Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10 /11:51

Kandidatas į teisingumo ministrus – anksčiau premjerui netikęs jo patarėjas E.Jankevičius

BNS žiniomis, į teisingumo ministro pareigas bus siūlomas skirti premjero patarėjas Elvinas Jankevičius.
Elvinas Jankevičius ir Milda Dargužaitė
Elvinas Jankevičius ir Milda Dargužaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, – BNS ketvirtadienį sakė Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Pats E.Jankevičius BNS teigė šios informacijos kol kas nekomentuojantis. Premjero Sauliaus Skvernelio atstovai taip pat informacijos kol kas nekomentuoja.

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą, Teisingumo ministerijos vadovo portfelis priklauso Socialdemokratų darbo partijai. Ministrus skiria ir atleidžia prezidentė ministro pirmininko teikimu.

Premjeras S.Skvernelis ketvirtadienį teigė pateiksiantis ministro kandidatūrą Daliai Grybauskaitei penktadienį.

Anksčiau premjerui netiko

Apie tai, kad teisingumo ministru matytų premjero patarėją E.Jankevičių G.Kirkilas atvirai kalbėjo dar kovo pabaigoje – Socialdemokratų darbo partijos steigiamajame suvažiavime.

Tuomet G.Kirkilas sakė, kad premjeras šio kandidato neteikia galbūt todėl, kad E.Jankevičius neturi teisinio išsilavinimo.

„Kandidatūra nėra atmesta. Reikalas tas, kad premjeras dar nėra apsisprendęs, nes E.Jankevičius nėra teisininkas. Jei premjeras apsispręs, kad tai politinis postas, o aš manau, kad visada ministras yra politikas, ar jis būtų sveikatos, ar teisingumo, bet čia premjero teisė, jis yra ministras pirmininkas“, – kovo pabaigoje aiškino G.Kirkilas.

Pats S.Skvernelis tuomet tikino, kad rasti naują teisingumo ministrą nėra jo prioritetas.

Balandžio viduryje premjeras prezidentei teisingumo ministru pasiūlė skirti advokatą Giedrių Danėlių, bylose gynusį prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę ir buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį. Prezidentė G.Danėliaus nutarė neskirti.

„Premjero pateiktas kandidatas G.Danėlius nebus skiriamas į teisingumo ministro postą dėl galimo interesų konflikto. Advokatas pats apsisprendžia dėl vieno ar kito kliento atstovavimo ir gynybos. Kandidato pasirinkimai atstovauti klientams konkrečioje politinės korupcijos byloje nesuteikia galimybės būti paskirtam į politinę poziciją“, – tuomet buvo teigiama Prezidentūros BNS pateiktame komentare.

Tuomet premjeras sakė, kad toks sprendimas jam staigmena ir abejojo, ar prezidentės sprendimas neprasilenkia su teisinės valstybės principais.

Teisingumo ministro postas liko laisvas kovo mėnesį po prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos atsistatydinus Mildai Vainiutei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Buvęs socialdemokratas, neįvykęs „soddarbietis“

E.Jankevičius 2009 metais tapo socialdemokratų partijos nariu, ketverius metus dirbo Varėnos rajono skyriaus pirmininku, o prieš trejus metus perėjo į Vilniaus skyrių.

Vis dėlto 2016 metų lapkritį jis pasitraukė iš partijos ir atsisakė dalyvauti Seimo rinkimuose, nors buvo kandidatas tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėse apygardose.

Šių metų kovą nuo partijos atskilus socdemų senbuviams ir įkūrus Lietuvos socialdemokratų darbo partiją, steigiamajame partijos suvažiavime E.Jankevičius buvo patvirtintas šios politinės jėgos pirmininko pavaduotoju.

Tačiau šią situaciją E.Jankevičius pavadino nesusipratimu, nes teigė nedavęs tam sutikimo, ir tvirtino apskritai neketinantis stoti į jokią partiją.

Vienas „socdarbiečių“ kūrimo iniciatorių Juozas Bernatonis tuomet tvirtino, kad E.Jankevičius buvo pažadėjęs tapti partijos steigėju.

E.Jankevičius 2011–2013 metais buvo Varėnos rajono meru, taip pat yra dirbęs sveikatos apsaugos ministro patarėju, Vilniaus miesto savivaldybės Turto departamento direktoriaus pavaduotoju.

42-ių politikas 2013 metais buvo paskirtas vidaus reikalų viceministru ir šias pareigas ėjo iki 2016 metų.

Per šį laikotarpį Vidaus reikalų ministerijai vadovavo trys ministrai – Alfonsas Dailis Barakauskas, S.Skvernelis ir Tomas Žilinskas.

2017 metų pradžioje E.Jankevičius tapo premjero patarėju sporto, socialinės politikos, savivaldos ir regioninės politikos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius