-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21

Kandidatas į VLKK pirmininkus susipyko su Seimo nariu Mykolu Majausku ir trenkė durimis

Seimas antradienį planuoja balsuoti dėl naujos sudėties Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK), o jos pirmininku skirti portalo alkas.lt redaktorių Audrį Antanaitį. Prieš Seimo posėdį A.Antanaitis apsilankė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje. Čia jis sulaukė kelių aštrių klausimų ir susipyko su parlamentaru Mykolu Majausku.
Audrys Antanaitis
Audrys Antanaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Konservatoriai kandidato į komisijos pirmininkus klausinėjo atvirai. Jam buvo užduoti klausimai dėl paramos Rolandui Paksui apkaltos metu, taip pat dėl galimybių dirbti, kai pusė būsimų komisijos narių jau reiškia nepasitikėjimą būsimu pirmininku.

Parlamentarė Rasa Juknevičienė kandidato tiesmukiškai pasiteiravo, ar jam yra kada nors tekę imti pinigus grynais už vestas radijo laidas.

„Taip pinigų man nėra tekę imti“, – atsakė A.Antanaitis.

Jis tikino, kad durys į jo studiją visuomet ir visiems buvo atviros, o jokių keistų interviu su jokiu pašnekovu jis nėra ėmęs.

Tačiau aštriausias kivirčas įsiplieskė po parlamentaro Mykolo Majausko klausimo apie A.Antanaičio valdomame portale alkas.lt paskelbtą lietuvių kalbos išdavikų sąrašą.

„Aš nevyniosiu žodžių į vatą ir grįšiu prie, mano supratimu, pamatinio klausimo ir pamatinio momento, kuris charakterizuoja jus, kaip žurnalistą ir kaip galimą kandidatą. (...) Jūsų leidinys pavadino valstybinės kalbos išdavikais penkis Lietuvos premjerus. Ne vieną, ne du, penkis. (...) Ar jums, na, ne gėda?“ – teiravosi M.Majauskas.

„Man dėl to yra nesmagu, nes aš su tuo reikalu neturiu...“ – pradėjo atsakinėti A.Antanaitis, bet buvo nutrauktas.

„Jums nesmagu? Jums tiesiog nesmagu?“ – stebėjosi M.Majauskas. Parlamentaras tvirtino, kad A.Antanaičiui turėtų būti gėda.

„Man dėl jūsų gėda tada“, – teigė Seimo narys.

„O man dėl jūsų tada, jei jūs pasikvietęs žmones, juos dabar žeminate“, – pareiškė A.Antanaitis.

Emocijos įsiliepsnojo ir A.Antanaitis nutarė į klausimus nebeatsakinėti. „Aš atsisakau tęsti diskusiją“, – pareiškė jis ir paliko posėdį.

Konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis dar mėgino aistras raminti, tačiau klausimų A.Antanaičiui parlamentarai daugiau neuždavė ir šis paliko posėdį.

A.Antanaitis tikino, kad opozicinė frakcija su juo kalbėjosi nekorektišku tonu.

„Su pakviestais svečiais reikėtų ramiau ir švelniau, nes nemandagu taip daryti. Aš manau, kad pasielgta buvo nemandagiai. Nemandagiai buvo užduotas klausimas ir aš pasakiau, kad aš atsisakau į nemandagius klausimus atsakinėti“, – už konservatorių frakcijos durų įvykį 15min komentavo A.Antanaitis.

Dėl jo skyrimo komisijos pirmininku Seimas antradienį planuoja balsuoti slaptai.

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas rugsėjį išrinko naujosios VLKK narius, tačiau komisijos sudėtį, kaip ir vadovybę, turi tvirtinti Seimas. Švietimo ir mokslo komitetas VLKK pirmininku siūlo skirti A.Antanaitį – slaptame balsavime jis nugalėjo dabartinę komisijos vadovę kalbininkę D.Vaišnienę.

Svarstant kandidatūras „valstiečių“ pasiūlytą A.Antanaitį aštriai kritikavo opozicijos atstovai, keldami klausimus tiek dėl jo kompetencijos, tiek dėl darbo portale alkas.lt.

Seimo komitetui renkant naują VLKK jos sudėtis keitėsi iš esmės. VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D.Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A.Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė.

Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas paskirtas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriems metams.

Naujoji komisija gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose, nes VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą.

Komisijos pirmininku siūlomas A.Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi, jis anksčiau būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius