Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 20

Kaišiadoriškiai stojo ginti šimtamečių ąžuolų

Šimtamečių ąžuolų išsaugojimu susirūpinę kaišiadoriškiai penktadienio popietę susirinko į piketą. Bendruomenės pasipiktinimas kilo paaiškėjus, kad dėl planuojamos šalia esančių nakvynės namų rekonstrukcijos ir plėtros, medžius teks nupjauti. Lietuvos žaliųjų partijos ir Kaišiadorių bendruomenės organizuotame pikete dalyvavo apie 15 žmonių, atvyko ir savivaldybės atstovai.
Kaišiadoriuose augantys medžiai
Kaišiadoriuose augantys medžiai / Alvydo Klečkausko nuotr.

„Siekiame sustabdyti masiškai kertamus medžius Kaišiadorių mieste ir Kaišiadorių rajone, atkreipti visuomenės ir Kaišiadorių savivaldybės bei jai pavaldžių įstaigų dėmesį į neeilinę situaciją, kurioje atsidūrė gyvoji gamta (medžiai), svarbi Kaišiadorių gyventojams ir gamtos mylėtojams“, – teigiama piketo organizatorių pranešime.

Ąžuolai šioje vietoje buvo pasodinti 1928 metais, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dešimtmetį.

Pasak jų, ąžuolai šioje vietoje buvo pasodinti 1928 metais, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dešimtmetį. Beveik šimtamečiai medžiai – vieni seniausių Kaišiadoryse.

„Lietuvos žaliųjų partijos Kaišiadorių rajono skyrius, kartu su aktyvia Kaišiadorių krašto bendruomene, rūpindamasis Kaišiadorių rajono aplinka, nori išsaugoti kuo daugiau žaliųjų plotų Kaišiadorių rajone. Juk gamta – tai mūsų namai ir gyvenimo kokybės rodiklis. Norime, kad medžių kirtimas taptų išimtiniu įvykiu, bet ne įprastu reiškiniu.

Manome, kad Kaišiadorių rajono savivaldybė turėtų išsamiau svarstyti ir įvertinti situaciją bei galimas alternatyvas prieš nusprendžiant kirsti senuosius medžius. Medžių laja ne tik valo orą, praturtina jį deguonimi, tačiau kartu suteikia komfortą. Šaltuoju metų laiku, kai trūksta šviesos, medžiai yra be lapų, o šiltuoju – jie sudaro pavėsį. Svarbu ne tik pats medis, kaip vienetas, nemažiau svarbi yra jų laja, jos dydis. Vietoj nupjautų brandžių medžių pasodinti jauni medeliai savo laja tik po ilgų dešimtmečių atstos nukirstuosius.

Senieji medžiai yra auginti ne vienos Kaišiadorių rajono gyventojų kartos, todėl dažniausiai svarbus ir moralinis įsipareigojimas juos puoselėti ir išsaugoti ateities kartoms. Medžiai yra ne tik savivaldybių, bet ir jų gyventojų turtas. Nepakankama priežastis pjauti senuosius medžius, kai jie yra „negražūs“ ar „persenę“, „ardo šaligatvį“. Turėtų būti kertami tik tie senieji medžiai, kurie dėl savo būklės yra pavojingi aplinkai, bet dažniausiai pakanka medį tik genėti ar gydyti, nebūtina juos kirsti. Genėjimui būtina pasitelkti profesionalius arboristus.

Pažymėtina, kad miesto, miestelio ar gyvenvietės medžių būklės įvertinimui neteisinga taikyti miško medžiams taikomus kriterijus. Kaišiadorių rajone galėtų būti parengta ir diegiama miestų, miestelių ir gyvenviečių medžių išsaugojimo, puoselėjimo ir priežiūros, jų būklės ir augimo sąlygų gerinimo programa. Atsodinant ar sodinant naujus medelius, turėtų būti vengiama sodinti egzotinių rūšių ar formų medžių, prioritetas turėtų būti teikiamas Lietuvos medelynuose užaugintiems sodinukams. Laiko patikrintos rūšys neturėtų būti nuolat keičiamos nepatikrintomis“, – pranešime išdėstė organizatoriai.

Lietuvos žaliųjų partijos Kaišiadorių rajono skyriaus pirmininko Aivaro Jonykos teigimu, pikete dalyvavo apie penkiolika žmonių, išklausyti bendruomenės argumentų atvyko rajono savivaldybės ir socialinių paslaugų centro atstovai, meras. Pasak A.Jonykos, nors pakeisti valdininkų nuomonės nepavyko, diskusija buvo prasminga.

15min jis priminė, kad nupjauti medžius buvo svarstoma ir prieš dvejus metus, tačiau kalboms nutilus, gyventojai tikėjosi, kad planas nebus vykdomas. Vis dėlto, gavusi finansavimą, savivaldybė ryžosi iškirsti medžius ir pradėti šalia esančių nakvynės namų rekonstrukciją ir plėtrą.

Paklaustas, ar bendruomenė planuoja imtis kitų veiksmų, A.Jonyka atsakė teigiamai. Taip pat jis atskleidė, kad nukirsti medžius planuojama ir miesto pagrindinėje, Gedimino gatvėje.

„Miestas labai pasikeis, bandėm racionaliai paaiškinti, bet sulaukėme argumentų, kad jau gautas finansavimas ir tai svarbiau už medžius“, – nusivylimo neslėpė jis.

15min pašnekovas pabrėžė, kad šiuo metu kertama daug medžių, o visuomenei trūksta informacijos ir diskusijų. Dėl to jis siūlo įkurti interneto portalą, kuriame būtų talpinama informacija apie planuojamus kirsti medžius. Pasak A.Jonykos, svarbu visuomenę informuoti ir įtraukti į diskusijas dar prieš nusprendžiant medžius iškirsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius