Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 05

Kaltina plagiatu: kartoninė dėžė pakurstė nesantaiką tarp sostinės verslininkės ir socialdemokratų

Dėžės su visais naujagimiui reikalingais daiktais ir netgi čiužinuku idėją į Lietuvą vilnietė Rasuolė Jasnauskienė parvežė 2016-aisiais. Koncepciją nuo suomių nusižiūrėjusi moteris sako, kad seną ir po pasaulį pasklidusią idėją realizavo savaip: atsakingai ieškojo saugių produktų, inovatyvių gamintojų. Ypač didelį dėmesį skyrė dėžės, kuri gali būti naudojama kaip naujagimio lovelė, dizainui. Todėl patyrė šoką pamačiusi, kad jos kurtą ir perkurtą dėžę nukopijavo.
„Kūdikio lizdo“ iniciatyvos autorė Rasuolė Jasnauskienė
„Kūdikio lizdo“ iniciatyvos autorė Rasuolė Jasnauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

R.Jasnauskienė ilgus metus dirbo pardavimų srityje, todėl tikina, kad konkurencijos nebijo.

„Konkurencija man visada būdavo akstinas pasitempti, ieškoti naujo kelio, daryti dar geriau“, – pasakoja moteris.

Kurdama „Kūdikio lizdą“ ji buvo labai reikli ir priekabi. Dėžę dizainerio ji prašė perdaryti gal 4 ar 5 kartus: „Tai man kampas negražus, tai sulankstymas nepatogus, tai sujungimas per grubus. Galiausiai pavyko sukurti ne tik tvirtą, bet ir gražią dėželę. Kaip sakau, ji atlaikytų centnerį bulvių.“

Asmeninio albumo nuotr./„Kūdikio lizdas“
Asmeninio albumo nuotr./„Kūdikio lizdas“

Nerimą sukėlė identiškas panašumas

Kai viskas buvo paruošta, R.Jasnauskienė išmaišė visą Lietuvą, aplankė didžiumą savivaldybių, kur pristatė „Kūdikio lizdo“ koncepciją: pasveikinti naujagimių mamas, įteikiant būtiniausius daiktus pirmiesiems kūdikio gyvenimo mėnesiams. Tuomet tėvams nereikia bėgioti po parduotuves, galima ramiai džiaugtis kūdikiu.

Kauno rajono savivaldybės nuotr. /Kauno rajonas dalina kūdikio kraitelius visiems gimusiems 2018-aisiais
Kauno rajono savivaldybės nuotr. /Kauno rajonas dalina kūdikio kraitelius visiems gimusiems 2018-aisiais

Kauno rajono savivaldybei idėja labai patiko. Buvo nuspręsta Lietuvos 100-mečio proga tokį kraitelį padovanoti kiekvienam naujam rajono gyventojui. Keliolika kraitelių užsakė Marijampolės savivaldybė, R.Jasnauskienė bendradarbiauja su krizinio nėštumo centru, dalyvauja savivaldybių viešųjų pirkimų konkursuose.

Jis, matyt, išsilankstė ir identiškai nukopijavo mano dėželę.

„Kūdikio lizdas“ – ne tas produktas, kuris veikliai moteriai galėtų sukrauti turtus. Tai – labiau širdžiai brangus socialinis verslas.

Per dvejus metus rinkoje atsirado panašius kūdikių kraitelius parduodančių konkurentų: „Tai mane džiugina, nes kraitelio idėja – labai graži, smagu, kad ji plinta.“

Tačiau R.Jasnauskienė labai nusivylė internete pamačiusi, kad analogiško kūdikio kraitelio verslo ėmėsi ir buvęs teisingumo viceministras Justas Pankauskas, kuriam savąjį „Kūdikio lizdą“ verslininkė padovanojo jo sūnaus gimimo proga: „Jis, matyt, išsilankstė ir identiškai nukopijavo mano dėželę.“

„Kūdikio kraitelio“ nuotr./„Kūdikio kraitelis“
„Kūdikio kraitelio“ nuotr./„Kūdikio kraitelis“

Ar R.Jasnauskienė savo rankomis čiupinėjo „Kūdikio kraitelį“, kad tuo įsitikintų? „Man čiupinėti net nereikia: matau, kad tai – vienas prie vieno mano dėželė.“

Kreipėsi net į merą

Dėl vykdomos nesąžiningos komercinės veiklos, pažeidžiančios išimtines teises į registruotą dizainą, R.Jasnauskienė kaltina ne tik minėtą J.Pankauską, bet ir du jo bendražygius, irgi socialdemokratus Valdą Šereiką ir Auksę Kontrimienę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Pankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Pankauskas

„Kas galėtų paneigti, kad jie su savo „Kūdikio kraiteliu“ dalyvauja ar ketina dalyvauti savivaldybių viešuosiuose pirkimuose?“ – svarsto moteris.

Be to, projektą „Sveikas, mažasis vilnieti!“, kai „Kūdikio kraitelis“ dovanojamas daugiavaikėms šeimoms, laukiančioms ketvirto ar vėlesnio vaiko, R.Jasnauskienė vadina akcija prieš savivaldybių tarybų rinkimus.

Kas galėtų paneigti, kad jie dalyvauja ar ketina dalyvauti savivaldybių viešuosiuose pirkimuose?

Su teisininkės parengtu raštu R.Jasnauskienė kreipėsi į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisiją, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininką Gintautą Palucką, Vilniaus merą Remigijų Šimašių, siekdama atkreipti dėmesį į pažeidžiamas išimtines teises į registruotą dizainą.

„Mūsų manymu, šių asmenų, esančių tiek jūsų partijos nariais, tiek Vilniaus miesto ir Lazdijų rajono savivaldybių tarybų nariais/atstovais, veikla nesiderina su jiems taikomais valstybės politikams privalomais viešajame gyvenime elgesio principais bei LSDP statute įtvirtintais partijos tikslais ir narių pareigomis“, – rašoma rašte.

Naudojasi reputacija ir įdirbiu?

Rašte pažymima, kad mažoji bendrija (MB) „Kūdikio kraitelis“ pastaruoju metu itin aktyviai siūlo savo kraitelius Lietuvos savivaldybėms.

„Deja, šios MB „Kūdikio kraitelio“ reklamuojamos, platinamos ir savivaldybėms siūlomos įsigyti dėžutės dizainas yra nesąžiningai nukopijuotas be UAB „Prosapia“ bei VšĮ „Kūdikio lizdas“, dar nuo 2016 metų užsiimančios Lietuvoje būtent tokių kūdikio dėžučių-lovelių gamyba ir platinimu Lietuvoje. Faktą, kad dėželės dizainas buvo nusikopijuotas, patvirtina tai, kad būtent J.Pankauskas iki MB „Kūdikio kraitelis“ užregistravimo yra gavęs dovanų „Kūdikio lizdas“ dėželę, t.y. turėjo galimybes išsamiai susipažinti su visomis techninėmis ir kitomis gaminio detalėmis“, – pažymima rašte.

Asmeninio archyvo nuotr./„Kūdikio lizdo“ iniciatyvos autorė Rasuolė Jasnauskienė
Asmeninio archyvo nuotr./„Kūdikio lizdo“ iniciatyvos autorė Rasuolė Jasnauskienė

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad „Kūdikio kraitelis“, be nesąžiningai nusikopijuoto gaminio dizaino, taip pat nesąžiningai vykdo ir savo komercinę veiklą: „Pasinaudodami „Kūdikio lizdas“ iniciatyva pradėtos veiklos Lietuvoje rezultatais, remdamiesi šios iniciatyvos populiarumu ir reputacija, t.y. pasinaudodami kito subjekto sukurtu įdirbiu atitinkamoje srityje, siūlo tas pačias paslaugas, ypač Lietuvos savivaldybėms.“

Rašte pripažįstama, kad kūdikio kraitelio idėja yra nesaugoma ir nenauja: „Tačiau būtent „Kūdikio lizdo“ tiek dėželės dizainas, jo išlankstymo galimybės, tvirtumas, kokybė ir kiti skiriamieji gaminio požymiai, tiek visa veikla yra mūsų ilgo darbo su dizaineriais, išbandymų, matavimų ir intelektinės veiklos rezultatas.

Šiuo metu „Kūdikio lizdas“ iniciatyva „Visi naujagimiai – lygūs“ išsirutuliojo į socialinį verslą, kai už vieną nupirktą „Kūdikio lizdo“ rinkinį antrasis bazinis rinkinys padovanojamas socialinės rizikos grupėje esančiai mamai.

„Deja, analogišką veiklą, sąmoningai pasinaudodami šia mūsų patirtimi, reputacija ir įdirbiu, vykdo ir aukščiau minimi asmenys“, – apgailestauja R.Jasnauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Nelaimėję nė vieno konkurso

Su skundu susipažinęs G.Paluckas atkreipė dėmesį, kad kūdikio kraitelių variantų rinkoje yra net keletas: „Tačiau MB „Mažylio kraitelis“ jokiuose pirkimuose savivaldybėse, net ir tose, kur daugumą turi socialdemokratai, bent kol kas nieko nepardavė.“

Vilniuje pirkimo sutartis dėl kraitelių buvo pasirašyta kovą 12-ąją. Pirkimą laimėjo A.Šakalienės įmonė „Buitis“.

Partijos Etikos komisijoje teisių į dizainą neapginsi – tokie klausimai sprendžiami teisme.

Per metus planuojama kūdikio kraitelius skirti 75 šeimoms. Pirkimo sutarties vertė siekia 11 224,5 Eur. Vieno kūdikio kraitelio kaina – 149,66 Eur. Šiuo metu kraiteliai išdalinti 24 šeimoms.

„Kraiteliai skiriami šeimoms, patiriančioms socialinę riziką: šeimai skiriama vienkartinė pašalpa, kuri išmokama ne grynaisiais pinigais, o nepinigine forma nuperkant kūdikio kraitelį“, – paaiškino G.Paluckas.

Kraitelio komplektaciją sudaro kūdikio dėžutė, čiužinukas, vandeniui atspari paklodė, paklodė, sauskelnės (po 36 vnt.), vienkartiniai paklotai (po 10 vnt.), drėgnos servetėlės, buteliukas, čiulptukas, skaitmeninis termometras, žirklutės apvaliais galais, nosies siurbtukas, pataisų sporų milteliai odai, kūdikių šampūnas/muilas, flanelinis vystyklas (3 vnt.), marliukas (3 vnt.), šliaužtinukai, smėlinukai, marškinukai, kepurėlė, rankšluostis su gobtuvu, pledas.

Vertina paprastai – absurdas

R.Jasnauskienės pretenzijas J.Pankauskas vadina absurdu: „Tai – noras eliminuoti konkurentus, o konkurencija mūsų šalyje skatinama.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justas Pankauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justas Pankauskas

J.Pankauskas sako, kad kūdikio kraitelis (angl. – baby box) yra globaliai vystoma idėja Skandinavijos šalyse, Jungtinėje Karalystėje, JAV ir kt., o Lietuvoje šią idėją aktyviai plėtoja Suomijos ambasada.

J.Pankauskas tikina, dovanų „Kūdikio lizdo“ iš R.Jasnauskienės negavęs: „Užtat kūdikio kraitelio dėžę buvome gavę iš prekybos centro „Prisma.“

Dėžės konstrukcija ir matmenys, visos techninės detalės viešai pateikiami „Google“.

Dėžės dizaino plagiatas esą irgi laužtas iš piršto. „Rekomenduojama dėžės konstrukcija ir išmatavimai, visos techninės detalės viešai pateikiami suomiškame tinklapyje www.finishbabybox.com ir kituose „Google“ paieškos sistemoje. Mums dėžę kūrė, maketavo ir spausdino spaudos įmonė bei dizaineris.

kūdikio dėžė
kūdikio dėžė

Siūlomų kūdikių kraitelių gaminių spektras labai platus ir ilgametis, visi tarptautinėje prekyboje siūlomi kūdikio kraiteliai yra tokio paties rekomenduojamo standarto. „Kūdikio kraitelio“ dizainas yra autorinis darbas ir visiškai nepanašus į „Prosapia“ gaminio dizainą. „Kūdikio kraitelio“ prekės ženklas yra gavęs patvirtinimą iš Valstybinio patentų biuro“, – argumentavo J.Pankauskas.

Kūdikio kraitelis (kairėje) ir Kūdikio lizdas
Kūdikio kraitelis (kairėje) ir Kūdikio lizdas

Teistis neturi išteklių

„Partijos Etikos komisijoje teisių į dizainą neapginsi – tokie klausimai sprendžiami teisme“, – pabrėžė ir G.Paluckas.

Tačiau priekaištus socialdemokratams liejanti moteris teistis nenusiteikusi.

„Su tokiais žmonėmis man nėra šansų kovoti, o ir teismams aš neturiu išteklių – nei laiko, nei pinigų“, – atsiduso R.Jasnauskienė.

Suomijoje kūdikio kraitelis buvo sumanytas dar 1920-aisiais, kai Suomija buvo viena iš skurdžiausių agrarinių Europos valstybių. Nuo 1949-ųjų kūdikio kraitelis tapo sudėtine Suomijos motinystės priežiūros programos dalimi, kuri yra grindžiama požiūriu, kad, užtikrindami vaikams ir šeimoms su vaikais vienodesnes startines galimybes, stipriname visos visuomenės saugumą ir gerovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius