Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 30

Kaišiadoryse kuriama profesionalių savanorių tarnyba

„Spręsti Kaišiadorių socialines problemas trūksta rankų“ – įsitikinęs savanorių organizacijos „Voluntarius LT“ įkūrėjas ir socialinio projekto iniciatorius daktaras Rimantas Mikalauskas. Įkvėptas Izraelyje veikiančios savanorių organizacijos, vienijančios per 4 tūkst. narių, jis panašų socialinių paslaugų teikimo modelį siekia pritaikyti ir Lietuvoje.
Dov Maisel vizitas Lietuvoje
Dov Maisel vizitas Lietuvoje

R. Mikalauskas kilęs iš Kaišiadorių, tad miesto problemos jam yra ne tik pažįstamos, bet ir reikšmingos. Lietuvos sporto universiteto docentas, socialinių mokslų daktaras, vadovėlių autorius – pats savanoriavo tarptautiniuose sporto turnyruose ir ilgą laiką palaikė savanorystės idėjas, o 2014 metais įkūrė organizaciją „Voluntarius LT“. Jos tikslas – suteikti galimybę kiekvienam žmogui tapti profesionaliu savanoriu, teikiančiu pirmąją medicininę pagalbą, psichologinę pagalbą ir dirbančiu su socialinės rizikos asmenimis.

Rūpinasi gimtojo krašto problemomis

Remiantis Valstybinio psichikos sveikatos centro 2017-ųjų metų statistika Kaišiadorių miestas Lietuvoje užima aštuntąją vietą pagal savižudybių skaičių – 100 tūkts. gyventojų tenka daugiau nei penkiasdešimt savižudybių.

Anot R. Mikalausko, Kaišiadorys susiduria ne tik su savižudybių, bet ir smurto artimoje aplinkoje bei kitomis opiomis socialinėmis problemomis. Jis nusprendė šias problemas padėti spręsti – parengė projektą „Gelbstinti bendruomenė – gyva bendruomenė“.

Projekto idėja įgyvendinama pagal LR Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamą priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“. Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos (ES) fondų ir bendrojo finansavimo lėšų buvo skirti 19 tūkst. 800 eurų. Projekto vertė – 25 tūkst. 100 eurų.

Finansavimas skirtas ir dar 38-ių Bendruomenės inicijuotų vietos plėtros strategijų įgyvendinimui. Gautos lėšos per miesto vietos veiklos grupę (VVG) paskirstomos vietos bendruomenių rengiamiems socialiniams projektams, kuriais siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį, skatinama savanorystė, gyventojų įsitraukimas į bendruomenės veiklą.

Patirties sėmėsi svetur

„Voluntarius LT“ įkūrėjas paaiškina, kad orientuojasi ne tik į savanorišką pirmosios pagalbos, bet ir socialinių paslaugų teikimą bei smurto ir savižudybių prevenciją.

Jis pabrėžia siekiantis įgyvendinti idėją, kad savanorių pagalba būtų teikiama nacionaliniu mastu. Pavyzdžiui, kad surinkus greitosios pagalbos numerį skambutis galėtų būti peradresuojamas ir savanorių tarnybai.

„Mane įkvėpė perskaitytas Nidos Degutienės, tuometinio Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje žmonos, straipsnis „Misija – po skambučio lėkti greičiau už mirtį“. Ji pasakojo apie Izraelio organizacijos „United Hatzalah“ profesionalius savanorius, kurie visoje šalyje pirmąją pagalbą suteikia per tris minutes“, – dalinasi R. Mikalauskas.

Norėdamas geriau pažinti šios organizacijos veikimo principus „Voluntarius LT“ vadovas kartu su komanda nuvyko į Izraelį. Viešnagės metu lietuviai susipažino su „United Hatzalah“ įkūrėju Eli Beer, kuris visą savo gyvenimą pašventė žmonių gelbėjimui. Jis papasakojo, kaip reikėtų paruošti savanorius-profesionalus.

Projekto dalyviai
Projekto dalyviai

Profesionalios savanorystės mokymai

Anot pašnekovo, Kaišiadorių savanorių laukia rimti mokymai. Po jų aštuoni žmonės Kaišiadoryse bus pasiruošę suteikti pirmąją medicininę, psichologinė pagalbą, nukreipti žmones pas tinkamus specialistus.

Aštuoni žmonės Kaišiadoryse bus pasiruošę suteikti pirmąją medicininę, psichologinė pagalbą, nukreipti žmones pas tinkamus specialistus.

„Gruodį Kaišiadoryse vyks informacinis renginys, skirtas gyventojus supažindinti su projektu ir pakviesti jame dalyvauti. Žmonės labai teigiamai vertina profesionalios savanorystės naudą, nes išmoksta kritinėse situacijose nesutrikti, o iš karto suteikti pagalbą. Tikiuosi, kad prie projekto prisijungę savanoriai vėliau aktyviai įsitrauks ir į organizacijos veiklą“, – pasakoja pašnekovas.

Kadangi savanoriai pagalbą teiks savo gimtajame rajone, jų veikla turėtų būti ypač efektyvi, nes jie numano galimas situacijas ir pažįsta žmones. Jie galės pasirūpinti, paremti, ir pasikalbėti su žmogumi, patyrusiu rimtą stresą, smurtą ar nelaimę.

„Įsivaizduokime, kad įvykus nelaimei šeimoje, vien nueiti pas žmogų ir pasikalbėti yra labai svarbu. Mes taip pat būsime pasiruošę suteikti pirmąją medicininę ir psichologinę pagalbą“, – sako R. Mikalauskas.

Aktyvūs bendruomenės nariai

Jis patikslina, kad savanoriai nepakeis profesionalių greitosios pagalbos darbuotojų ar psichologų, tačiau pirmąją pagalbą ar pirminę psichologinę pagalbą suteikti tikrai galės.

„Voluntarius LT“ įkūrėjas pabrėžia, kad glaudžiai bendradarbiauja su Kaišiadorių įstaigomis, kurios ženkliai prisidės prie reikalingos darbuotojų kvalifikacijos užtikrinimo.

„Pirmosios pagalbos mus mokys Lietuvos paramedikų asociacijos nariai, su socialinėmis paslaugomis supažindins Kaišiadorių socialinių paslaugų centro darbuotojai. Pirmosios psichologinės pagalbos žinių suteiks Kaišiadorių psichikos sveikatos centro specialistai“, – vardija pašnekovas.

Parengti savanoriai taps bendruomenės aktyvistais ir bus atpažįstami. „Sukursime tokį savanorių įvaizdį, kad žmonės patys į juos kreiptųsi. Daugiabutyje užkabinsime lentelę, kad jame gyvenantys žinotų, jog gali bet kada kreiptis pagalbos. Be to, savanoriai išsiskirs savo apranga, turės reikalingą įrangą, kuprines“, – sakė jis.

Vietos veiklos grupės

Vietos veiklos grupės – kas tai, kam jos skirtos ir kuo gali jums pasitarnauti?

Vietos veiklos grupių žemėlapis

Žemėlapyje galite rasti miestų vietos veiklos grupes, kurių vietos plėtros strategijoms jau skirtas finansavimas. Renkite projektus ir prisidėkite prie pokyčių.

VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius