Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 19

Kalinys suabejojo teisingumo ministru: „Spragos ryšio blokavime paliekamos specialiai“

Po to, kai birželio 16 d. du tiesiogiai išgertuves transliavę Kybartų pataisos namų nuteistieji atvėrė kraujuojančias įkalinimo įstaigų sistemos žaizdas, į vietą išsiaiškinti situacijos atskubėjęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius rėžė tvirtai: telefonai šioje įstaigoje neveiks. Tokiu pažadu suabejojo kalintieji, atskleidę priežastį, kodėl blokuoti ryšį nėra naudinga patiems pareigūnams.
Ryšio blokavimo įranga
Ryšio blokavimo įranga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tai, kas įvyko savaitgalį – labai nemalonus incidentas. Imsimės visų priemonių, kad tokie dalykai nebesikartotų. Yra pradėtas patikrinimas, kuris nustatys kiekvieno pareigūno, dirbusio tuo metu, kai vyko tiesioginė transliacija, atsakomybę. Tiesioginės transliacijos metu kalinius prižiūrėti turėjo 9 pareigūnai“, – pirmadienį teigė tik ką teisingumo ministro nuo pareigų nušalintas laikinasis Kybartų pataisos namų vadovas Rimantas Zaikauskas, patikinęs, kad šiuo metu mobilusis ryšys Kybartų pataisos namuose nėra blokuojamas.

Tą patį 15min patvirtino ir šios įstaigos Apsaugos ir priežiūros skyriaus viršininkas Aidas Plaušinis. Anot jo, iškabinta ryšį turinti blokuoti įranga neveikia, šiuo metu prasidėjęs teisminis procesas su įmone, kuri kaltinama tuo, kad neužtikrino kokybiškos paslaugos tiekimo.

Panaši situacija, pasak Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio, vyrauja ir kitose Lietuvos įkalinimo įstaigose – daugelyje jų ryšio blokavimo sistema veikia tik iš dalies. Išleisti didžiuliai pinigai (Kybartų pataisos namuose įrengti prietaisai kainavo apie 168 tūkst. litų), o pataisos namuose ir kalėjimuose telefoniniai pokalbiai mobiliaisiais nevaržomi. Vien Kybartų pataisos namuose šiemet jau atimti 346 telefonai, iš kurių didžioji dalis paimti bandymų perduoti juos kaliniams metu.

Pasak teisingumo ministro, ryšio blokavimo prietaisai Kybartų pataisos namuose neveikia, tačiau ryšio blokavimas bus užtikrintas. Tiesa, E.Jankevičius neįvardijo, kokiomis priemonėmis tai ruošiamasi padaryti.

„Telefonai šioje įstaigoje neveiks. Ar teigiu, kad kaliniai turi sąsajų su čia dirbančiais pareigūnais? Be abejonės, kitaip prekyba nevyktų. Tos pasakos, kad permeta per tvoras ir panašiai... Užtikrinsime sekimą ir filmavimą visos pataisos namų teritorijos. Tie, kurie organizuoja prekybą, kurie pasiima siuntinius, bus nustatyti ir nubausti“, – pažadėjo E.Jankevičius, patikinęs, kad tokia prekyba vyksta ne tik šioje įkalinimo įstaigoje.

Teisingumo ministras pirmadienį informavo, kad Kybartų pataisos namuose bus atliekamas plataus masto tarnybinis patikrinimas. Birželio 18 d. įstaigoje buvo atliekamos masinės kratos (rastos šešios ryšio priemonės, šešios SIM kortelės, naminės brogos), o antradienį iš Vilniaus į Kybartus pasiųsti elitiniai kriminalinės žvalgybos pareigūnai. Jų užduotis – ištirti prekybos židinius pataisos namų viduje. Žadėta bendradarbiauti ir su policija – bus ieškoma, kas iš išorės organizuoja prekybą neleistinais daiktais.

Kalbėdamas visa tai žurnalistams, E.Jankevičius buvo nusiteikęs ryžtingai, tačiau jo viešos kalbos neįtikino kalinių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ryšio blokavimo įranga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ryšio blokavimo įranga

Kalinys: ryšio niekad neblokuos

Su 15min susisiekęs viešai prisistatyti nepanoręs nuteistasis patikino, kad ryšio blokavimo spragos niekuomet nebus užtaisytos. Įkalinimo bausmę atliekantis vyras pateikė ir to priežastį.

„Jie niekada, niekada ir dar kartą niekada neužkirs kelio mobiliesiems telefonams patekti į įkalinimo įstaigas. Spragos mobiliajam ryšiui paliekamos specialiai. Nes būtent į pataisos namus nelegaliai pakliuvusių mobiliųjų telefonų pagalba pareigūnai renka informaciją apie nusikalstamus susivienijimus. O tai – skambios bylos, kurios uždeda vieną kitą papildomą žvaigždę ant pečių“, – įsitikinęs kalinys.

Vienas buvo apsvaigęs nuo alkoholio, kitas – nuo narkotikų

15min primena, kad Kalėjimų departamento „Facebook“ profilyje birželio 16 d. vakarą paskelbta informacija apie du kalinius, kurie mobiliuoju telefonu Kybartų pataisos namuose vykdė išgertuvių tiesioginę transliaciją. Šis pasirodymas vyrams baigėsi liūdnai – jie izoliuoti ir 12 mėnesių perkelti į drausmės grupę, kurioje apribotas jų judėjimas, skambučiai bei pasimatymai su artimaisiais.

Tiesioginės transliacijos metu du iki pusės nuogi vyrai – Ernestas E. ir Erikas T., su daugybe keiksmažodžių aiškino, kiek kalintiems Kybartų įkalinimo įstaigoje kainuoja „samagonas“ ir „kaifas“. Butelis alkoholinio gėrimo – 15 eurų, o „kaifo“ gramas – 45 eurai. Visos šios prekės, sandoriai, o ir patys telefonai bei internetas įkalinimo įstaigose nėra legalu, tačiau akivaizdu – nesunkiai prieinama.

VIDEO: Kybartų pataisos namų kaliniai transliavo savo išgertuves

Įraše vyrai kalbėjo ne tik apie lengvai prieinamą alkoholį ir moteris, bet dar paprašė pažįstamų transliacijos žiūrovų papildyti jų išankstinio apmokėjimo telefonines korteles. Žadėjo su šiais papildymais „prasukti“ kokių nors reikalų, aptarė, kurio mobiliojo ryšio tiekėjo ryšys už įkalinimo sienų veikia stipriau. Nors transliuotojai bandė slėptis – buvo nustatę, kad programa ant jų veidų uždėtų kaukes, tačiau šios dingdavo vos tik prie veido priartėdavo ranka su stikliuku arba jie pasimuistydavo labiau.

Vienas tiesioginės transliacijos „herojus“ kilęs iš Raseinių rajono. 1992 m. gimęs vyras anksčiau yra 5 kartus teistas, 17 kartų baustas drausmine tvarka. Kybartuose jis kali nuo 2016 metų.

Antrasis gimęs 1994 m. Jaunas vyras – kaunietis. Teistas jis anksčiau 4 kartus, 20 kartų gavęs drausminę nuobaudą. Kybartuose kali nuo 2014 m.

Paaiškėjo, kad 1992 metais gimęs kalinys tiesioginės transliacijos metu buvo apsvaigęs nuo heroino, antrasis buvo neblaivus – įpūtė apie 0,21 prom. Vienas iš jų į drausmės grupę anksčiau buvo pasiųstas kartą, kitas – dukart.

„Šiandien gėda. Nesame tokie blogi, kaip atrodėme. Buvome neblaivūs. Iš ko pasigaminome gėrimo? Iš arbatos ir medaus“, – pirmadienį kalbėti viešai su žiniasklaidos atstovais nesutiko abu pakalbinti tiesioginės transliacijos „herojai“.

VIDEO: Kybartuose kalintis Ramūnas: „Jei įsigilintumėt į tai, kas čia vyksta – pakrauptumėt“

Kilus šiam skandalui, antradienį apie pasitraukimą iš užimamų pareigų pranešė laikinai Kybartų pataisos namams vadovavęs R.Zaikauskas ir Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus viršininkas Gintaras Zaveckis. Pastarajam teisingumo ministras E.Jankevičius buvo išreiškęs nepasitikėjimą dėl netinkamai atliekamo darbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius