Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09 /11:51

Kalėjimų sistemos vadovai Ž.Mikėnaitė ir E.Kviatkauskas nušalinti nuo pareigų

Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas ir buvusi izoliatoriaus direktorė, dabartinė Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė nušalinti nuo pareigų, BNS informavo Teisingumo ministerija.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Sprendimas yra priimtas nušalinti nuo šios dienos abu“, – BNS sakė teisingumo viceministras Donatas Matuiza.

Anot jo, sprendimą ministrė Milda Vainiutė priėmė išklausiusi ministerijoje pirmadienį sudarytos komisijos pateiktus argumentus – komisija įvertino teisėsaugos pateiktą informaciją, dalis jos narių lankėsi ir pačiame Kauno tardymo izoliatoriuje.

Teisingumo ministerija nurodo, kad ministrės pavedimu Kalėjimų departamento direktoriaus funkcijas atliks šio departamento patarėjas Antanas Laurinėnas, o Kauno tardymo izoliatoriaus – direktoriaus pavaduotojas Arvydas Venclovas.

 Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno  tardymo izoliatorius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno tardymo izoliatorius

„Komisija dirba labai intensyviai, apklausia darbuotojus, renka tyrimui reikalingą medžiagą. Atsižvelgdama į komisijos pateiktas pirmines išvadas, priėmiau sprendimą laikinai nušalinti nuo pareigų departamento ir izoliatoriaus vadovus“, – pranešime pažymi M.Vainiutė.

BNS pradėjus domėtis galimais pažeidimais Kauno tardymo izoliatoriuje, Kalėjimų departamentas (KD) pradėjo vidinį tyrimą. Teisingumo ministerija premjero Sauliaus Skvernelio pavedimu pirmadienį iš KD tyrimą perėmė. Ministerija nurodė, kad baigus tyrimą bus sprendžiama dėl E.Kviatkausko ir Ž.Mikėnaitės tarnybinės atsakomybės.

Skirtingos institucijos nusprendė tirti pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, tą atsisakius daryti teisėsaugai.

Situaciją nagrinės Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos tirs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės Rasos Kazėnienės pareiškimą.

Pareigūnė šį sprendimą yra apskundusi prokurorams – prokurorai pagal šį skundą pradėjo tyrimą.

R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“.

Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Komentuodama situaciją prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę sakė laukianti „aiškaus ir konkretaus rezultato“ iš Teisingumo ministerijos atliekamo tyrimo dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teigė, jog pirmųjų atsakymų iš Teisingumo ministerijos laukia dar šią savaitę. Jis pripažino, kad dėl procesų, vykstančių Kalėjimų departamente, yra iškelti pakankamai svarūs įtarimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius