Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 25

Po audito Kalėjimų departamente ministras ketina kreiptis į teisėsaugą

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pirmadienį pristatė Kalėjimų departamento veiklos ir valdymo audito išvadas. Pasak ministro, sistemoje vyravo neskaidrūs viešieji pirkimai per kuriuos buvo padaryta finansinė žala valstybei. Dėl to ministras ketina kreiptis į teisėsaugą. Kokio konkrečiai dydžio žala galėjo būti padaryta, audite neįvardijama, tačiau teigiama, kad kartais už prekes buvo permokama net šešis kartus.
Elvinas Jankevičius
Elvinas Jankevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neskaidrūs viešieji pirkimai, itin bloga sutarčių vykdymo kontrolė Kalėjimų departamente tapo labiau įprasta praktika nei atsitiktinumu. Dėl to valstybei galimai buvo padaryta didelė turtinė ir neturtinė žala“, – teigė E.Jankevičius.

Ministras tikino, kad jo supratimu, tokio masto nusižengimų nepastebėti buvo neįmanoma, todėl akivaizdu, kad už netinkamą veiklą buvo atsakingi buvę Kalėjimų departamento vadovai.

„Savikontrolės lygis yra vis dar žemas ir tikėtina, kad yra palikta terpė klestėti neskaidriems susitarimams, kurių anksčiau neidentifikuodavo, o galbūt ir nenorėdavo identifikuoti net vykdoma finansų kontrolė“, – sakė E.Jankevičius.

Pasak jo, Kalėjimų departamento padalinys, turėjęs užtikrinti, kad visi vykstantys galimai korupciniai procesai būtų užkardyti, to nepadarė. Atvirkščiai esą nustatyta, kad ir šis padalinys tyrimus atlikdavo neobjektyviai.

Ministro teigimu, Kalėjimų departamentas ir visos jam pavaldžios įstaigos po audito išvadų bus reorganizuoti.

„Stiprinsime vidaus kontrolės, įskaitant ir finansų kontrolę, funkcijas. Įtvirtinsime rotacijos principą, gerinsime pareigūnų darbo sąlygas. Realiai, o ne deklaratyviai centralizuosime viešuosius pirkimus. Reikalausime iš Kalėjimų departamento vadovo, kad Kriminalinės žvalgybos funkciją atliekantis padalinys būtų efektyvus ir nedalyvautų jam nebūdingoje ūkinėje-finansinėje veikloje“, – teigė ministras.

Taip pat jis tikino reikalausiantis, kad nuo šiol departamento darbuotojams algos nebūtų mokamos avansu.

Ministras tikino, kad kol kas dėl pažeidimų neįžvelgia buvusių ministerijos vadovų kaltės, tačiau tikina, kad greičiausiai atsakomybę teks prisiimti buvusiems Kalėjimų departamento vadovams bei pačių įkalinimo įstaigų direktoriams.

Vertinimas daugiausia apima buvusios Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės vadovavimo laikotarpį.

Per pakartotines kratas – tie patys radiniai

Teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis tikino, kad auditas parodė, jog sistemoje yra nepakankamas veiklos organizavimas. Anot jo, ir praėjusią savaitę pagarsinta situacija, kai nuteistieji internetu transliavo išgertuves Kybartų pataisos namuose, įrodo, kad kalinimo įstaigose trūksta kontrolės.

Pasak viceministro, praėjusią savaitę daugelyje įkalinimo įstaigų buvo vykdomos kratos. Kai kuriose po kelis kartus.

„Kiekvienos kratos metu randami draudžiami daiktai, ryšio priemonės. Kalintieji asmenys būna apsvaigę nuo narkotikų ir alkoholio“, – teigė jis.

„Tai reiškia, kad daiktai labai greitai vėl patenka į įkalinimo įstaigą“, – įvertino ministras.

Mokėjo už nepadarytus darbus

Spaudos konferencijoje Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė tikino, kad auditas parodė, jog nuolat konkursus laimėdavusios ir žiniasklaidoje ne kartą įvardintos kelios įmonės kartais gaudavo pinigus net už tokius darbus, kurių neatlikdavo.

Taip pat nustatyta, kad departamentas įsigydavo turto, kurio net nenaudodavo.

„Nupirkta brangi turto inventorizavimo sistema, kuri net nebuvo naudojama“, – teigė D.Visalgienė.

Pasak jos, stambiausi pažeidimai fiksuoti įsigyjant mobiliojo ryšio blokavimo įrangą Alytaus ir Marijampolės pataisos namuose, nes laimėjusi įmonė turėjo būti apskritai šalinama iš konkurso, nes buvo pasiūliusi labai neįprastai mažą kainą. Tuo tarpu kitai pirkimo daliai ta pati įmonė pateikė ypatingai brangų pasiūlymą. Konkurse išvis dalyvavo tik dvi įmonės.

Taip pat, anot jos, netvarkingai buvo tvarkoma departamento buhalterinė apskaita.

„Dar vienas aspektas, tai labai daug klausimų kilo dėl imuniteto padalinio funkcijų neatlikimo. Labai daug faktų rodo, kad mes negalime teigti, jog buvo vykdomi objektyvūs tyrimai“, – sakė ji.

Auditas apėmė 2015-2017 m. laikotarpį.

Nuo pernai Kalėjimų departamentui vadovaujantis Robertas Krikštaponis tikino dar šiandien sudarysiantis komisiją audite nustatytiems pažeidimams įvertinti.

„Mes ir toliau savo jėgomis, kiek leidžia galimybės, atliksime ir toliau patikrinimus“, – teigė jis.

Kalėjimų departamento auditas inicijuotas tikrinant Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Šio audito metu nustatyta daug pažeidimų, teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Kalėjimų departamento auditas pavasarį supurtė ir pačios Teisingumo ministerijos viršūnes. Tuometinė ministrė Milda Vainiutė sulaukė kritikos dėl neveiklumo ir pasitraukė iš pareigų. Kiek anksčiau iš pareigų taip pat pasitraukė ir tuometinis viceministras Raimondas Bakšys, kritikuotas dėl kalėjimų sistemos auditų stabdymo.

Tuo metu buvusią vieną šių auditų vykdytojų Rasą Kazėnienę teisingumo ministras E.Jankevičius paskyrė laikinai vadovauti Kauno tardymo izoliatoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius