Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 13

Karas Ukrainoje ir pandemija kelis kartus sumažino „Europiados“ dalyvių gretas Klaipėdoje

Karas Ukrainoje ir koronaviruso pandemija kelis kartus sumenkino Klaipėdoje trečiadienį prasidedančio tarptautinio folkloro festivalio „Europiada“ dalyvių gretas.
Europiados festivalis sugrįžta į Klaipėdą
Europiados festivalis sugrįžta į Klaipėdą / Organizatorių nuotr.

„Europiada“ Klaipėdoje turėjo vykti dar 2020 metais, tačiau planus sutrikdė pandemija, tad penkių dienų festivalis gyvai vyksta po trejų metų pertraukos.

Pastarąjį kartą 2009 metais Klaipėdoje vykusiame festivalyje dalyvavo apie 4000 dalyvių. Tiek jų paprastai šis renginys Europoje suburia kasmet. Šiemet į uostamiestį atvyko kiek daugiau kaip 1200 šventės dalyvių.

Anot festivalio „Europiada“ prezidento Rudigerio Hesso, įtakos dalyvių sumažėjimui turėjo karas ir pandemija.

„Viena pusė – tai pandemijos pasekmė, kai kurie dalyviai nelabai norėjo keliauti. Aišku, pastebėjome, kad prasidėjus karui Ukrainoje, kai kurios grupės atsisakė vykti“, – sakė R.Hessas.

Festivalio prezidentas teigė dar balandį apsilankęs Klaipėdoje ir siuntęs dalyviams žinią, jog čia būti saugu.

„Pats siunčiau signalą, kad saugu, bet Ispanijos, Portugalijos, tolimesnių šalių dalyviai turėjo abejonių ir šiokių tokių baimių. Pats galiu pabrėžti, kad čia jaučiuosi labai saugiai“, – sakė prezidentas.

Pasak „Europiados“ projekto vadovo Roberto Petraičio, į šių metų festivalį užsiregistravo 1243 dalyviai, kol kas nė vienas kolektyvas ir narys neatsisakė dalyvauti.

„Atvyksta 73 grupės, keturios iš jų iš Lietuvos. Daugiausiai dalyvių iš Latvijos, Vokietijos, Estijos, Belgijos“, – sakė R.Petraitis.

Anot Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, Klaipėdoje vystantis festivalis yra „jautri ir įkvepianti žinia, kad mes nebijome, kad renkamės, mokame ir galime švęsti tautinių kultūrų šventę“.

„Nesame naivūs ir suprantame, kad tokie globalūs dalykai pasaulyje negali nedaryt įtakos tokiam jautriam renginiui kaip „Europiada“. Norėčiau garsiai pasidžiaugti, kad labai svarbu, kad Klaipėda niekada neprarado tikėjimo „Europiada“, organizatoriai tikėjo Klaipėda“, – kalbėjo meras.

„Švęsdami parodome Europos vienybę, kas išskirtinai svarbu“, – sakė V.Grubliauskas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras - Vytautas Grubliauskas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras - Vytautas Grubliauskas

Festivalio prezidentas priminė, jog festivalis buvo sumanytas suvienyti po karo susiskaldžiusias Europos valstybes.

„1964 m. Antverpene vyko pirmoji „Europiada“ . Festivalis buvo įkurtas, kad po II pasaulinio karo suvienytų susiskaldžiusias Europos tautas. Šiandien vėl išgyvename karą, apie kurį negalėjome nė pagalvoti prieš trejus metus“, – sakė prezidentas.

Festivalio renginiai prasideda trečiadienio vakarą ir šešiose miesto vietose vyks iki sekmadienio.

Palaikant su Rusija kare kovojančią Ukrainą, renginį organizuojanti įstaiga „Klaipėdos šventės“ kiekvieną aikštelę dekoravo simboliniais saulėgrąžų žiedais.

Renginyje dalyvaus ir savo tautų folklorą pristatys kolektyvai iš 14 Europos šalių – Alandų salų, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Estijos, Ispanijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos.

Jie koncertuos Klaipėdos vasaros estradoje, Teatro aikštėje, aikštelėse prie paminklų „Žvejys“ ir „Arka“, prie burlaivio „Meridianas“, Karlskronos aikštėje. Šeštadienį miesto gatvėmis nusidrieks dalyvių paradas.

Klaipėdos miestui šventės organizavimas kainavo apie pusę milijono eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius