-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 13

Kaip rinkimuose sekėsi S.Skvernelio Vyriausybės ministrams? Du pralaimėjo, keturi išrinkti, dar trys turi vilčių

Devyni iš penkiolikos Sauliaus Skvernelio ministrų kabineto narių dalyvavo sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose. Keturi iš jų – visi „valstiečiai“ – jau žino, kad liks dirbti ir naujos kadencijos parlamente. Tačiau Seime po naujos kadencijos parlamentarų priesaikos jau tikrai nebeišvysime užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ir susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus. O kaip rinkimuose sekasi kitiems ministrams ir kiek šansų jie turi likti Seime?
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parama S.Skverneliui menksta

Premjeras S.Skvernelis mažiau balsų pirmajame Seimo rinkimų ture šiemet gavo tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėje apygardoje. Prieš ketverius metus S.Skvernelis buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje antrajame ture, tačiau jau pirmajame ture aiškiai pirmavo, surinkęs per 30 proc. rinkėjų balsų. Šįkart į antrąjį rinkimų turą Pilaitės-Karoliniškių vienmandatėje rinkimų apygardoje S.Skvernelis eis iš silpnesniojo pozicijų, nes pirmame ture gavęs 14,47 proc. rinkėjų palaikymą jis smarkiai atsilieka nuo dvigubai daugiau balsų gavusios konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Daugiamandatėje apygardoje premjerui taip pat sekėsi prasčiau nei prieš ketverius metus. Nors S.Skvernelis išlaikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio poziciją, 2016 m. jis buvo gavęs 116 550 pirmumo balsų, o šiuose premjerą reitingavo 78 941 pilietis. Tiesa, šiuose rinkimuose padidėjo S.Skvernelio atotrūkis nuo antrojo LVŽS kandidatų sąrašo numerio – partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, pastarasis sulaukė 12 tūkst. mažiau reitingavimo balsų už S.Skvernelį.

A.Veryga gavo daugiau pirmumo balsų

Kitiems valstiečių ministrams rinkimai buvo sėkmingesni. Štai sveikatos apsaugos ministras, palyginus su 2016-aisiais sulaukė daugiau reitingavimo balsų. Prieš ketverius metus A.Verygą daugiamandatėje apygardoje reitingavo 33 818 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąrašo rinkėjų, o šiemet – 54 875 rinkėjai. Jis išlaikė trečiąją poziciją bendrame LVŽS kandidatų sąraše.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Vienmandatėje Panemunės apygardoje Kaune A.Verygos šiųmetis pirmojo turo rezultatas panašus į tą, kuris pasiektas prieš ketverius metus. 2016 m. A.Veryga pirmajame ture nusileido konservatoriui Tadui Langaičiui, tačiau laimėjo antrajame ture. Dabar A.Veryga, pagal rezultatus vienmandatėje rinkimų apygardoje taip pat antras. Pirmauja konservatorė Gintarė Skaistė. Tiesa, balsų atotrūkis tarp pirmosios ir antrosios vietos šiuose rinkimuose dvigubai didesnis nei prieš ketverius metus.

L.Kukuraičio ir K.Mažeikos šuolis

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis 2016 m. Seimo rinkimuose nedalyvavo. Dar šiemet jis kalbėjo nesieksiantis Seimo nario mandato, tačiau galiausiai persigalvojo. L.Kukuraitis kandidatūrą kėlė tik daugiamandatėje apygardoje ir pasiekė didžiausią šuolį tarp ministrų pagal reitingavimo balus. Gavęs 17 159 pirmumo balsus iš 18 pozicijos LVŽS kandidatų sąraše L.Kukuraitis pakilo į 8 poziciją ir dirbs naujosios kadencijos Seime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika į 2016 m. Seimą buvo išrinktas Sūduvos vienmandatėje apygardoje. Jis prieš tuometį socialdemokratų krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką pirmavo jau pirmajame rinkimų ture. K.Mažeika ir šįkart pirmauja vienmandatėje Sūduvos pietinėje rinkimų apygardoje. Šįkart jo konkurentas antrajame ture – konservatorius Vaidas Šalaševičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Daugiamandatėje apygardoje K.Mažeika prieš ketverius metus gavo 3827 reitingo balsus, o šiemet pirmumo balsus aplinkos ministrui atidavė 9199 „valstiečių“ rinkėjai ir kilstelėjo K.Mažeiką iš 17 į 9 poziciją kandidatų sąraše, nulemdami, kad politikas išsaugo parlamentaro mandatą.

J.Narkevičiui – sudie

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ministrams pasisekė kur kas prasčiau.

Jau dabar aišku, kad susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus dienos Seime baigsis sulig naujos kadencijos parlamento priesaika. Savo nuolatinę vienmandatę apygardą Trakuose jis šiemet paliko ir kandidatūrą kėlė Kauno Centro–Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje. Tokia rizika visiškai nepasiteisino. J.Narkevičius liko trečias nuo galo, nesurinkęs nė procento rinkėjų palaikymo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Daugiamandatėje apygardoje susisiekimo ministras sulaukė daugiau reitingo balsų tarp Lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos rinkėjų nei prieš ketverius metus, tačiau partija neperkopė 5 proc. rinkėjų palaikymo kartelės, todėl J.Narkevičiaus naujos kadencijos Seime nebebus.

Nors partijai Seimo rinkimai nebuvo sėkmingi, vilties likti parlamentare dar liko kitai LLRA-KŠS vidaus reikalų ministrei Ritai Tamašunienei. Nemenčinės vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjai, kaip ir prieš ketverius metus, nusprendė, kad ši kandidatė verta pakovoti antrajame ture. Tiesa, persvara prieš konkurentą šiemet beveik 10 proc. menkesnė, todėl tam, kad išliktų Seimo nare, R.Tamašunienei dar teks pasistengti.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Užsienio reikalų ministras liko be išeivių balsų

Dar liūdniau rinkimai klostėsi „socialdarbiečių“ ministrams. Partijai nesurinkus 5 proc. rinkėjų palaikymo daugiamandatėje apygardoje, trims ministrams beliko viltis palaikymo vienmandatėse rinkimų apygardose.

Tačiau ir čia nesisekė. LSDDP kandidatų sąrašo lyderis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vienmandatėje Pasaulio lietuvių apygardoje liko trečias, surinkęs 13,02 proc. rinkėjų balsų, ir naujos kadencijos Seime nebedirbs.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Vilčių išsaugoti parlamentarų mandatus dar liko žemės ūkio ministrui Andriui Palioniui, kuris prieš ketverius metus pelnęs Prienų–Birštono vienmandatės apygardos rinkėjų pasitikėjimą, jį išsaugojo ir šiuose rinkimuose Dainavos apygardoje. A.Palionis po pirmojo turo pirmauja prieš socialdemokratę Jūratę Zailskienę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Palionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Palionis

Ekonomikos ir inovacijų ministro Rimanto Sinkevičiaus viltys likti dirbti naujos kadencijos Seime taip pat lieka gyvos. Jonavos vienmandatės apygardos rinkėjai trejus rinkimus iki šiol beveik be konkurencijos reikšdavo palaikymą R.Sinkevičiui, tačiau šį kartą į antrąjį rinkimų turą jis pateko ne kaip rinkimų lyderis. Surinkęs 17,86 proc. rinkėjų palaikymą, R.Sinkevičius gerokai atsilieka nuo 33,07 proc. rinkėjų paramą užsitikrinusio socialdemokrato Eugenijaus Sabučio.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl po liūties sutrikusių Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veiklos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl po liūties sutrikusių Registrų centro tvarkomų registrų ir informacinių sistemų veiklos

Šeši dabartinės Vyriausybės kabineto nariai: energetikos, finansų, krašto apsaugos, kultūros, švietimo, mokslo ir sporto bei teisingumo ministrai Seimo rinkimuose nekandidatavo.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius