-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27 /11:18

Rinkimuose į Vilniaus savivaldą balsavo D.Grybauskaitė: permainos ir taip vyksta kasdien

Trečiadienį Lietuvos savivaldybėse prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose. Juose Vilniaus miesto savivaldybėje balsavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad išsirinkti iš 17 kandidatų, siekiančių sostinės mero posto, buvo lengva. Klausiama, ar tikisi permainų, ji atsakė, kad permainos vyksta kasdien. Iš anksto trečiadienį savivaldybėje taip pat balsavo pretendentai į Vilniaus merus Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas bei komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ vedlys Remigijus Šimašius.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Balsuoti iš anksto prezidentė D.Grybauskaitė nusprendė dėl savaitgalį laukiančios komandiruotės. Vos atvykusi į Vilniaus miesto savivaldybę ji pasinaudojo proga balsuoti paraginti visus Lietuvos piliečius.

„Visi rinkimai svarbūs – aš manau, kad tai pilietinė pareiga taip pat, ir kad kiekvienas žmogus gali išsakyti savo nuomonę. Todėl labai kviečiu visus aktyviai dalyvauti visuose rinkimuose“, – ragino ji.

Klausiama, ar po rinkimų tikisi permainų, prezidentė atsakė: „Permainos ir taip vyksta kasdien ir jos priklauso nuo mūsų, nuo kiekvieno Lietuvos žmogaus.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

D.Grybauskaitė balsavo nereitinguodama

D.Grybauskaitė teigė, kad jai išsirinkti iš kandidatų, kurių bent į merus yra 17, buvo lengva.

„Žinau, už ką aš balsavau“, – sakė ji ir pridūrė sąrašo, už kurį balsavo, nereitingavusi.

„Pasitikiu ta organizacija (...) ir jos reitingavimu“, – teigė prezidentė.

Balsuodama ji tikino atsižvelgusi į pretendentų pažiūras, pažadus, sąžiningumą, „ar vykdo savo duotą žodį“. Skaidrumas, anot jos, taip pat buvo vienas pagrindinių kriterijų renkantis.

„Patyrimą turiu didelį. Jau dešimt metų teko dirbti su įvairiomis partijomis, įvairiais politikais, daugmaž žinau, kas yra kas“, – tikino šalies vadovė.

Jau dešimt metų teko dirbti su įvairiomis partijomis, įvairiais politikais, daugmaž žinau, kas yra kas, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

2015 metais įvesti tiesioginiai merų rinkimai, prezidentės manymu, pasiteisino.

„Po truputį jie įgyja daugiau drąsos ir jėgos. Gal ateityje reikės tikslinti įstatymus, bet, taip, tai yra galimybė žmonėms tiesiogiai pasisakyti, tiesiogiai rinkti. Tie merai, kurie be jokios abejonės po tų pasikeitimų, visiškai kitaip jaučia žmonių paramą, arba atvirkščiai – jų kritiką, ir jiems yra tiesiogiai atskaitingi“, – sakė ji.

A.Zuokas tikisi patekti į antrą turą

Prieš D.Grybauskaitę balsuoti iš anksto suskubo du varžovai dėl Vilniaus mero posto – R.Šimašius ir A.Zuokas. Abu kandidatai prieš ketverius metus susigrūmė antrajame tiesioginių sostinės merų rinkimų ture, tąkart laimėjo R.Šimašius.

Su žmona iš pat ryto balsuoti į savivaldybę atskubėjęs A.Zuokas vylėsi, kad į antrą turą jam pavyks patekti ir šiemet. „Vienareikšmiai aš išeisiu į antrą turą,“ – sakė jis ir nevengė juokauti.

Vienareikšmiai aš išeisiu į antrą turą, – įsitikinęs A.Zuokas.

„Laiškas Kalėdų Seneliui“, – taip stovėdamas balsavimo kabinoje užklijuotą voką pavadino jis.

Klaustas, kodėl balsuoja iš anksto, A.Zuokas atsakė: „Anksti kėlęs, daugiau padarysi, tai dėl to ir iš anksto.“

„Šiaip nebuvo specialių tikslų, tiesiog su Agne nusprendėm ateiti pirmieji“, – pridūrė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Politikas tikino, kad pretendentų pasirinkimas savivaldos rinkimuose didelis. „Bet aišku balsavau už laimingiausią sąrašą [...] ir už geriausią kandidatą į merus“, – neslėpė, kad balsavo už save, A.Zuokas.

R.Šimašius tikisi didžiausios frakcijos

Po jo balsavo dabartinis Vilniaus miesto savivaldybės šeimininkas R.Šimašius.

„Balsavau už Vilniaus ateitį, už tai, kad negrįžtume į blogus, senus laikus, kai buvo pardavinėjama vilniečių laisvė“, – žurnalistams sakė pretendentas į merus.

Jis tikino, kad balsavimas išankstiniuose rinkimuose jam yra tradicija.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Savivalda yra ta politika, kuri labiausiai paliečia kiekvieną žmogų. Todėl savivaldos rinkimuose ypatingai svarbu balsuoti, kad tie lūkesčiai, kuriuos žmonės turi, būtų realizuoti ir įgyvendinti“, – kalbėjo politikas.

R.Šimašius išreiškė viltį, kad jo vadovaujamas komitetas „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ suformuos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje didžiausią frakciją.

„Galėsiu suburti, būdamas meru, labai stiprią daugumą. To komforto, tokio tvirto, kurio neturėjau praeitoj kadencijoj, kad kitoj kadencijoj būtų dar stipresnis ir solidesnis“, – teigė meras.

Galėsiu suburti, būdamas meru, labai stiprią daugumą, – vylėsi R.Šimašius.

R.Šimašius sakė norintis laimėti. „Bet viskas priklauso nuo vilniečių pasitikėjimo“, – pridūrė jis.

Kandidatas į merus, kaip ir anksčiau taip ir dabar, teigė neįsivaizduojantis koalicijos su A.Zuoko vadovaujama koalicija „Laimingas Vilnius“ ir Darbo partija.

„Nes ten yra žmonių, kurie nesąžiningi (...). Su kitais tikrai galima derėtis gerokai lengviau, bet viskas priklauso nuo tikslų – ar pavyks sutarti dėl tų tikslų, kurių aš siekiu ir kuriuos vilniečiai palaimins“, – dėstė R.Šimašius.

Kol kas Vilniaus savivaldybėje eilių nėra

Trečiadienio ryte Vilniaus miesto savivaldybėje norinčiųjų balsuoti iš anksto ne per daug – eilių nėra, nors ne viskas vyksta sklandžiai – kai kurie biuletenius dalijantys darbuotojai šiek tiek pasimetę, nežino, kokį lapuką į kurį voką dėti, ar kur ką klijuoti.

Tačiau 15min kalbinti rinkėjai nesklandumais nesiskundė.

Iš anksto Vilniaus savivaldos rinkimuose balsavęs Einius sakė sekmadienį balsuoti negalėsiąs. Gyventojas tikino, kad balsuoti yra jo pareiga.

„Man atrodo tai yra mano pasirinkimas. Nesakau, kad tai yra mano teisė, tai yra pareiga“, – sakė rinkėjas ir pridūrė žinojęs iš anksto už ką balsuos.

„Kandidatų [į savivaldybės tarybą] sąrašas buvo įdomesnis, nes to neanalizavau, bet ką surašiau“, – teigė Einius.

Jis sakė balsavęs ir už tos pačios organizacijos pretendentą į merus ir į kandidatus į tarybą.

Rinkėja Daiva: daviau šansą komitetui

Daiva pasakojo, kad jos sprendimas ateiti balsuoti iš anksto buvo ūkiškas.

„Kadangi pridaviau mašiną į servisą, man reikia pusantros valandos laukti. Pagalvojau, kad ateisiu prabalsuoti“, – dėstė ji.

Gyventoja tikino rinkusis iš dviejų kandidatų į sostinės merus.

„Pasvarstyti teko – viena žymi partija, kitas visuomeninis judėjimas. Buvo sunku apsispręsti tarp tų dviejų“, – sakė Daiva, taip pat teigusi, kad šį kartą pasirinko kitą kryptį nei anksčiau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybėje vykstantis išankstinis balsavimas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybėje vykstantis išankstinis balsavimas

„Kadangi buvo tas visuomeninis judėjimas, tai aš pagalvojau, kad balsuoju už žymią partiją, na, dabar duosiu savo šansą judėjimui, kur daug visuomenininkų“, – teigė gyventoja.

Rinkėja tikino balsavusi už tai pačiai organizacijai priklausančius pretendentus į tarybą ir kandidatą į merus.

Pasirinkau tą patį – ir sąrašą, ir kandidatą į merus, – sako Daiva.

„Iš pradžių galvojau vieną taip, kitaip – taip, bet paskui pasirinkau tą patį – ir sąrašą, ir kandidatą į merus“, – pasakojo Daiva.

Kitas rinkėjas Marius iš anksto sakė balsavęs, nes išvyksta į komandiruotę, o balsuoti rinkimuose, anot jo, yra pilietinė pareiga.

Gyventojas teigė turėjęs favoritą, už jį ir balsavęs.

„Viskas sklandžiai, viskas tvarkoje. Iš tikrųjų pirmą kartą balsavau Vilniuje [...}“, – pripažino Marius, neseniai apsigyvenęs Vilniuje.

Išankstinis balsavimas – ir ketvirtadienį

Į Vilniaus miesto merus be aukščiau minėtų asmenų taip pat kandidatuoja: Seimo „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, komiteto „Gedimino miestas“ lyderis Arūnas Degutis, Seimo konservatorius Dainius Kreivys, Žaliųjų partijos atstovas Remigijus Lapinskas, komiteto „Judėk, Vilniau“ vedlė Inga Laurušonė, Liberalų sąjūdžio keliamas Martynas Nagevičius, komiteto „Vilnius gali“ lyderis Vilius Navickas, Centro partijos keliamas parlamentaras Naglis Puteikis, Ekonomikos ir inovacijų ministras Valstiečių-žaliųjų sąjungos atstovas Virginijus Sinkevičius, komiteto „Junkis“ atstovas Andrius Stasiukynas, Lietuvos lenkų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos partijos narė Edita Tamošiūnaitė, komiteto „Vilniečių Lokys“ atstovas Raimundas Klonovskis, „Bendruomeniško Vilniaus“ lyderis Liutauras Stoškus.

Trečiadienį ir ketvirtadienį visose Lietuvos savivaldybėse 8–20 valandomis vykstančiame išankstiniame balsavime gali dalyvauti rinkėjai, kurie rinkimų dieną dėl įvairių priežasčių negali atvykti į rinkimų apylinkę.

Rinkimų apylinkėse balsavimas vyks kovo 3 dieną, pakartotinis balsavimas – kovo 17-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius