Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04 /15:26

Vyriausybė nusprendė – šeštadienio naktį įsivyraus tyla: uždaromos pasilinksminimo vietos, dirbs parduotuvės ir bibliotekos

Vyriausybė nusprendė Lietuvoje nuo šeštadienio nakties įvesti karantiną. Duris užvers pasilinksminimo vietos, visur su menkomis išimtimis bus privaloma dėvėti kaukes, rekomenduojama atsisakyti asmeninių švenčių. Vyriausybė įvardijo sveikatos paslaugas, kurias bus galima teikti kontaktiniu būdu, bet kartu dėl būdo leido spręsti gydytojui. Vyriausybė taip pat apibrėžė, kada verslininkai gali prašyti paramos. Kol kas karantinas įvestas iki lapkričio 29 dienos vidurnakčio.

„Sveikatos apsaugos ministras pateikė labai gerą variantą, tas variantas turi suveikti“, – Ministrų kabinetui apsvarsčius ribojimus, sakė Vilniaus universiteto profesorius, gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Daugiausiai diskusijų trečiadienį kilo dėl to, kokiomis sąlygomis reikėtų teikti paramą verslui.

Numatyta, kad parama įmonėms būtų teikiama atsižvelgiant į šias sąlygas:

  • jei apyvarta per paskutinius 6 mėn., palyginus su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu pagal VMI teikiamus duomenis, sumažėjo ne mažiau nei 30 procentų;
  • ne mažiau nei 40 procentų verslo atitinkamame ekonominės veiklos sektoriuje taip pat patyrė apyvartos sumažėjimą per paskutinius 6 mėn. palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius pabrėžė, kad paramą verslas gautų esant abiem – pirmajai ir antrajai, sąlygomis, o veiklų, kurias vykdantys verslininkai gautų paramą, sąrašas būtų tvirtinamas ekonomikos ir inovacijų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų įsakymais.

Ministrų kabinetas sutarė, kad tokio sąrašo reikia, sąrašą ministrai įsipareigojo parengti per savaitę.

Verslas prašė lengvesnių sąlygų

Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Andrius Romanovskis prašė palengvinti paramos gavimą įmonėms reikalaujant atitikti arba vieną arba antrą kriterijų, o ne iškart abu.

„Sutinku su mintimi, kad formuluotė neatspindi mūsų intencijos“, – jam atsakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jo teigimu, egzistuoja ir kiti, įstatymuose numatyti, paramos mechanizmai, kurių karantiną apibrėžiantis dokumentas neturėtų siaurinti.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vadovė Rūta Vainienė posėdyje sakė, kad jei kalbama apie paramą sektoriams, ji gali būti neefektyvi, nes kai kurios įmonės pagal bendrus kriterijus nepateks į sąrašą, bet ribojimų poveikį pajus.

„Dėl to mūsų pasiūlymas buvo daryti taip, kaip buvo daroma su VMI parengiamu nukentėjusiųjų sąrašu, arba įmonėms pateikus individualią informaciją ir prašymą įtraukti į nukentėjusiųjų sąrašą“, – siūlė ji.

Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pasisakiusi, kad kriterijai įmonėms turi būti bendri, nes individualaus atvejo vertinimas esą atveria kelius korupcijai.

„Į tai turime atsižvelgti, dėl to tokie pasiūlymai pateikti“, – sakė jis.

Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad bus ieškomas optimalus variantas.

„Kalbant apie subsidijas, reikia taikyti kuo labiau automatizuotą procesą, kad nekiltų niekam abejonių, jei apie garantines priemones – tokiu atveju įmanomas ir individualus vertinimas. Manau, kad kartu su socialiniais partneriais mechanizmus rasime ir labai greit“, – kalbėjo jis.

Vyriausybė nuo šeštadienio įpareigojo asmenis:

  • viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus ar įveikius ir pan.).
  • laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 5 asmenų ar šeimos narių), vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus šeimos narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis.

Nuo šeštadienio visoje Lietuvoje vyresni nei 6 metų asmenys viešose vietose privalės dėvėti veido kaukes ar respiratorius, kitas dengiančias priemones, kurios priglunda prie veido ir pilnai dengia nosį ir burną.

Išimtis taikoma tik asmenims, kai jie sportuoja lauke, profesionaliems sportininkams, teisėjams per varžybas, neįgaliesiems ar asmenims, kurie teikia paslaugas, kurių neįmanoma suteikti su kauke.

Be kaukių leidžiama būti tik užmiestyje, kai 20 metrų spinduliu nėra kitų žmonių, išskyrus šeimos narius. Beje, šeimos nariais laikomi sutuoktiniai arba asmenys, su kuriais sudaryta registruota partnerystės sutartis bei vaikai, tėvai.

Tarpmiestiniuose ar miesto autobusuose leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Rekomenduojama:

  • riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų;
  • nerengti asmeninių švenčių privačiose erdvėse arba jas organizuoti dalyvaujant ne daugiau nei 10 asmenų dėvint kaukes;
  • riboti artimą kontaktą su kitų šeimų ir (ar) namų ūkių nariais arba susitikti ne daugiau nei dviejų šeimų ir ar namų ūkių nariams dėvint kaukes.
  • veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas nuotoliniu būdu (išskyrus laidotuvių apeigas, kai dalyvaujama ne daugiau nei 10 asmenų, neskaitant šeimos narių ir ritualines paslaugas teikiančių asmenų) arba tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

Darbas biuruose

Vyriausybė nusprendė, kad valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Kontaktiniu būdu leidžiamos sveikatos paslaugos

Vyriausybės priimta tvarka numato, kad ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, priima sprendimą dėl paslaugų teikimo būdo, labiausiai atitinkančio paciento interesus.

Tačiau dokumente išvardijama, kokios paslaugos bus teikiamos kontaktiniu būdu:

  • odontologijos paslaugos;
  • nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros paslaugos;
  • vaikų ir suaugusiųjų skiepijimo pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą paslaugos;
  • vykdant ligų prevencijos programas;
  • įsidarbinančių asmenų, siekiančių dirbti tokioje veiklos srityje, kurioje dirbant patiriamas atitinkamas kenksmingų rizikos veiksnių poveikis, profilaktinių sveikatos patikrinimų paslaugos;

Nutarimu sveikatos priežiūros įstaigų vadovai įpareigojami užtikrinti, kad paslaugos įstaigoje teikiamos pagal patvirtiną planinių stacionarinių ir (ar) planinių ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų planą.

Gydymo įstaigos visus paciento duomenis įpareigojamos tvarkyti per e.sveikatą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį sakė, kad reikia tikėtis, kad specialistai nepiktnaudžiaus ir nepadarys taip, kad gydymas daugiausiai atvejų vyktų tik nuotoliniu būdu.

„Viską reikia daryti vadovaujantis protu, reikia tikėtis, kad piktnaudžiavimo nepasitaikys“, – pabrėžė jis.

Parduotuvės, viešbučiai ir pramogų vietos

Parduotuvės, turgavietės ir kitos prekybos vietos kaip ir žadėta anksčiau, neuždaromos, joms lieka reikalavimas vienam lankytojui užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų plotą.

Toks pat plotas turi tekti ir paslaugų gavėjams.

Viešbučiuose ar kitose apgyvendinimo vietose neleidžiama viename kambaryje apgyvendinti daugiau kaip 2 asmenis (išskyrus šeimos narius), bendro naudojimo patalpose visi turi dėvėti kaukes.

Kaip ir žadėta, uždraudžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla.

Taip pat draudžiama kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.

Leidžiama sportuoti sportininkams profesionalams, jie gali sportuoti po vieną kartu su treneriu.

Bibliotekos galės dirbti toliau, jei valdys lankytojų srautus ir viskas vyks su apsaugos priemonėmis.

Restoranai, kavinės, barai

Draudžiama viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla.

Maisto gaminimo įmonės gali siūlyti maistą išsinešti.

Galima ruošti maistą įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose arba patalpose.

Renginiai

Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešojoje vietoje iš anksto nustatytu laiku.

Išimtys taikomos aukšto meistriškumo sporto varžyboms be žiūrovų, laidotuvėms, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 asmenų.

Švietimo veikla

Leidžiama vykdyti ikimokyklinį, priešmokyklinį ir pradinį ugdymą.

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal pagrindinio ugdymo (pagrindinio ugdymo individualizuotą), vidurinio ugdymo (socialinių įgūdžių ugdymo) programas.

Neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, išskyrus programas, kurias vykdant valdomi srautai, laikomasi atstumų, naudojamos apsaugos priemonės. Leidžiamas individualus ugdymas arba ugdymas lauke.

Taip pat leidžiamas ugdymas ne didesnėmis kaip 5 mokinių grupėmis (mokytojas turi dirbti su viena grupe), kai vienam vaikui tenka 10 kvadratinių metrų plotas.

Neformalusis suaugusiųjų švietimas ir neformalus profesinis mokymas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas.

Gydymo ir socialinės globos įstaigos

Socialinių paslaugų įstaigose gyventojų lankymas su retomis išimtimis draudžiamas, gydymo įstaigos turi užtikrinti pacientų ir lankytojų srautų valdymą.

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą;

Apribojamas ilgalaikių ir trumpalaikių pasimatymų pataisos įstaigose ir tardymo izoliatoriuose organizavimas ir vykdymas.

Į šį dokumentą buvo perkelti iki dabar galiojantys ribojimai dėl atvykimo į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius