Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 14

Kaip didinamas teismų veiklos efektyvumas?

Jau ne vienerius metus viešajame sektoriuje siekiama maksimaliai skaitmenizuoti procesus, kasdien ieškoma inovatyvių sprendimų, orientuojamasi į paprastesnį, patogesnį ir kokybiškesnį paslaugų teikimą. Pokyčius, kreipdamiesi į įvairias įstaigas, pajunta tiek paprasti žmonės, tiek juridiniai asmenys.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prie pozityvios viešojo sektoriaus kaitos ir efektyvesnio valstybinių institucijų darbo ypač daug prisideda Europos Sąjungos (toliau – ES) investicijos. Apie teismų veiklos efektyvumo didinimą, pasinaudojant ES lėšomis, kalbamės su Nacionalinės teismų administracijos projekto vadove Ramune Majauskaite.

Svarbiausia šiuolaikiniam žmogui – rezultatas

Kaip teigia R. Majauskaitė, šiuolaikinis užsiėmęs ir nuolat visur skubantis žmogus turi per mažai laiko, kad gilintųsi į vienų ar kitų įstaigų procesus, jam ypač svarbu greitas rezultatas, tad įstaigoms būtina nuolat tobulėti, optimizuoti ar integruoti veiklas ir visais įmanomais būdais mažinti žmogiškųjų klaidų tikimybę bei taupyti tiek darbuotojo, tiek institucijos kliento laiką.

„Pasinaudodami ES struktūrinių fondų parama, 2017 metais pradėjome įgyvendinti projektą „Teismų veiklos efektyvumo didinimas“. Išsikėlėme kelis tikslus: pirmiausia norėjome sukurti pažangaus teismų išteklių valdymo modelį, kurį taikant būtų sudarytos prielaidos teismų administracinės ir organizacinės veiklos problemų priežastims šalinti bei kilusioms problemoms efektyviai spręsti, taip pat parengti bylų skirstymo modelį, apimantį skirtingų tipų ir instancijų bylų paskirstymą ir užtikrinti efektyvų, skaidrų teismų veikloje aktualius rodiklius vertinantį bylų paskirstymą, tolygų teismų darbo krūvį.

Ir galiausiai – atskiras dėmesys buvo skirtas teismų informacinės sistemos LITEKO modernizavimui ir teismų sistemos atstovų kompetencijoms stiprinti, siekiant naudotis elektroninėmis priemonėmis“, – projektą pristato R. Majauskaitė.

Bylų skirstymas turi atitikti teismų poreikius

Anot pašnekovės, projektas „Teismų veiklos efektyvumo didinimas“ padės sulyginti teisėjų darbo krūvį, išgryninti tiek teisėjų, tiek jų komandos narių funkcijas, ir tai akivaizdžiai sutrumpins bylų nagrinėjimo trukmę.

Tai akivaizdžiai sutrumpins bylų nagrinėjimo trukmę.

„Kad teismo ištekliai būtų paskirstomi efektyviai, pirmiausia turi būti tinkamai įvertinamas bylų sudėtingumas. Iki minėto ES lėšomis finansuojamo projekto bylų skirstymas neatitiko teismų poreikių, nes skirstant bylas nebuvo atsižvelgiama į teisėjo nagrinėjamų bylų sudėtingumą, darbo krūvį, skirtingų rūšių bylų nagrinėjimo praktiką. Taigi, projektu užsibrėžėme situaciją pakeisti iš esmės, atsižvelgdami į teismų poreikius, atnaujinti bylų skirstymui naudojamą algoritmą, diferencijuoti jį pagal teismų tipus ir instancijas ir sudaryti galimybes vertinti naujus rodiklius“, – išsamiai pasakoja R. Majauskaitė.

Numatytas teismų informacinės sistemos modernizavimas

Pašnekovė tikina, kad projekto sąlygotus pokyčius greitai pajus tiek teisėjai, tiek teismų darbuotojai, tiek kitos suinteresuotos institucijos, tiek galutinis vartotojas – juridiniai ar fiziniai asmenys, kurių bylos nagrinėjamos skirtingų instancijų teismuose.

„Nuo 2004 metų Lietuvos teismai naudojosi viena teismų informacine sistema LITEKO, kuri yra pagrindinis teismų ir teisėjų darbo įrankis, jos tikslas – sudaryti sąlygas teismams automatizuotu būdu rinkti, kaupti, apdoroti, sisteminti ir teikti duomenis, susijusius su teismų gautais ir teisingumo vykdymo funkcijų įgyvendinimo procese reikalingais dokumentais ir duomenimis, sistemoje kaupti teismuose nagrinėjamų bylų medžiagą, keistis sistemos duomenimis su valstybės ir žinybiniais registrais bei informacinėmis sistemomis, teikti viešąsias teismų elektronines paslaugas visuomenei.

Teismų informacinė sistema LITEKO buvo ne kartą etapais modernizuojama, tačiau būtent šiuo projektu atliekamas sisteminis jos modernizavimas, mat pati sistema jau buvo technologiškai pasenusi, o jos greitaveika, kaip jau ir minėjau, buvo neįtikėtinai lėta“, – atkreipia dėmesį R. Majauskaitė.

Anot projekto vadovės, atnaujinus teismų informacinę sistemą LITEKO, teismų darbas vyks kur kas efektyviau, nes numatyta atlikti šios sistemos modernizavimą ir integracijas su kai kurių kitų valstybės informacinių sistemų registrais.

Projekto naudą netrukus pajus visi

Su visais projekto įgyvendinimo metu kilusiais iššūkiais – susidorota. Taip tvirtina R. Majauskaitė. „Nors projektas turėjo baigtis šį rudenį, jį reikės kuriam laikui pratęsti. Jei kalbėtume apie darbus – pirmieji projekto įgyvendinimo metai praktiškai buvo skirti viešųjų pirkimų dokumentacijai parengti. Vėliau įvyko ir patys viešieji pirkimai, galiausiai prasidėjo konkretūs darbai – pradėta atnaujinti milžiniškos apimties informacinė sistema, apimanti daugybę svarbių duomenų ir konfidencialios informacijos.

Aišku, tam, kad kai kurie darbai vyko lėčiau, negu buvo planuota, įtakos turėjo ir COVID-19 pandemijos sąlygoti trukdžiai. Tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, neįveikiamų užduočių nėra, tad pamažu artėjame prie projekto finišo tiesiosios“, – tvirtina R. Majauskaitė.

Pasak pašnekovės, projektas „Teismų veiklos efektyvumo didinimas“ bus neabejotinai naudingas visiems, nes atnaujinta ir modernizuota teismų informacinė sistema LITEKO veiks patogiau, sklandžiau ir greičiau.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR vidaus reikalų ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija – Informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius