Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 01 05

KAM sudaromi šių metų karo prievolininkų sąrašai

Trečiadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) Vilniuje bus sudaromi šių metų šauktinių sąrašai.
Laikina Lietuvos karių stovykla Druskininkuose
Kariai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į juos bus įtraukta apie 54 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus.

Toks pats skaičius šauktinių planuotas ir pernai.

Karo prievolininkų sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Sąrašų sudarymo pradžią stebės ir inicijuos krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, dalyvaus kariuomenės atstovai.

Siekiant užtikrinti, kad šauktinių sąrašų sudarymo procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai, procesą stebės ir visuomenės atstovai iš Lietuvos skautijos, Lietuvos skautų sąjungos, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos.

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Į sąrašus taip pat bus įtraukiami aukštųjų mokyklų studentai. Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę – arba sustabdyti studijas ir atlikti devynių mėnesių NPPKT, arba nenutraukus studijų pasirinkti trejų metų trukmės jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ir tokiu būdu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą, arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose trejus metus ir tokiu būdu atlikti tarnybą.

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams dėl studijų aukštojoje mokykloje šaukimas bus atidėtas, tačiau galimybė jiems patekti tarp šaukiamųjų bus pratęsta, kol jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienus metus po studijų baigimo. Taigi, baigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Grąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius