Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 18 /18:02

Incidentas kariuomenės pratybose: kariai savanoriai įtariami paaugliui rodę vaizdo įrašą, skirtą suaugusiems

Antradienį Ignalinos rajone, tarptautinių pratybų „Liepsnojantis kalavijas 2017“ metu įvyko incidentas, kurio metu, kaip įtariama, Švenčionių kuopos kariai savanoriai imituodami apklausą paaugliui rodė vaizdo įrašą, kuriame buvo medžiaga, skirta tik suaugusiems. Penki kariai nušalinti nuo pareigų, o pati kuopa likviduota, kol vyksta ikiteisminis tyrimas.
Čeku ir KMPB pratybos mieste
Čekų ir KMPB pratybos mieste / Giedrės Maksimovicz nuotr.

Kariuomenės vado atstovas majoras Mindaugas Neimontas 15min teigė, jog pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jaunesnio nei 16 metų tvirkinimo. Už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė – laisvės apribojimas arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Pasak majoro, atlikdami apklausą kariai galimai demonstravo paaugliui vaizdo medžiagą, kuri skirta tik suaugusiems. Kokio pobūdžio tai buvo vaizdo įrašas, kariuomenės atstovas 15min nekomentavo.

„Tai nepriklauso nuo to, ar pilnametis, ar nepilnametis. Jie įtariami taikę tokį psichologinį spaudimą, kad jaunuolis pasijuto nebe pratybose. Po to pratybų stebėtojai pastebėjo tokius veiksmus ir sustabdė juos ir tą jaunuolį iš pratybų atšaukė“, – ketvirtadienį BNS sakė kariuomenės vado atstovas majoras Mindaugas Neimontas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija

M.Neimontas taip pat atkreipė dėmesį, kad nepilnamečius ruošti kariniams veiksmams, apskritai, yra draudžiama, tačiau tiksliai paaiškinti, kaip paauglys atsidūrė pratybose, kariuomenės vado atstovas negalėjo.

„Tai nėra normali praktika, todėl ir buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, kad išsiaiškintume, kokiu būdu jie atsirado pratybose ir kokias užduotis jie turėjo“, – 15min sakė M.Neimontas.

Pratybų metu Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 808-osios lengvosios pėstininkų (Švenčionių) kuopos kariai sulaikė pratybose dalyvavusius asociacijos „Žaibo kumštis“ narius ir juos apklausinėjo. Pirminiais duomenimis, imituojamos apklausos metu kariai, taikydami psichologinio poveikio priemones, nesilaikė nustatytų apklausos procedūrų.

M.Neimontas aiškino, jog asociacija „Žaibo kumštis“ glaudžiai bendradarbiauja su minėta KASP rinktine „pilietiniais pagrindais“, tačiau vienas iš pagrindinių asociacijos tikslų – paruošti jaunuolius karinei tarnybai.

„Jų misija, organizuoti vaikų laisvalaikį, skatinant patriotiškumą, doros ir blaivybės, bendruomeniškumo ir savanorystės vertybes, padedant pasirengti karinei tarnybai“, – 15min sakė M.Neimontas.

Anot jo, kariuomenės vadovybė apie pratybose dalyvaujančius nepilnamečius asmenis „neturėjo informacijos iki incidento“.

Tuo tarpu asociacijos „Žaibo kirtis“ atstovai į 15min skambučius neatsakė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Kaip praneša KAM, Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas pavedė kariuomenės Jungtiniam štabui atlikti tarnybinį patikrinimą ir detaliai išsiaiškinti pratybų „Liepsnojantis kalavijas 2017“ organizavimo ir vykdymo aplinkybes. Be to, visa informacija apie minėtą incidentą buvo perduota Karo policijai, kuri ją įvertinusi pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Ketvirtadienį Karo policija apie pradėtą ikiteisminį tyrimą informavo Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūrą, kur bus priimtas sprendimas dėl institucijos, kuriai bus pavesta tęsti šį tyrimą.

Incidente tiesiogiai dalyvavęs KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 808-osios lengvosios pėstininkų kuopos vadas ir keturi kuopos kariai savanoriai laikinai nušalinti nuo tarnybos pareigų vykdymo, o pačią kuopą nuspręsta pertvarkyti. Kuopos kariai galės tęsti tarnybą toliau, tačiau bus priskirti prie kitų rinktinės kuopų.

Ištyrus visas incidento aplinkybes, dėl karo tarnybos 808-oje lengvojoje pėstininkų kuopoje organizavimo bus sprendžiama atskirai.

Anot J. V.Žuko, incidento aplinkybės bus nuodugniai ištirtos, dalyviai ir pratybų organizatoriai bus atitinkamai įvertinti, o šis atvejis bus aptartas visose kariuomenės pajėgose.

Kol bus atliekami tyrimai, Lietuvos kariuomenė papildomos informacijos neteiks.

„Liepsnojantis kalavijas 2017“ – tai didžiausios šiais metais Baltijos regione vykstančios tarptautinės specialiųjų operacijų pajėgų pratybos, kuriose treniruojasi Lietuvos ir kitų NATO šalių specialiųjų operacijų pajėgų kariai, remiantys Lietuvos kariuomenės ir už šalies vidaus saugumą atsakingų struktūrų padaliniai. Skatinant kariuomenės ir visuomenės bendradarbiavimą bei stiprinant pilietinio pasipriešinimo pajėgumus, į pratybas įtraukti ir kai kurių miestų bei rajonų savivaldybių, visuomeninių organizacijų atstovai. Pratybos vyksta beveik visą gegužę įvairiose Lietuvos vietovėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius