, kad kartais atsiranda baimės ir pasimetimo matant, kiek daug atvejų yra nustatoma, bet kol kas situacija yra kontroliuojama, savivaldybės absoliučia dauguma atvejų elgiasi adekvačiai, atsiranda mobilūs mėginių paėmimo punktai, kur žmonės gali testuotis, testavimo apimtys yra plečiamos.

Yra pateikiamos rekomendacijos dėl gydymo įstaigų, jeigu ten išplinta infekcija. Taip pat savivaldybės turi savo Ekstremalių situacijų operacijų centrus, kurie veikia ir priima sprendimus dėl renginių atšaukimo ir stabdymo. Tikrai kol kas situacija yra valdoma, reikia turėti kantrybės“, – kalbėjo A.Veryga.

Įvesti lokalaus karantino Šiauliuose, Raseiniuose ar Radviliškyje, pasak jo, kol kas nesvarstoma: „Židiniai, kad ir plačiai išplitę, bet yra pakankamai aiškūs.“

Židiniai, kad ir plačiai išplitę, bet yra pakankamai aiškūs.

Juo labiau, pasak A.Verygos, kai savivaldybės imasi priemonių ir gali jas įgyvendinti be karantino paskelbimo – gali drausti renginius, įvesti nuotolinį mokymą.

„O tam, kad paskelbti kažkokias lokalias karantino priemones, aišku, gali būti tokių dalykų, bet reikėtų NVSC rekomendacijos ir savivaldybės administracijos su ministerija bendro kreipimosi į Vyriausybę, kad būtų toks karantinas skelbiamas. Kol kas nei vienoje savivaldybėje tokios rekomendacijos iš specialistų-epidemiologų neturim“, – paaiškino ministras.

R.Lingienė tikino, jog karantinas – pati kiečiausia priemonė. Pirmiausia, anot jos, reikia išnaudoti „visas minkštąsias priemones“. Ji pabrėžė, kad ir iš dabar nustatytų atvejų dauguma jų susiję su židiniais, ir nors situacija rimta, bet „nėra kažkokia ypatingai sudėtinga“.

Be kita ko, ji pažymėjo, jog šiandien dienos situacijos negalima lyginti su ta, kai plintant virusui Nemenčinėje buvo paskelbtas lokalus karantinas.

„Tada gavome masę informacijos tiek iš institucijų, tiek iš visuomenės, kad asmenys, kurie turi būti izoliacijoje, nesilaiko izoliacijos režimo, jį pažeidžia. Tai iš Raseinių ar kitų miestų, apie kuriuos aš šnekėjau, tokios informacijos neturime. Bet vėlgi situacija kiekvieną dieną gali keistis, ir jeigu plitimo mes nebesugebėsime sustabdyti, priemonių gali būti imtasi kietesnių“, – teigė R.Lingienė.

Nors per praėjusią parą nustatytas rekordinis COVID-19 atvejų skaičius – 138, A.Veryga neužsiminė, jog būtų planuojama įvesti naujus ribojimus, griežtinti ekstremaliosios situacijos režimą šalyje.

Neatmeta, kad keis paveiktų šalių rodiklį

Lietuvai peržengus 25 susirgimų koronavirusu 100 tūkst. gyventojų ribą, A.Veryga neatmetė, kad Vyriausybė keis koronaviruso paveiktų šalių rodiklį.

Šiuo metu koronaviruso paveiktomis šalimis, iš kurių grįžus būtina saviizoliacija, laikomos būtent 25 susirgimus 100 tūkst. gyventojų perkopusios šalys – ši kartelė nuo anksčiau galiojusių 16 atvejų jau kilstelėta prieš kiek daugiau nei savaitę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Oro uoste

„Kol kas COVID-19 valdymo komitete nebuvo sprendimo ir sutarimo keisti rodiklį. Esu ne kartą minėjęs, kad būtų gerai, kad Europa susitartų dėl kažkokio bendro principo, bendrų rodiklių – kol kas tokio sutarimo, išskyrus rekomendacijas tam tikras, nėra, bet tikrai neatmesčiau galimybės, kad tas rodiklis gali keistis, iš šalių, iš kurių atvykus gali nebereikėti izoliuotis“, – sakė A.Veryga.

Anot jo, COVID-19 komitete „buvo diskusija, bet apsispręsta kol kas pasilikti prie to paties – prie 25 atvejų“.

Virusas plinta ligoninėse, švietimo įstaigose

Nuo mokslo metų pradžios koronavirusas spėjo išplisti 77-iose ugdymo įstaigose, vidinis infekcijos plitimas iš jų nustatytas šešiose, teigė R.Lingienė.

Pasak jos, per pastarąją parą ugdymo įstaigose registruota 18 naujų koronaviruso atvejų, jie nustatyti 10-yje mokyklų ir keturiuose darželiuose.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukės iliustracija

„Nuo mokslo metų pradžios iki šios dienos COVID-19 ligos atvejai buvo registruoti 77 šalies ugdymo įstaigose, iš viso atvejų yra 116. Šiuo metu serga 77 vaikai, iš kurių penki yra ikimokyklinio amžiaus. Taip pat 28 ugdymo procese dirbantys darbuotojai ir 11 su ugdymo procesu nesusijusių asmenų“, – komentavo R.Lingienė.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, iš viso dėl koronaviruso plitimo šiuo metu izoliuota per 1,6 tūkst. asmenų, bet skaičiai nuolat auga.

Vidinis COVID-19 infekcijos plitimas nustatytas šešiose ugdymo įstaigose. Tai, epidemiologų vertinimu, nėra daug.

„Vidinis COVID-19 infekcijos plitimas nustatytas šešiose ugdymo įstaigose. Tai, epidemiologų vertinimu, nėra daug, nes kitose įstaigose infekcija patenka iš namų arba socialinės aplinkos“, – pažymėjo R.Lingienė.

Per parą nauji koronaviruso atvejai fiksuoti ir keturiose šalies sveikatos priežiūros įstaigose: Šiaulių, Radviliškio, Panevėžio ir Raseinių ligoninėse.

R.Lingienės teigimu, nuo pandemijos pradžios nustatyti 478 medikams, šiuo metu serga 117. Per rugsėjį iki šiol diagnozuoti 94 koronaviruso atvejai sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Nuotolinę spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo A.Veryga, NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė ir Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas, stebėkite žemiau:

VIDEO: COVID-19 atvejų skaičius šovė į viršų, kai kur prasidėjo antroji banga: ko imsis valdžia?

I.Rubikas spaudos konferencijos metu pristatė iniciatyvą dėl papildomų nemokamų psichologų konsultacijų tiems, kurie per koronaviruso pandemiją patyrė sunkumų. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius