TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 23 /10:29

Kalėti nuteistas V.Gapšys iš Seimo kol kas nesitraukia: tai pirmiausia bausmė šeimai

Politinės korupcijos byloje kalėti nuteistas parlamentaras Vytautas Gapšys kol kas neatsisako Seimo nario mandato. Penktadienį jis žada pateikti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, prašys stabdyti ir nuosprendžio vykdymą.
Vytauto Gapšio spaudos konferencija
Vytauto Gapšio spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Seime V.Gapšys žurnalistams sakė, kad penktadienį su teisininkais turės parengtą kasacinį skundą, kurį teiks Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Čia yra susidariusi tokia teisinio vakuumo situacija. T. y. aš natūraliai nežinau, kaip vykdymas turėtų prasidėti ir kada, kaip turėtų būti, kaip aš galiu pateikti tą skundą, tas procedūras visas atlikti. Visi spėlioja iš anksčiau buvusių pavyzdžių.

Jeigu viskas klostysis taip, kaip seniau klostydavosi, ir nebus taikoma kažkokia specifinė man procedūra, tai mes pateiksime kasacinį skundą rytoj. Tai bus, aišku, siauresnės apimties negu vėliau pateikiamas advokato kasacinis skundas, nes tiesiog su 200 lapų medžiagos per 2 dienas yra ribotos galimybės padaryti“, – aiškino jis.

Pagal praktiką, kaip aiškino V.Gapšys, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas per savaitę-dvi išsprendžia priimtinumo klausimą ir prašymą, kad būtų sustabdytas nuosprendžio vykdymas.

„Toks prašymas bus pateiktas“, – nurodė vadinamojoje „MG Baltic“ byloje nuteistas politikas.

Pirmiausia bausmė šeimai

V.Gapšys sakė, kad kol nesitraukia iš Seimo.

„Kalbėjome ir su advokatu, kaip visa ta situacija yra. Laukiame kasacinio teismo pirmų sprendimų, ir tada situacija, manau, bus aiškesnė ir parlamentui, ir man pačiam, ir visiems kitiems“, – komentavo jis.

Nuteistas Seimo Darbo partijos frakcijos narys tikino, kad Lietuvos Apeliacinio teismo nuosprendis didžiausia bausmė yra net ne jam, o šeimai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytauto Gapšio spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytauto Gapšio spaudos konferencija

Jis pasakojo, kad su sūnumi ir dukra ruošdavo namų darbus, veždavo į mokyklą, būrelius. O vakar vaikams turėjo paaiškinti, kad gali būti to sutrikimų ir nelabai malonių.

„Aš pats, žinote, tada tapsiu valstybės išlaikomu asmeniu, valstybė manimi rūpinsis, mane pamaitins, dar kažką turbūt duos, gal net ir apsirengti ar pasikloti, kaip išsimiegoti. O vaikais aš pasirūpinti tuo metu turbūt negalėsiu taip, kaip aš norėčiau.

Dėl to tą bausmę vertinu pirmiausia kaip bausmę mano šeimai, o ne man. O pats, aišku, nesidžiaugiu šituo sprendimu dėl to, kad žinau, jog esu nekaltas“, – sakė V.Gapšys.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis po teismo sprendimo
Lukas Balandis / BNS nuotr./Raimondas Kurlianskis po teismo sprendimo

Jis aiškino, kad kalbėjosi su Seimo Darbo partijos frakcijos kolegomis. Anot politiko, žmonės, kurie dirbo ir anksčiau, žinojo sprendimus, dar kartą patvirtino, jog buvo ne taip, kaip surašyta Lietuvos Apeliacinio teismo sprendime.

„Kodėl jie nenorėjo įsigilinti, kodėl jie nenorėjo to padaryti, man jau sunku aiškinti. Vidus verda skaitant kiekvieną eilutę, kurią jie surašė. Tu žinai, kad buvo ne taip, tu žinai, kad jie sukūrė interpretaciją ar pasiėmė prokuroro interpretaciją, kuri nėra tiesa.

Bet ką nors padaryti esi ribotas, nes net ir kasacijoje aš galiu skųsti dėl teisės taikymo klausimo, ne dėl faktinių aplinkybių. Tai ir darysiu“, – sakė V.Gapšys.

Jis tikino nežinantis, kada jam reikia prisistatyti atlikti įkalinimo bausmę. Esą reikia laukti, kol teismo nuosprendis bus perduotas vykdyti, o praktikoje, kaip sulaukė paaiškinimo, tai gali užtrukti mėnesį laiko.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytauto Gapšio spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytauto Gapšio spaudos konferencija

„Gali, sako, būti per porą savaičių. Bet, sako, gali padaryti tau ir specialų šou, kad, pavyzdžiui, prie Seimo pasitiks ir sakys, einame.

Negaliu atmesti jokio varianto, dėl to su vaikais kalbėjau ne šiandien, o vakar. Su žmona apsitarėme, kaip ji gyventų, jeigu būtų pradėtas toks vykdymas ir vakar, o ne šiandien“, – dėstė kalėti nuteistas Seimo narys.

Puspenktų metų kalėjimo

Pirmojoje instancijoje išteisinti ir buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, ir kyšių ėmimu kaltintas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, ir kiti bylos dalyviai trečiadienį buvo nuteisti Lietuvos apeliacinio teismo.

V.Gapšiui buvo skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė.

Jis, kaip ir Darbo partija, buvo nuteistas dėl kyšio ėmimo iš R.Kurlianskio ir prekybos poveikiu.

Trečiadienį jis sakė ruošiantis kasacinį skundą dėl jam skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius