Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 07

Kalinių artimieji protestavo prieš naujas įstatymų pataisas

Ankstyvą pirmadienio rytą, prie Kauno tardymo izoliatoriaus, buvo surengta protesto akcija prieš naujas Seimo priimtų Bausmių vykdymo kodekso pataisas. Kurios draus rūkymą uždaro tipo kamerose, trumpins pasimatymų laiką bei apribos kalinių galimybes apsipirkti įkalinimo įstaigų parduotuvėse.
Protesto akcija
Protesto akcija / Milenos Migonytės nuotr.
Temos: 1 Protestas

Nedidelė susirinkusių protestuotojų grupelė pasidalijo į dvi dalis.  Vyrai – kurie protesto akcijos metu atsisakė tiek kalbėti, tiek pozuoti prieš kameras. Bei moterys, kurios  viešai reiškė savo nepasitenkinimą, ne tik dėl naujų įstatymo pataisų, bet ir dėl nežmoniškų sąlygų įkalinimo įstaigose.

„Jeigu valdžia yra ne gestapas, tuomet atkreips dėmesį į sudėtingą kalinių situaciją. Mano vyras numetė 5 kilogramus, jis kankinasi“, – teigė protestuojančio kalinio žmona.

Moteris, kaip ir visos pašnekovės, nenorėjo minėti savo vardo, tačiau skundėsi, jog pusę metų negalės susitikti su vyru, nes šis, būdamas kalėjime, nusižengė. Anot jos, taip yra pažeidžiamos jos teisės, nes ne ji, o vyras pažeidė įkalinimo įstaigos taisykles ir todėl galimybė susitikti turėtų būti.

„Tai yra mano teisių pažeidimas“, – skundėsi moteris bei pasipiktinusi pridūrė, jog reikia turėti sąžinės ir taip nebesielgti.

Kita protesto dalyvė, nepaisant to, jog jos vyras iš įkalinimo įstaigos grįžo prieš 5 mėnesius, protestavo dėl kitų kalinių ir jų artimųjų.

„Mes protestuojam prieš nehumaniškas, antisanitarines sąlygas kalėjimuose ir ypač pasimatymų kambariuose. Žmogaus orumas pažeidžiamas. Mes gyvenam Europos Sąjungoje, kur ta Sąjunga? Jos nėra“, – sakė moteris.

Protesto akcijos dalyvės buvo pasipiktinusios naujais pakeitimais ir degino žvakutes, kurios, anot jų, simbolizuoja šilumą ir meilę, kurią jaučia nelaisvėje esantiems mylimiesiems ir giminaičiams.

Akcijos dalyviai taikiai lūkuriavo šalia Kauno tardymo izoliatoriaus, o uždegę žvakutes ir išsakę nuoskaudas išsiskirstė.

Akcijos dalyviai taikiai lūkuriavo šalia Kauno tardymo izoliatoriaus, o uždegę žvakutes ir išsakę nuoskaudas išsiskirstė.

Kaip jau buvo minėta praėjusią savaitę, kaliniai protestuoja prieš Seimo priimtų Bausmių vykdymo kodekso pataisas. 1028 nuteistieji atsisakė „valdiško maisto“.

Kaip teigė Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas Donatas Matuizas, nuteistieji streikuoja dėl įsigaliosiančio draudimo rūkyti uždaro tipo kamerose, įkalinimo įstaigų ligoninių stacionaruose ir pataisos įstaigų sveikatos priežiūros tarnybų antrinės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros padaliniuose. Šie pakeitimai numatyti Seimo priimtose Bausmių vykdymo kodekso pataisose ir įsigalios nuo rugsėjo 7 dienos.  

Nuo kitų metų balandžio 1 dienos įkalinimo įstaigose bus ir daugiau pakeitimų. Dabar esantys dviejų dienų ilgalaikiai pasimatymai sutrumpės perpus, truks parą. Tačiau tokie susitikimai bus galimi šešis, o ne keturis, kartus per metus.

Kaip teigė D.Matuizas su vaikais nuteistieji galės pasimatyti per trumpalaikius pasimatymus ir galės skirti visą dėmesį atžaloms.

„Vaikai galės ateiti į trumpalaikius trijų valandų pasimatymus. Tokie susitikimai bus dažnesni, tad nuteistieji galės bendrauti su vaikais.

Nes tie ilgalaikiai pasimatymai, žinome, dėl ko jie vyksta. Tai yra vadinamieji sekso pasimatymai“, – apie ateityje pasikeisiančias kalinių lankymo galimybes kalbėjo departamento direktoriaus pavaduotojas.

Tai pat ateityje bus ribojamas tam tikrų maisto produktų įsigijimas, nes iš lengvai rūgstančių, mielinių produktų kaliniai gamina svaigalus.

Kartu su šiais apribojimas pasikeis ir kalinių galimybės apsipirkti įkalinimo įstaigų parduotuvėse. Nuo kitų metų balandžio paprastoji įkalintųjų grupė galės išleisti 114 eurų, lengvoji – 150, o prasižengusiųjų drausminė grupė – 72 eurus per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius