Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 19

Kaip susimažinti sąskaitas: elektros ir šildymo taupymo būdai, apie kuriuos nepagalvojote

Augančios kainos šią žiemą kaip reikiant tuština gyventojų pinigines. Ne vieną ištiko „energetinis kainų šokas“. Vis dėlto yra būdų, kaip sumažinti sąskaitas už elektrą bei šildymą. 15min pašnekovai pasidalijo patarimais, kaip sumažinti išlaidas elektrai ir šildymui, tinkančiais tiek gyvenantiems nuosavame būste, tiek butuose. Apie kai kuriuos būdus galbūt nebuvote nė pagalvoję.
Simas Zikaras su šeima gyvena 150 kvadratų nuosavame karkasiniame name
Simas Zikaras su šeima gyvena 150 kvadratų nuosavame karkasiniame name / Mato Baranausko / 15min nuotr.

Klaipėdietis Simas Zikaras su šeima gyvena 150 kvadratų nuosavame karkasiniame name. Dar apie 50 kvadratų sudaro po juo esantis rūsys.

„Kraštovaizdis padiktavo taip, nes kalno šlaitas yra ir teko darytis rūsį, nors neplanavome. Dabar juokiamės, kad jis mums kaip šilumos energijos akseleratorius tarnauja. Ten nešildoma patalpa, bet nuolat laikosi 18 laipsnių šiluma, nes didžioji dalis yra po žeme ir net nešildoma gerai išlaiko šilumą“, – pasakoja pajūryje gyvenantis vyras.

Prieš statydamasi nuosavą būstą šeima kėlė sau tikslą, kad jis būtų šiltas, sunaudotų nedaug energijos, nebrangiai kainuotų šildymas. Apibendrinant – tiesiog energetiškai efektyvus namas. Nors tuo metu, kai statė namus, dar buvo reikalaujama B klasės namų kategorija, tačiau, apsvarstę, kad šildymas kainuos mažiau, pergalvoję visus parametrus, nusprendė statyti A klasės statinį. Taigi tinkamu laiku ir vietoje padarius tinkamus sprendimus šiandien uostamiesčio šeimos visai negąsdina sąskaitose matomi skaičiai.

„Santūriai vertinu ir nesusiėmęs už galvos. Aišku, kai ant popieriaus matai, kiek už šildymą mokėjai pernai ir kiek šįmet, tie skirtumai matyti. Nori nenori apie tai susimąstai. Bet juokiamės, kad mes tinkamu laiku padarėme tinkamus sprendimus. Ir dabar turime keletą alternatyvų, kaip tą problemą spręsti“, – sako pašnekovas.

Už elektrą – 0 Eur

Praėjusiais metais šeima ant savo namo stogo įsirengė saulės elektrinę. Tokią, kad ji padengtų jų suvartojamos elektros sąnaudas.

„Ir mes viršijam tas savo sąnaudas taip, kad nereikėtų ir abonentinio mokesčio mokėti elektros tinklams. Nuo gegužės mėnesio už elektros energiją esam nulį eurų sumokėję. Visiškai visą energetinį namo poreikį, kuris susijęs su elektros energija, padengiame iš tos elektros, kurią sugeneruoja mūsų saulės elektrinė ant stogo. Taip kad elektros kainų šuolis mūsų visiškai nepalietė, net priešingai“, – savo sprendimu pasidalija S.Zikaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius